Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Rakitić - Hrvat je novi kralj Camp Noua, bit će "kapetan bez vrpce"!

Ivan Rakitić
Foto: UESyndication/PIXSELL
16.06.2014.
u 19:00

Ivan Rakitić obogatit će Barcelonu novim vrijednostima. Bit će brža i direktnija, slažu se španjolski novinari, donosi Max!.

Dolazak dojučerašnjeg Sevillina kapetana na Camp Nou dat će Barceloni novu dimenziju, uvjerena su tri istaknuta novinara koji danonoćno prate katalonski klub, donosi Max!.

"Barcelona će igrati okomitije, kraće držati loptu i brže tražiti protivnički šesnaesterac", kaže Luis Fernando Rojo, Marcin specijalist za blaugrane.

Njegov kolega Joan Tejedor s Cadene Ser slaže se da će buduća Barca biti brža i direktnija, a da je dovođenje Rakitića logična posljedica strateške odluke novog šefa Luisa Enriquea.

"Barcelona je odlučila promijeniti stil pa je angažirala Rakitića da obogati momčad novim vrijednostima. Vjerujem da ćemo pod Luisom Enriqueom gledati prodorniju i intenzivniju Barcelonu, s brzim tranzicijama i mnogo pritiska.".

Dubinske lopte vatrene "sedmice" bit će od velike koristi brzancima Messiju, Neymaru i Pedru, čuvenima po naglim ulascima u prostor. No, Rakitić je savršeno sposoban i za Barci svojstvenu igru kratkih dodavanja, ocjenjuje Tejedor.

Uklapanje u zupčanik

"Bez teškoća kombinira s kratkim loptama, na malom prostoru, s jednim ili dva dodira. Zbog toga mislim da će se brzo prilagoditi klasičnoj Barcinoj kombinatornoj igri. To je važno ne samo radi suradnje s Neymarom i Messijem nego i radi uklapanja u zupčanik koji tvore Iniesta, Busquets, Pedro i ostali.", dodaje autor knjige o Neymaru.

Sportska inteligencija jedan je od razloga zbog kojih je Rakitić bio toliko zanimljiv u ovom prijelaznom roku. Vrlo precizno čita utakmicu i donosi ispravne odluke. Dobro zna kada je koji potez opravdan: kada je poželjno odaslati kratki, kada dugi pas, kada valja povesti loptu, kada zaustaviti akciju, kada ubrzati ritam. A donosi i golove udarcima iz daljine.

"On je najofenzivniji srednjak u današnjoj momčadi", smatra Rojo, koji ističe podatak da je u dvije sezone hrvatska sedmica postigla 21 pogodak u Primeri.

"Nakon Cescova odlaska momčadi će trebati njegovi golovi jer Xavi i Iniesta ih ne zabijaju dovoljno. Cesc je u svoje tri godine postizao 15 pogodaka po sezoni u svim natjecanjima. Tako da na Rakitiću leži velika odgovornost."

Brzina, okomitost i pritisak nisu jedini očekivani doprinos Barceloninoj igri.

"Njegovom će prisutnošću plavo-crveni ojačati u akcijama iz prekida, po želji Luisa Enriquea", piše Javier Gascón u Mundo deportivu. "Rakitić je specijalist za dostavljanje lopti na glavu suigrača iz slobodnjaka i kornera na područje gdje proizvode štetu, između vratara i protivničke obrane. Njegova su nabacivanja u Sevilli često vrijedila pola pogotka."

Upotrebljiv na više mjesta

Mnogi novinari i čitatelji na forumima procjenjuju da će Rakitićevim dolaskom u drugi plan pasti Xavi Hernandez čiji ostanak još nije izvjestan.

"Xavijeva budućnost ovisi o sastanku koji mora održati s Luison Enriqueom. Ima 34 godine i morat će se jako štedjeti. To znači igrati manje utakmica i prepustiti više prostora Rakitiću, Rafinhi i Sergiju Robertu", objašnjava Rojo, šef Marcina dopisništva u Barceloni.

"Prvi kontakti Xavija i Luisa Enriquea nisu odisali srdačnošću. Novi će trener u sastav postavljati igrače temeljem napora uloženih na treninzima, a ne starih zasluga", nadovezuje se Tejedor.

Zasad je nepoznato na kojoj će poziciji Luis Enrique najčešće koristiti Rakitića. Jedna je mogućnost srednja spojka u sustavu 4-2-3-1 iza Messija kao špice. Druga je da, u istom sustavu, nastupa kao lijevi ofenzivni vezni, dok bi Neymar i Messi upotpunili trio. Treća je da bi igrao desnu spojku u sustavu 4-3-3, dok bi Iniesta igrao u sredini.

"Odgovore na ova pitanja znat ćemo tek kad nova Barca napravi prve korake", upozorava Tejedor, po kojemu Rakitić objedinjuje sve igračke i ljudske značajke da bude Barcelonin kapetan, makar neslužbeni.

"Bit će kapetan bez vrpce, kao što je dosad bio Javier Mascherano." 

>> Dogovor je postignut, Ivan Rakitić od sljedeće sezone u Barceloni!

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar josip.prelcec.58
josip.prelcec.58
12:03 17.06.2014.

Ma stvarno znamo pretjerat novi kralj...

EL
elvis3112
10:00 17.06.2014.

hahahahahahahahahhaahahahhahahahahahahhahaha kapetan bey vrpce pa daj molim Vas ta je kupnja promasaj stoljeca barcelone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije