Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Večernjem listu

Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula nadzor Rakarove tvrtke

Zagreb: Marko Rakar
Tomislav Miletic/PIXSELL
03.05.2023.
u 08:07

Nadzorom će se utvrditi je li Marko Rakar doista mogao iz zemljišnih knjiga izvući podatke o kreditima u "švicarcima" s ažuriranim adresama za 50.000 građana ili je ipak raspolagao s nekim alatom odnosno pristupom koji nije javno dostupan.

AZOP nije zaprimio nijedan zahtjev za utvrđivanje povrede pri ponudi otkupa "švicaraca", a nadzor je pokrenut na temelju javno dostupnih podataka. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) započela je nadzor u tvrtki "Druga Fundacija SPV (IIF)", navodi se u opširnom odgovoru Večernjem listu. Nadzorom će se utvrditi je li Marko Rakar doista mogao iz zemljišnih knjiga izvući podatke o kreditima u "švicarcima" s ažuriranim adresama za 50.000 građana ili je ipak raspolagao s nekim alatom odnosno pristupom koji nije javno dostupan.

AZOP ističe da su ključni članci 5., 6. i 14. Opće uredbe o zaštiti podataka. Riječ je o vrlo opširnim i detaljnim odredbama.

Prema načelima obrade osobnih podataka (članak 5.) mora biti zadovoljen niz uvjeta pa, među ostalim, osobni podaci moraju biti zakonito, pošteno i transparentno obrađivani, prikupljeni u posebne, izričite i zakonite svrhe te se dalje ne smiju obrađivati na način koji nije u skladu s tim svrhama, kao i primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhu zbog koje su obrađeni. Moraju biti adekvatno čuvani i zadovoljiti kriterije sigurnosti.

Ako su svi osobni podaci u vezi s kreditima u "švicarcima" uistinu mogli biti izvučeni iz ZK registra i korišteni, Rakarova tvrtka morat će dokazati i zakonitost obrade (čl. 6. Opće uredbe), odnosno pravnu osnovu za korištenje osobnih podataka. Dovoljno je od šest mogućih pravnih osnova zadovoljiti jedan, a Rakar se u javnim istupima pozvao da je imao "legitimni interes" koristiti osobne podatke iz zemljišno-knjižnog registra za slanje neočekivane poslovne ponude građanima nekoliko tjedana uoči zastare potraživanja eventualno preplaćenih kredita u "švicarcima".

U članku 14. navedeno je koje se informacije trebaju pružiti osobi čiji se podaci koriste, a nisu dobiveni od te osobe.

Opširan odgovor AZOP-a na upite Večernjeg lista objavljujemo u cijelosti:

"Agencija nije zaprimila niti jedan zahtjev za utvrđivanje povrede prava u vezi s ponudom koju na adrese ugovaratelja kredita u švicarskim francima šalje tvrtka Druga Fundacija SPV d.o.o. (IIF) te raspolažemo samo s informacijama koje su javno dostupne. Stoga je Agencija započela s nadležnim nadzornim postupanjem kako bi utvrdila sve okolnosti obrade osobnih podataka i usklađenosti postupanja predmetnog voditelja obrade sa zakonodavnim okvirom zaštite osobnih podataka.

Ističemo kako je za svaku obradu osobnih podataka potrebno postojanje zakonite svrhe i valjane pravne osnove, kako to proizlazi iz članaka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka. Što se tiče objave osobnih podataka na javno dostupnim internetskim stranicama zemljišnih knjiga, Agencija je izdala mišljenja na navedenu temu te navodimo kako je obrada osobnih podataka u zemljišnim knjigama regulirana Zakonom o zemljišnim knjigama kao posebnim zakonom i Pravilnikom o unutarnjem ustroju, vođenju zemljišnih knjiga i obavljanju drugih poslova u zemljišnoknjižnim odjelima sudova (Zemljišnoknjižni poslovnik). Imajući u vidu navedeno, u konkretnom slučaju za objavu osobnih podataka u zemljišnim knjigama postoji zakonita svrha i pravna osnova u smislu članka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Također, ističemo kako je prilikom obrade osobnih podataka preuzetih iz zemljišnih knjiga odnosno javno dostupnih izvora, potrebno imati na umu načela obrade osobnih podataka u smislu članka 5. Opće uredbe, kao i nužnost postojanja pravnog temelja za takvu daljnju obradu u smislu članka 6. Opće uredbe.

Naime, odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka primjenjuju se na adekvatan način kada su osobni podaci i javno dostupni. Osim toga, člankom 14. Opće uredbe propisane su informacije koje voditelj obrade mora pružiti ako osobni podaci nisu dobiveni od samog ispitanika. U tom kontekstu, posebno ukazujemo na odredbu stavka 2. točke f) navedenog članka kojom je definirano da se s ciljem osiguravanja poštene i transparentne obrade s obzirom na ispitanika, istome, između ostaloga, pruža informacija o izvoru osobnih podataka i, prema potrebi, dolaze li iz javno dostupnih izvora.

Jednako tako, uvodnom odredbom 50 Opće uredbe propisano je da bi se obrada osobnih podataka u svrhe različite od svrha za koje su podaci prvotno prikupljeni smjela dopustiti samo ako je obrada usklađena sa svrhama za koje su osobni podaci prvotno prikupljeni te da bi radi utvrđivanja je li svrha nastavka obrade usklađena sa svrhom prvotnog prikupljanja osobnih podataka, voditelj obrade nakon ispunjavanja svih zahtjeva zakonitosti izvorne obrade trebao uzeti u obzir, među ostalim, svaku vezu između te svrhe i svrhe planiranog nastavka obrade, kontekst u kojem su prikupljeni osobni podaci posebno opravdana očekivanja ispitanika koja se temelje na njihovom odnosu s voditeljem obrade u pogledu daljnje uporabe podataka, prirodu osobnih podataka, posljedice planiranog nastavka obrade za ispitanike i postojanje primjerenih zaštitnih mjera u izvornoj i planiranoj daljnjoj obradi.

Dakle, svaka druga fizička ili pravna osoba koja namjerava dalje obrađivati osobne podatke koji su javno objavljeni, dužna je za navedenu obradu pronaći pravni temelj u smislu odredbi članka 6. Opće uredbe, poštujući pritom načela obrade osobnih podataka i obveze iz članka 14. Opće uredbe", odgovoreno je iz AZOP-a na upit Večernjeg lista.

Video: Pogledajte atraktivne pokazne vježbe HV-a i policije te nastup akrobatske skupine 'Krila Oluje' u Okučanima

 

Komentara 2

Avatar McDonald
McDonald
08:40 03.05.2023.

Al' se netko vraski trudi na sve nacine sprijeciti isplatu protupravno stecenoga... Sto kroz razvlacanje na Vrhovnom sudu, sto djelovanjem poput ovoga Vecernjeg lista... Zasto niste putem AZOP-a stali u zastitu gradjana kada su njihovi podaci iscurili iz agencija za naplatu duga? I tim gore jer se tada doznalo sa su te agencije baratale cak i imenima malodobne djece duznika cija su dugovanja otkupili... Sta reci...

SW
Sweet
09:41 03.05.2023.

Kaj je Marinko? Frka ha? Kolko su ti banke platile?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije