Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od obećanja

Radnici: Mirenje je gotovo, dajte plaće ili ćemo krenuti u štrajk

'dal-24.11.2009,dubrovnik vrtlar Photo: Zvonimir Pandza/VLM'
'Zvonimir Pandza/VLM'
10.05.2010.
u 08:45

S direktorom Tonijem Miloslavićem dogovorili smo se kako ćemo raditi do 15. svibnja, do kada očekujemo isplatu zaostataka, kaže sindikalist Papac.

Radnici dubrovačkoga javnog poduzeća Vrtlar još nisu otpočeli štrajk, ali sve je spremno za njega. Sindikalni povjerenik Zdravko Papac istaknuo je kako radnici još čekaju odgovorne da ispune svoja obećanja.

Život od obećanja

– U razgovoru s direktorom Vrtlara Tonijem Miloslavićem dogovorili smo se kako ćemo raditi do 15. svibnja, do kada očekujemo isplatu zaostalih plaća. Ako ni tada novac ne bude na našim računima, odmah bismo sljedećega radnog dana otpočeli štrajk jer je postupak mirenja već završio pa su stečeni svi zakonski uvjeti za pokretanje štrajka – objašnjava Z. Papac.

Radnici Vrtlara već dulje žive od obećanja odgovornih kako će im se isplatiti zaostaci. Tako je i gradonačelnik Andro Vlahušić nedavno obećao kako će im se isplatiti dvije plaće. Gradonačelnik je sam sebi dao i rok za prikupljanje novca, ali svoje obećanje nije uspio ispuniti. Naime, radnicima je isplaćena samo plaća za veljaču, ne i za ožujak, a ovih dana trebala im je sjesti plaća za travanj pa je opet riječ o dvjema neisplaćenim plaćama. Posudba od 1,5 milijuna kuna, koju je Vlahušić dobio od Društva prijatelja dubrovačke starine, nije bila dovoljna za rješavanje svih problema.

Brige oko reorganizacije

Osim neisplaćenih plaća, radnike Vrtlara zabrinjava i najavljena reorganizacija komunalnih društava Grada Dubrovnika kojom bi upravo oni bili najugroženiji. Naime, Vlahušićeva gradska uprava predviđa razdvajanje Vrtlara na dvije tvrtke – Parkovi i zelenilo, koja bi se brinula o održavanju zelenila, a svim ostalim poslovima i dalje bi se bavio Vrtlar. Radnici koji prijeđu u Parkove i zelenila ne moraju se brinuti za svoju budućnost, a radnicima koji ostanu u Vrtlaru vjerojatno bi prijetio otkaz jer je ta tvrtka opterećena neriješenim vlasničkim odnosima, velikim dugovima i suvlasničkim odnosima drugih općina.

– Restrukturiranjem Grad bi postao 100-postotni vlasnik Vrtlara i onda odlučio što s tom tvrtkom – stoji u dokumentu o reorganizaciji dubrovačkih komunalnih poduzeća, a ta rečenica dovoljno govori o nejasnoj sudbini radnika Vrtlara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije