Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službeni posjet

Radmanović: Hrvatski narod nije ravnopravan u BiH, ali će to biti

sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/8
VL
Autor
Jasmina Popović
31.01.2011.
u 17:15

Novoizabrano Predsjedništvo BiH izabralo je Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet izvan granica svoje države

Novoizabrano Predsjedništvo BiH izabralo je Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet izvan granica svoje države i to i na simboličkoj i na operativnoj razini ima posebnu težinu – složili su se domaćin predsjednik Ivo Josipović i njegovi gosti, članovi Predsjedništva BiH, predvođeni Nebojšom Radmanovićem.

Dvije delegacije razgovarale su neuobičajeno dugo, puna dva sata, i dotakle se svih otvorenih pitanja: granica, povratka izbjeglih, sukcesije, gospodarske suradnje, imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva, Luke Ploče i Neuma, zajedničkih infrastruktura, ali i slučaja Purda i problema zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

– BiH je poseban, jedan od najvažnijih partnera i najbliži susjed Hrvatske, a današnji razgovori nastavak su pozitivnog trenda u našim odnosima i cilj je ovih razgovora dati podršku Vladi RH i Vijeću ministara, koje bi se uskoro moglo konstituirati, da nađu prava rješenja. Hrvatska podržava BiH na njezinu putu u EU i naši stručnjaci za pregovore spremni su pomoći u pripremama – rekao je predsjednik Josipović.

Radmanović je naglasio da je krajnje vrijeme da se vlasti dviju država pokažu na djelu.

– Moramo konačno riješiti imovinska pitanja i granice i pokazati da možemo, a ne samo želimo – rekao je Radmanović, koji je i prije četiri godine vodio delegaciju koja se susrela s predsjednikom Mesićem i razgovarala o gotovo jednakoj lepezi otvorenih pitanja kao i danas.

Hrvatski je predsjednik rekao da su odnosi i politički sadržaj unutarnje pitanje BiH i da se Hrvatska u to neće miješati.

– Premijerka Kosor i ja smo u zajedničkoj izjavi rekli da očekujemo da se ostvari puna jednakopravnost naroda i pojedinaca u BiH i tome nemamo što dodati – kaže Josipović.

Iznoseći "svoje osobno mišljenje", Radmanović je rekao da hrvatski narod nije ravnopravan kao druga dva naroda u BiH.

– Unutar BiH naći ćemo snage da osiguramo ravnopravnost svima, i konstitutivnim i nekonstutivnim narodima – rekao je Radmanović.

O slučaju Purda, zbog kojeg je na ulazu u Predsjedničke dvore prosvjedovalo osam vukovarskih branitelja, razgovaralo se općenito – odgovorio je predsjednik Josipović bez nagađanja kako će sud odlučiti.

– Odnos prema onima koji su sudjelovali u ratu u bivšoj Jugoslaviji sigurno je i političko pitanje, iako je ovaj konkretni slučaj sada u domeni pravosuđa. Sud zasjeda i sigurno je da Predsjedništvo neće utjecati na tu odluku. No političari mogu utjecati da se u budućnosti stvari zajednički rješavaju – rekao je Radmanović.

Što se tiče rafinerije u Bosanskom Bordu, Josipović je naglasio da je nedavno razgovarao s ruskim vlasnicima rafinerije i da su obećali da će riješiti problem zagađivanja.

– Danas će se naći dva resorna ministra u Bosanskom Brodu i premda situacija nije tako dramatična kao što se pisalo u Hrvatskoj, sigurno je da se taj problem mora trajno riješiti – rekao je Radmanović.

Za delegaciju BiH predsjednik Josipović danas je organizirao svečanu večeru, a sutra će razgovarati s premijerkom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Za sutra je planiran i prijam u muzej Gliptoteku, na koji su pozvani brojni uzvanici iz političkog, javnog, gospodarskog i i kulturnog života među kojima su Gibonni, Ibrica Jusić, Edin Karamazov, Josipa Lisac, Kemal Monteno, Boris Novković, Tomislav Antunović, Izet Aganović, Mustafa Nadarević i Fadil Vejzović.

Komentara 147

KU
kuna
18:48 31.01.2011.

Chemica Reci mi gdje je okrunjen KRALJ TOMISLAV??????????????????????????????? Na prostoru današnje BiH

VO
Vorosmart
23:08 31.01.2011.

nije nego Ipak nisi shvatio,jer sam se referirao na post \'\'kafananemir\'\'-a u kojem kaže da će se Hrvati vratiti u Posavinu i osnovati treći entitet.

DU
Deleted user
18:33 31.01.2011.

Dosao jedan srbin,jedam musliman i jedan jugoslaven.Gdje je hrvatski predstavnik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije