Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o sudbini škverova do kraja tjedna?

Plenković ne odbacuje još jednu pomoć Uljanik grupi iako bi stečaj bio jeftiniji

Zagreb: U Banskim dvorima održana prva sjednica Vlade Tihomira Oreškovića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.03.2019.
u 12:15

Restrukturiranje po vladinim procjenama košta 6,8 milijardi kuna. U taj je izračun već uključena 3,1 milijarda kuna koja je iz proračuna isplaćena bankama za jamstva

Vlada Andreja Plenkovića ovog bi tjedna trebala donijeti odluku o tome hoće li spašavati Uljanik novcem građana ili će ga poslati u stečaj. Ministar financija Zdravko Marić upozorava na loše rezultate ulijevanja novca u škverove, a ministar gospodarstva Darko Horvat zagovara spas bez obzira na visoku cijenu. Odluka je Vladina, ali koalicijski su partneri koji čine saborsku većinu podijeljeni. HSLS i Reformisti su za stečaj, a restrukturiranje podržavaju HNS i dio manjinskih zastupnika. Građani ne pokazuju senzibilitet prema još jednoj sanaciji brodogradnje u koju je Hrvatska već injektirala 35 milijardi kuna.

Tim se iznosom u velikoj brodogradnji održalo manje od 9000 radnih mjesta, a riječ je o novcu dovoljnom za gradnju autoceste Split – Zagreb ili otvaranju oko 70 tisuća održivih radnih mjesta. S obzirom na suprotstavljene stavove, izgledno je da će premijer Andrej Plenković morati “presjeći” odlukom koja mu politički najviše odgovara. U ponedjeljak su se na sastanku u Banskim dvorima okupili stručnjaci ministarstava financija i gospodarstva, ali nazočio je i odabrani strateški partner Tomislav Debeljak koji bi u slučaju restrukturiranja preuzeo 3. maj i Uljanik. Restrukturiranje bi po Vladinim procjenama koštalo 6,8 milijardi kuna u koje su uključene 3,1 milijarde kuna koje su iz proračuna već isplaćene bankama za jamstva.

U Vladi se nadaju da bi se gradnjom nedovršenih brodova, a u koje treba uložiti još oko 35 milijuna eura, moglo spasiti više od milijardu kuna jamstava. U tom bi slučaju sanacija porezne obveznike stajala još tri milijarde kuna. Stečaj je jeftinije rješenje, ali u Banskim dvorima nije se moglo doznati ništa konkretnije od toga da je riječ o nižem iznosu od onog u slučaju restrukturiranja što je i logično jer taj proces uključuje otpise potraživanja dobavljača pa i banaka.

Ipak dojam je da premijer Plenković ne odbacuje mogućnost još jednog ciklusa pomoći, ali po modelu koji bi najmanje koštao porezne obveznike.  Motiv je zadržavanje proizvodnje brodova u velikim škverovima, pri čemu se ima povjerenja u Debeljaka i njegovo uvjerenje da može osigurati dovoljno posla te da mu pomoć u budućnosti neće trebati. Debeljak je bio vrlo jasan u više navrata istaknuvši da neće plaćati dubioze Uljanika, nego ulagati u njegovu budućnost. Valja napomenuti da istraga DORH-a u Uljanik Grupi nije gotova i da se očekuju njezini rezultati.

>>Članovi sindikata 3.Maj dali izjave za medije nakon održanog sastanka s upravom Uljanika

Ključne riječi

Komentara 6

RP
rpzagreb
12:51 19.03.2019.

Sa novcem svih građana besramno skupljaju političke poene i ništa više od toga. Slika i poruka bi bila sasvim drugačija da je barem netko odgovarao za silne milijade minusa u poslovanju.

AN
antonelić
13:52 19.03.2019.

trilaterala ( anemija-pinokio-roks ) spasiti će uljanik kao što je spasila u sinergiji sa klimavicom i agrokor i rafineriju sisak i petrokemiju i imunološki i brodarski institut ... slijedeći je croatia airlines , pa hž cargo pa riz odašiljači pa sezona i opegeovi , pa grupa borg pa lješinarski fondovi pa zdravstvo , pa školstvo ... ova vlada sve spašava , čak su i javni dug natukli na rekordnih 310 milijardi kunjara ... ova vlada nas je uspjela pozicionirati među najprosperitetnije država europe , gdje nam je i mjesto ( iza bugarske ali još uvijek ispred albanije ) ...

TT
TTjac
13:07 19.03.2019.

Još jedan u nizu katastrofalnih poteza kradezeovske maloumne bagre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije