Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još nema rješenja

Plenković o Uljaniku: Pokušaj da se ide u restrukturiranje nije uspio

Štrajk u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/7
21.03.2019.
u 19:30

– Ni danas nismo dobili pozitivnu informaciju ni od Vlade ni od uprave Uljanika. Stoga smo od 13 sati krenuli u štrajk u svim Uljanikovim društvima, osim u 3. maju – izjavio je Cerovac.

Radnici Uljanika od 13 sati ponovno su u štrajku. Zavarili su vrata na glavnom ulazu u Uljanik i time, prema riječima predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, simbolično stavili “ključ u bravu” pulskog brodogradilišta. Prolaz vozilima u Uljanik moguće je jedino kroz manji ulaz na pulskom bulevaru.

– Ni danas nismo dobili pozitivnu informaciju ni od Vlade ni od uprave Uljanika. Stoga smo od 13 sati krenuli u štrajk u svim Uljanikovim društvima, osim u 3. maju – izjavio je Cerovac.

Pogledajte video štrajka:

Situaciju u pulskom škveru u Bruxellesu je komentirao premijer Andrej Plenković.

– Što se tiče Uljanika, prošle godine smo izašli u susret, dali sanacijsko jamstvo, dakle 716 milijuna kuna, taj je novac potrošen. Još jednom podsjećam sve radnike Uljanika, sve radnike 3. maja, da je sve što su primili prošle godine došlo iz državnog proračuna, odlukom naše Vlade - rekao je Plenković i dodao:

– Pokušaj da se ide u restrukturiranje nažalost nije uspio, nije bio verificiran ni od strane Europske komisije. U ovom trenutku moramo voditi računa o svemu, o brodogradnji, o pravima radnika, o političkoj, ekonomskoj, socijalnoj, regionalnoj dimenziji, europskoj dimenziji. Ako gledate da je jedan od glavnih prioriteta naše politike fiskalna konsolidacija, bitno je da to zadržimo. Nije svejedno izložiti se ponovo iznosima koji će ići do iznosa koji su u ovom trenu skoro dupli od projiciranoga koliko nas koštaju u varijanti isplata obveza sukladno stečaju. Dakle, čuli ste, to je 557,5 milijuna eura. Od toga smo skoro 400 milijuna platili. No, donosit ćemo odluke kad se još malo konzultiramo i kad obavimo neke razgovore i ovdje s našim europskim partnerima.

Video: Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja

Ključne riječi

Komentara 11

I1
ing-12345
17:54 21.03.2019.

Stečaj je jedino pravedno rješenje za ova brodogradilišta. Dok su za vrijeme radnog vremena igrali po par sati briškule i za to primali plaće koje sada mi svi građani RH moramo plati nije im palo na pamet da zavaruju ulazz u brodogradilište kojega su ti sto radnici večinski vlasnici.

BA
bakulušić
15:11 21.03.2019.

Još na zavarena vrata mogu postaviti slike Flege, Jakovčića i Miletića.

NE
nedeljko69
17:22 21.03.2019.

Sravnati treba taj uljanik dok nije propala cijela drzava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije