Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSIMO DETALJE

Raskol u Europskoj pučkoj stranci zbog izbornog zakona u BiH

Foto: Pixsell/Reuters
1/4
01.06.2022.
u 11:39

Sarajevsko Oslobođenje javlja kako rezolucija o BiH predstavlja "novi diplomatski poraz" i "težak udarac za Čovića i HDZ", s obzirom na to da je iz rezolucije "izbačen termin 'legitimno predstavljanje'", što HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko negira.

Prijepori oko promjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine nisu zaobišli ni kongres Europske pučke stranke (EPP) u Rotterdamu, s obzirom na to da su i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA) članice EPP-a. Kongres EPP-a usvojio je jučer rezoluciju o BiH, koju dvije suprotstavljene strane, hrvatska i bošnjačka, tumače potpuno različito.

EPP u rezoluciji poziva na brzu reformu izbornog zakonodavstva na sveobuhvatan način, u skladu sa zahtjevima članstva u EU, načelima EU, međunarodnim presudama i odlukama Ustavnog suda BiH, uključujući i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana, što predstavlja nužan preduvjet za političku stabilnost i europsku budućnost BiH.

Čović: Tekst rezolucije o europskoj perspektivi BiH prepoznaje ključni povijesni trenutak

Iako taj pasus koji je ušao u rezoluciju EPP-a nije ni nejasan ni neprecizan, izazvao je burne reakcije ne samo u kuloarima kongresnog centra u Rotterdamu u kojem se održava kongres EPP-a nego i u medijima u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je došao na kongres u Rotterdam, naglašava da tekst rezolucije o europskoj perspektivi BiH prepoznaje ključni povijesni trenutak i izazove s kojima se suočava BiH, dok sarajevsko Oslobođenje javlja kako rezolucija o BiH predstavlja "novi diplomatski poraz" i "težak udarac za Čovića i HDZ" s obzirom na to da je iz rezolucije "izbačen termin 'legitimno predstavljanje'", što HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko negira.

Komentara 95

ZO
zoranos
12:21 01.06.2022.

A postoji jednostavno riješenje - uspostava 3. entiteta! Ne znam žašto su opče i ukinuli Herceg Bosnu, a priznali Republiku Srpsku??? 3 naroda - 3 entiteta! Ovako mogu stalno muljati da je sve po ustavu ili Daitonu, ali evidentno je kršenje prava jednog entiteta! Da to imao sada nitko ne bi niti spominjao izbroni zakon i nitko ne bi niti znao tko je to Komšić!

BJ
bjmaro
12:03 01.06.2022.

Vjerojatno ovi na ne razumiju da može netko biti nelegitimno izabran. U Bosni mere. I Bošnjaci plesu pobjednički ples jer ne pise LEGITIMNO. Hahaha

KR
Krotila
12:41 01.06.2022.

Herceg ⚔ Bosna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije