Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O STABILNOSTI SUSTAVA

Rakar: Bankari neka brinu o bonusima i novim BMW-ima, za potrošače nema rizika

Zagreb: Marko Rakar
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
03.05.2023.
u 08:17

Europski sektor je bitno kapitaliziraniji u odnosu na američki. To vrijedi i za naše banke. Banke u ovom trenutku raspolažu golemom količinom novca i pritom se ne dovode u opasnost - ocijenio je Rakar

Informatički i komunikacijski stručnjak Marko Rakar govorio je o raznim temama vezanim uz financije među kojima se istaknuo komentar o stanju bankarskog sustava u Hrvatskoj, no ponajviše je govora bilo o kreditima u švicarskim francima te akciji koju organizira pod krovom 'Druge fondacije' u HRT-ovoj emisiji Romana Bolkovića '1 na 1'. 

U Drugoj fondaciji, kaže, nema javnih osoba, već se radi o prijateljima iz područja ekonomije, statistike, matematike i analitike, uz odvjetnike i pravnike koji se bave trgovačkim pravom i GDPR-om, a cilj im je pomoći oštećenim građanima da dođu do svog novca od banaka.

- Moj najbolji prijatelj koji je ekonomski analitičar bavio se proučavanjem tereta u zemljišnim knjigama. Uočili smo da postoji velika količina tereta koja je u švicarskim francima na desecima tisuća nekretnina u Hrvatskoj. U tom je trenutku masovnije počela diskusija o odšteti - navodi Rakar. Nakon toga, jedan je matematičar izradio model za izračun odštete građanima koji je pokazao da se radi o ogromnoj brojci. Istovremeno su u Fondaciji uočili da u sustavu postoji 40 milijardi kuna likvidnosti viška te su nekoliko puta poslali upit HNB-u vezano za taj novac, na što su iz Banke odgovarali da se radi o sredstvima "za slučaj da cijela afera švicarskog franka eksplodira".

Rakar navodi da su Hrvati do kraja 2008. godine imali 40 milijardi kuna kredita u švicarskim francima, a problemi su počeli oko 2004. godine s rastom Libora koji je dugo vrijeme bio niži od Euribora, a što je učinilo kredite u francima vrlo nepovoljnima zbog poskupljenja mjesečnih anuiteta. - Šlag na torti bio je 15. siječnja 2015. kada je Švicarska centralna banka odlučila ukloniti svoju indeksaciju. Taj dan je švicarski franak narastao 20 posto i velika većina tih kredita postala je neotplativa - dodao je.

On smatra da bi Vrhovni sud mogao oštećenicima dodijeliti punu odštetu od milijardu i pol eura, a najmanje što očekuje je oko 300 milijuna eura, što se odnosi na zateznu kamatu na koju, kaže sa sigurnošću, potrošači imaju pravo.

Komentirao je i potencijalnu opasnost s kojom se banke mogu susresti, koju smatra "uvelike nepostojećom", jer europske banke kontroliraju kapital i rezerve drukčije od američkih. - Europski sektor je bitno kapitaliziraniji u odnosu na američki. To vrijedi i za naše banke. Banke u ovom trenutku raspolažu golemom količinom novca i pritom se ne dovode u opasnost - ustvrdio je, dodajući kako postoje tek jedna ili dvije banke koje bi u određenim okolnostima mogle biti u problemu, no čak ni to ne bi imalo utjecaja na hrvatski bankarski sustav, predviđa Rakar.

- Hrvatski bankarski sustav dobro je kapitaliziran, ima rezerve i iznimno je stabilan. Tu nema rizika za bilo koga. Ponajprije se bankari moraju brinuti za svoje bonuse i nove BMW-e. Potrošači se doista ne moraju brinuti - kaže.

Komentara 3

Avatar babinjak1984
babinjak1984
10:41 03.05.2023.

Banke u ovom trenutku raspolažu golemom količinom novca,papira.

NI
nikola1975
09:17 03.05.2023.

S obzirom da je jedini legalan način za izvlačenje tih podataka ručni rad postavlja se pitanje koliko zaposlenih je radilo na izvlačenju svih podataka. Također bez obzira što su ti podatci javno dostupni nije svaka njihova upotreba legalna. Pa eto par pitanja za nadležne koja bi trebali postaviti MRakaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije