Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

'Ako se Sud sad oglasi, to će biti sraz sa Saborom i novi problem'

Dragutin Lesar
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
Autori: Ivanka Toma, Tea Romić
11.11.2013.
u 14:52

J. Kosor smatra da se Sud mora uključiti, D. Lesar tvrdi da to mora biti brzo, a V. Šeks misli da ne treba jer je sve u skladu s Ustavom

Nakon što je SDP uz pomoć HDZ-a prije raspisivanja referenduma odbio od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kojim se brak želi definirati kao zajednica žene i muškarca, očekuje se da će to od Suda zatražiti različite organizacije. No, kako smo jučer pisali, čini se da je Sud zgrožen činjenicom da mu se Sabor nije obratio pa je izgledno da će sâm poništiti referendum. Jadranka Kosor koja se u Saboru zalagala za obraćanje Sudu prije odluke o raspisivanju referenduma misli da bi sada ta institucija trebala reagirati na tu odluku i ocijeniti ustavnost pitanja.

– To bi bilo dobro i nužno bez obzira na ishod, odnosno konačnu odluku. Time što mu se nije obratio, Sabor je poslao lošu poruku – da ne poštuje i, u neku ruku, prezire instituciju Ustavnog suda – smatra Kosor.Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar objašnjava kako postoje tri instituta prema kojima Ustavni sud može postupati, na zahtjev predsjednika RH ili Sabora, bilo koga u zemlji ili po službenoj dužnosti.

– Vidjet ćemo što će sada biti. Ako Ustavni sud stvarno planira reagirati, to mora biti brzo zbog kratkih rokova – dodao je Lesar.Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš, koji je tražio konzultiranje Ustavnog suda, vjeruje da bi bilo dobro da postoji i njegov pravorijek o ovom referenedumu, no, dodaje, već se trebao oglasiti s upozorenjem koje je slao.

– Ako se oglasi u ovoj fazi, imat ćemo problem sučeljavanja dvaju tijela: Sabora koji je raspisao referendum te Suda koji obično ima ulogu u fazi donošenja zakona i drugih akata. Nakon što je akt već donesen, stvara se čudna situacija, poništava akt, a što sa svime što se već radilo na osnovi tog istog akta – zanima Radoša koji očito aludira i na neke zakone koje je ovoj vladi Sud već rušio.

Neki bi u slučaju rušenja referenduma mogli početi govoriti o ustavnoj krizi, brine se Radoš. Potpredsjednik Odbora za Ustav, HDZ-ov Vladimir Šeks i dalje vjeruje da se Sud ne treba oglašavati jer nema ništa protuustavno u pitanju.

– Kao što sam već govorio, u Obiteljskom zakonu je ista definicija – zaključuje Šeks.

>>Referendum o braku ipak se neće održati?

Komentara 8

BA
batto
17:58 11.11.2013.

HDZ-ov Vladimir Šeks i dalje vjeruje --- Jadranka Kosor koja se u Saboru zalagala ........hahahaha..Svi pristojni,... inteligentni i razumni ljudi koji imaju više od dvije moždane stanice......ovo je sekularna država i što god bude pisalo u ustavu zakonom ,,,,,,,će se riješiti sva prava homoseksualaca, tako da napad katoličkih talibana,,,,,, i neće imati baš neki uspjeh i ovo neće biti katolička đamahirija,,,,,,,,,,

ZW
zweistein
15:30 11.11.2013.

i da referendun NE KOŠTA ni 10 000 000,00kn

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
15:50 11.11.2013.

SODOMA je napunjena,GOMORA se puni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije