Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITICO TVRDI

Rasipanje cjepiva u EU: Uništene doze vrijedne 4 milijarde eura

Šibenik: Iako svakim danom raste broj novooboljelih od COVID-19 infekcije, interes za cijepljenje nije velik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
19.12.2023.
u 10:26

Značajne količine cjepiva protiv COVID-19, kupljene tijekom pandemije od strane zemalja EU, završile su kao otpad, ukazujući na potencijalne financijske i pravne probleme.

Zemlje EU su od bacanja 215 milijuna doza COVID-19 cjepiva, kupljenih tijekom pandemije, imale troškove od oko 4 milijarde eura. Stvarni broj odbačenih cjepiva mogao bi biti i znatno veći od trenutnih procjena.

Od kraja 2020., kada su cjepiva protiv koronavirusa prvi put odobrena, zemlje EU su primile ukupno 1,5 milijardi doza, što je više od tri doze po stanovniku Europe, piše Politico. Veliki dio ovih doza sada završava na odlagalištima, a prema dostupnim podacima, prosječno se u EU odbacuje 0,7 doza cjepiva po stanovniku. Estonija je na vrhu ljestvice s više od jedne doze po stanovniku, a slijedi je Njemačka koja je odbacila najveći ukupni volumen doza.

Kada se uzme u obzir prosječna stopa odbačenih cjepiva, procjenjuje se da bi u Europskoj uniji ukupno moglo biti uništeno preko 312 milijuna doza. Količina odbačenog cjepiva uglavnom je proporcionalna veličini zemlje. Njemačka je tako zabilježila odbacivanje oko 83 milijuna doza, dok je Luksemburg imao mnogo manji broj, blizu pola milijuna odbačenih doza.

Podaci o bacanju cjepiva su nepotpuni ili nisu javno dostupni, jer su neke zemlje EU, poput Francuske, bile suzdržane u otkrivanju stvarnog obujma otpada. Procjena vrijednosti uništenih cjepiva od više od 4 milijarde eura temelji se na cijenama cjepiva objavljenim u medijima. Neki podaci datiraju od ovog mjeseca, a najstariji su iz prosinca 2022.

POVEZANI ČLANCI:

Proteklo vrijeme znači da su primljeni podaci potencijalno netočni, jer je pravi broj odbačenih cjepiva vjerojatno mnogo veći. Njemačka je, na primjer, svoje podatke o otpadu dostavila u lipnju, tada je imala još 120 milijuna cjepiva u skladištu. Proizvođači cjepiva su od tada uveli nove verzije koje su prilagođene najnovijim varijantama koronavirusa, čineći starije doze zastarjelim.

Procjenjuje se vrijednost na više od 4 milijarde eura za 215 milijuna odbačenih cjepiva, temeljeno na cijenama cjepiva objavljenim u medijima. Za zemlje koje su prijavile ukupan broj uništenih cjepiva, bez razvrstavanja po vrsti cjepiva, Politico je koristio ponderiranu prosječnu cijenu od 19,39 eura izračunatu iz podataka koje su pružile zemlje.

I ovaj broj je gotovo sigurno minimum, ali čak i 4 milijarde eura je poveći iznos, jednak velikom infrastrukturnom projektu ili godišnjem iznosu troškova zdravstvene skrbi Hrvatske. 

POVEZANI ČLANCI:

Ovaj problem ne samo da ima financijske posljedice, već postavlja i pitanja o pregovorima i upravljanju ugovorima o cjepivima na razini EU. Također, tu su i pravne posljedice, poput tužbi protiv zemalja koje su prestale prihvaćati cjepiva i optužbi za prekomjernu kupnju cjepiva koje su dovele do financijskih šteta.

EU je već revidirala svoj ugovor s Pfizerom pod pritiskom zemalja članica koje se suočavaju s viškom cjepiva, ali se obveza kupnje cjepiva nastavlja do najmanje 2027. godine.

VIDEO Nadzorne kamere zabilježile trenutak potresa u Kini, ljudi u panici bježali iz restorana

Komentara 2

PE
Penkalar
18:17 20.12.2023.

Koja svjetska prijevara! A politicari u svim zemljama su bili uvjereni da su nas dovoljno uplasili bjesomucnom medijskom kampanjom i uvedenim "mjerama", pa su potrosili milijarde na "cjepiva", smatrajuci da cemo redovito dolaziti zasukanih rukava po dozu iz igle!

V0
Vlaskoulicanec4.0
13:53 19.12.2023.

Napokon ovaj genski bućkiriš završava tamo gdje i spada: na smetlištu! Jedina je tragedija da sve to mi plaćamo. A oni koji su se dali navući na cjepivo plaćaju dvostruko: o novcima i zdravljem! Ali bitno je da su i Pfizer i političari dobro zaradili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije