Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zarazna bolest

Trbušni tifus u Zagrebu: Radnik iz Indije sa simptomima završio u Zaraznoj

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu
Josip Regović/PIXSELL
20.06.2023.
u 14:23

Trbušni tifus inače uzrokuje bakterija Salmonella typhi

Strani radnik iz Indije zaprimljen je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima koji upućuju na to da je riječ o trbušnom tifusuRavnateljica Infektivne prof. Alemka Markotić potvrdila je da imaju slučaj stranog državljanina kojem je dijagnosticiran trbušni tifus. 

"Da, točno je. Povremeno se događaju takvi slučajevi i nije riječ ni o kakvoj ugrozi kad nema većeg broja oboljelih. Činjenica je da smo već imali slučajeve stranih turista ili naših građana koji su se zarazili tifusom u inozemstvu, pogotovo u zemljama gdje je to endemska bolest, u Istočnoj Aziji i Africi. Nema mjesta nikakvoj panici", poručuje prof. Alemka Markotić. 

VEZANI ČLANCI: 

Trbušni tifus inače uzrokuje bakterija Salmonella typhi, koja se nalazi u fecesu i mokraći zaraženih ljudi. Zbog nedovoljnog pranja ruku nakon stolice ili mokrenja može se prenijeti u hranu ili uređaje za opskrbu vodom, a mogu je prenijeti i muhe. Moguće je biti kliconoša a nikad ne oboljeti. 

 

Komentara 24

DU
Deleted user
13:56 20.06.2023.

Lijepo što su se partizani vratili baš pred dan antifašističke borbe ali nisam baš mislio da će osloboditelji doći baš iz Indije.

ZI
zinegoid
15:13 20.06.2023.

tifusari su u zg odavno, barem njihovi sljednici i nasljednici, .....

Avatar George_Soros
George_Soros
14:47 20.06.2023.

Druga faza masovne imigracije se provodi kao po planu. Uništenje balkanske rase je pokrenuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije