Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Ukrajini

Rusi tvrde da su odbili ukrajinsku protuofenzivu: Imaju teške gubitke

Smoke rises following recent Russian shelling in Pazeno area
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
1/3
29.08.2022.
u 22:27

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetit će ovaj tjedan nuklearnu elektranu Zaporižju u Ukrajini, objavio je šef agencije Rafael Grossi na Twitteru u ponedjeljak.

Danas je 187. dan ruske invazije na Ukrajinu. Zelenski se u nedjelju sastao s obavještajcima, čelnicima oružanih snaga i pripadnicima ukrajinske tajne službe, priopćili su iz njegova ureda. Sastanak je održan tajno, a tema je bila situacija na frontu i potrebe ukrajinskih snaga. U međuvremenu, rastu napetosti oko sigurnosti i ustrajnih napada oko nuklearne elektrane Zaporižje. 

Tijek događaja: 

22:23 -  Rusko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da su ruske snage odbile ukrajinsku ofenzivu u okupiranim područjima Hersona i Mikolajiva na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je pretrpjela teške gubitke, piše u ruskom priopćenju, no informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti. Ukrajinsko vodstvo je nekoliko puta od srpnja najavljivalo veliku kontraofenzivu na jugu.

U ponedjeljak su ukrajinske snage u tom dijelu zemlje objavile da su probile ruske linije u regiji Herson, prisilivši jedinice separatista Donjecka i ruske marince da se povuku. Ne znaju se detalji o kojoj lokaciji se radilo.

Ukrajinski glavni stožer nije spomenuo ofenzivu u svome izvješću u ponedjeljak navečer, no ukrajinske vlasti su pozvale ljude da napuste područja koja su okupirali Rusi. Onima ne mogu otići savjetovale su da osiguraju zalihe hrane i vode i da se sklone u sigurne zgrade.


20:01 -  Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine napustila je Beč i trebala bi u ponedjeljak stići u Kijev, reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. 

"Očekuje se da će misija započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižji narednih dana", napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da će predvoditi tim inspektora u elektrani na rijeci Dnjepar.

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja", napisao je Rafael Grossi na Twitteru.


16:46 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je rekao da je ruski interes širiti „laž da su cijene energenata narasle zbog rata” u Ukrajini jer će time stvoriti zamor zapada oko podrške njegovoj zemlji. 

Ukrajinski predsjednik je u videoobraćanju Bledskom strateškom forumu kazao kako tvrdnja o visokim cijenama energenata zbog rata „nije istina”, jer su njihove cijene bile „umjetno visoke” i prije ruske agresije. 

Zelenski tvrdi kako su Rusi umjetno i namjerno podizali cijenu energenata, „ranije skriveno, a danas i otvoreno”.


16:00 - Dužnosnici koje je u Ukrajini postavila Rusija u ponedjeljak su kazali da je ukrajinski projektil probio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižja, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Vladimir Rogov, član ruske uprave u regiji Zaporižja na Telegramu je objavio fotografiju rupe u krovu zgrade smještene na lokaciji koja se koristi za skladištenje goriva reaktora.  Reuters nije uspio provjeriti izvješće s bojišta.

I Kijev i Moskva negiraju da su gađali najveću europsku nuklearnu elektranu, istodobno se međusobno optužujući za taj čin. Nakon informacija o tomu da je projektil probio krovište skladišta dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna.


13:38 - Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će Švedska poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 500 milijuna kruna (46,75 milijuna dolara) za obranu od ruske invazije.

Nakon što je primila ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, Andersson je novinarima rekla da će njezina vlada osigurati dodatni paket vojne i civilne pomoći Ukrajini ukupnog iznosa od milijardu kruna. Kuleba je pozvao Švedsku da opskrbi Ukrajinu oružjem poput haubica i granata.

"Sve dok traje rat, tražit ćemo još oružja. Svaki euro, svaki metak, svaka granata je važna", rekao je Kuleba novinarima.

Švedska premijerka nije otkrila detalje vojnog paketa, ali je rekla će biti sličan ranijoj pomoći koja je uključivala protutenkovsko oružje, osobnu zaštitnu opremu i opremu za razminiranje.

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu sve dok traje rat", rekla je Andersson.

Civilni dio paketa uključivat će kupnju ukrajinske pšenice koja će se potom proslijediti zemljama koje se suočavaju s nestašicom hrane, kao i pomoć jačanju ukrajinskog gospodarstva.


13:36 - Ruska sigurnosna služba FSB imenovala je u ponedjeljak još jednog Ukrajinca za kojeg kaže da je bio dio skupine koja je ubila Darju Duginu, kćer istaknutog ruskog ultranacionalista uvjerenog da bi Ukrajina trebala biti apsorbirana u novo rusko carstvo.

>> OPŠIRNIJE


13:32 - Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofenzivu na jugu zemlje, priopćilo je južno vojno zapovjedništvo.

- Danas smo započeli ofenzivne akcije u različitim smjerovima, uključujući i regiju Herson - izjavila je glasnogovornica južnog zapovjedništva Natalia Humeniuk, prenosi Reuters. 


7:35 "Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja", napisao je Grossi, dodajući da će on voditi misiju. Najveća europska nuklearna elektrana Zaporižje, koju su u ožujku zauzele ruske snage, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, glavno je žarište u šestomjesečnom sukobu dok se obje strane međusobno optužuju za nedavno granatiranje u blizini elektrane.

Ujedinjeni narodi i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz tvornice kako bi se osiguralo da ona nije meta.

"Došao je taj dan, (IAEA-ina) misija potpore i pomoći #Zaporizhzhya (ISAMZ) sada je na putu", objavio je Grossi na Twitteru, prenosi agencija dpa.

Stručnjaci IAEA-e trebali bi procijeniti fizičku štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih i sigurnosnih sustava, procijeniti uvjete osoblja i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, priopćila je agencija.

7:15 Nijedan napad na ukrajinske gradove neće ostati bez odgovora, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon razgovora sastanka s vojskom. ''Zaporižje, Harkiv, Donbas – dobit će odgovor za svaki napad'', rekao je. 

Rusi su, tvrde Ukrajinci, u nedjelju kasno navečer napali regiju Rivna na sjeveru zemlje uz granicu s Bjelorusijom. 

Dvije su rakete u nedjelju navečer pale i na središte grada Harkiva na istoku Ukrajine.

Ukrajinski grad Enerhodar u blizini nuklearne elektrane Zaporižje koju su okupirali Rusi, pogođen je u nedjelju navečer s nekoliko projektila.

7:03 Premda usporavanje rasta gospodarstava najavljuje slabljenje potražnje za energentima, na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle jer bi OPEC mogao smanjiti proizvodnju kako bi uravnotežio ponudu i potražnju. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 4,4 posto, na 100,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,5 posto, na 93,06 dolara.

Podršku cijenama pružile su poruke iz Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti opskrbu kako bi uravnotežili tržište i neutralizirali povratak na tržište iranske nafte u slučaju dogovora o nuklearnom programu.

I neki drugi proizvođači iz OPEC-a, među kojima i Ujedinjeni Arapski Emirati, podupiru razmišljanje Rijada o naftnim tržištima.

"Nameće se dojam da Saudijska Arabija nije spremna tolerirati pad cijena nafte ispod 90 dolara. Špekulanti bi to mogli protumačiti kao poziv da se klade na daljnji rast cijena i da ne moraju strahovati od ponovnog većeg pada cijena", pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištima.

Podršku cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u u prošlom tjednu.

Komentara 36

IS
istina00
07:14 30.08.2022.

bravo, gazite rusonaciste!

Avatar NasaPosla
NasaPosla
02:25 30.08.2022.

Ukrajina još uvijek nema resurse,za takvu akciju.

OK
OkošBokoš
08:20 30.08.2022.

a jaka ofanziva, sve si mislim daje to samo neki show directed by zelinski za konzumaciju zapada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije