Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZORAN TORNADO U SAD-U

Radnici tvrde da nisu smjeli otići s posla, na udaru kritika i Bezos koji se zabavljao nakon tragedije

Foto: XINHUA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
14.12.2021.
u 15:02

- Tražio sam da odem i rekli su mi da ću biti otpušten - rekao je jedan od zaposlenika tvornice svijeća u kojoj je preminulo osam osoba

Razorni tornado približavao se Kentuckyju, a zaposlenici tvornice mirisnih svijeća, koja je ubrzo uništena, htjeli su napustiti zgradu i pronaći sklonište. No, radnici navode kako su ih nadređeni upozorili da će biti otpušteni ako odu ranije. U strahu za svoju sigurnost, neki su radnici otišli sa svojih pozicija, ne mareći za posljedice poput otkaza, no oni koji su ostali uskoro su se pronašli u urušenoj zgradi. U tvornici Mayfield Consumer Products preminulo je osam osoba. 

McKayla Emery (21) rekla je iz svog bolničkog kreveta da su radnici prvi put tražili da odu nedugo nakon što su se sirene za tornado oglasile ispred tvornice oko 17:30 sati. Zaposlenici su se okupljali na hodnicima, a pravi tornado stigao je nekoliko sati kasnije, navodi NBC News.

- Ako odete, veća je vjerojatnost da ćete dobiti otkaz - kaže Emery navodeći što je čula kada su radnici htjeli otići iz tvornice. 

- Oko 15 ljudi zatražilo je da odu kući tijekom noćne smjene ubrzo nakon što se oglasio prvi alarm za hitne slučajeve izvan objekta - rekla je druga zaposlenica, Haley Conder (29) te dodala kako je između prvog i drugog alarma prošlo tri do četiri sata. 

U početku su joj, rekla je Conder, voditelji tima rekli da neće dopustiti radnicima da odu zbog sigurnosnih mjera pa su sve držali u hodnicima i kupaonicama. Nakon što su pogrešno pomislili da tornado više nije opasnost, sve su vratili na posao.

Elijah Johnson (20) radio je u stražnjem dijelu zgrade kada je nekoliko zaposlenika koji su željeli otići kući ušlo kako bi razgovarali s nadzornicima. Pridružio se zahtjevu.

- Tražio sam da odem i rekli su mi da ću biti otpušten - rekao je Johnson. - Čak i uz ovakvo vrijeme, i dalje ćete me otpustiti? - upitao je potom nadređenog na što mu je on potvrdio odgovorio. 

Urušena tvornica svijeća
Foto: MAXAR/PIXSELL

Dužnosnici tvrtke demantirali su takve optužbe. - To je apsolutno neistina. Imamo politiku od početka Covida - zaposlenici mogu otići kad god žele i mogu se vratiti sljedeći dan - rekao je Bob Ferguson, glasnogovornik tvrtke Mayfield Consumer Products.

Također je zanijekao da su menadžeri zaposlenima govorili da napuštanje smjena znači riskiranje posla. Ferguson je rekao da menadžeri i voditelji timova prolaze kroz niz vježbi za hitne slučajeve koje slijede smjernice Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama i Uprave za sigurnost i zdravlje na radu. Jedna od voditeljica tima koja je radila te noći, Autumn Kirks, također je demantirala optužbe. 

Prvo upozorenje o tornadu prošlo je bez ikakvih oštećenja, ali nekoliko sati kasnije izdano je još jedno upozorenje. Druga sirena oglasila se oko 21 sat. 

Latavia Halliburton, zaposlenica, rekla je da je svjedočila kako radnicima prijeti otkaz ako odu. Također, Mark Saxton (37) rekao je da bi najradije otišao, ali da mu nije dana opcija.

- Nakon upozorenja, natjerali su nas da se vratimo na posao. Nikada nam nisu ponudili da idemo kući - kazao je. Nakon što se oluja približila, djelatnici su se sklonili, a svjetla u zgradi počela su treperiti. McKayla Emery zadobila je udarac u glavu. Na nju je pao komad betona. 

- Čula sam glasnu buku i sljedeće što znam je da sam zaglavila ispod cementnog zida. Nisam se mogla pomaknuti - kazala je 21-godišnjakinja. Bila je zarobljena šest sati, a sada trpi brojne posljedice poput oštećenja bubrega, opeklina od voska te ne može pomicati noge zbog oteklina. 

Zaposlenici koji su htjeli ranije otići kući rekli su da su bili maltretirani. - Boli, jer se osjećam kao da smo zanemareni - rekao je Mark Saxton.

Jeff Bezos na udaru kritika

Na putu tornadu našao se i Amazon, točnije njihov dostavni centar u Edwardsvilleu. U tom je skladišu preminulo šest osoba, a na udaru kritika našao se izvršni direktor Jeff Bezos koji je održao proslavu za vrijeme potrage za osobama u urušenoj zgradi. Bezos je, naime, slavio svoju uspješni svemirsku misiju, navodi Metro

Dva zida i dio krova skladišta Amazona urušila su se i zarobila zaposlenike, a spašeno je 45 osoba. Dan kasnije, Bezos je održao proslavu, a nije niti spomenuo smrtonosni incident. Prekinuo je šutnju kasnije tu večer te naveo:

- Vijesti iz Edwardsvillea su tragične. Srce nam je slomljeno zbog gubitka naših suigrača tamo, a naše misli i molitve su s njihovim obiteljima i voljenima - naveo je dodajući kako će Amazon pružiti podršku svima kojima je potrebna. Njegova izjava stigla je 24 sata nakon udara tornada. 

Amazon
Foto: Jason Tan/XINHUA/PIXSELL

- Ne daj Bože da radnici Amazona prestanu raditi tijekom tornada ili će Jeff Bezos možda morati pričekati dodatnih 10 sekundi kako bi dodao još milijardu dolara svojoj neto vrijednosti - jedan je od komentara upućenih Bezosu nakon tragedije. 

- Jeff Bezos može izrađivati svemirske brodove, ali ne može napraviti skladišta koja su otporna na tornado - drugi je komentar, a još niz takvih objavljen je na društvenim mrežama. 

VIDEO Meteorolog otkrio kolika je vjerojatnost da na Božić padne snijeg

Ključne riječi

Komentara 2

IG
igorl
15:34 14.12.2021.

Amerika, zemlja slobodnih i dom hrabrih. Tako mi je drago sto zivim u EU.

ST
Startrack
16:06 14.12.2021.

Ti zaposlenici u fabrici svjeca navjerojatnije prave case za tuzbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije