Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Radiochirurgia Zagreb - najsuvremenija poliklinika za rano otkrivanje i liječenje raka na jugoistoku Europe

Foto: Promo
1/7
PR
Autor
PR članak
18.07.2017.
u 11:08

Iako je počela raditi tek u prosincu prošle godine, Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najnaprednije europske klinike za liječenje karcinoma.

Radiokirurgija je posebna po tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih, posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.

“Riječ je o metodi koja predstavlja revoluciju u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod slučajeva gdje klasična kirurgija ne može pomoći. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom”, objasnio je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike Radiochirurgia Zagreb.

Prema riječima prof. dr. sc. Schwarza, motiv za otvaranje jedne ovako tehnološki napredne poliklinike je katastrofalna stopa smrtnosti od raka u našoj zemlji. Naime, u Hrvatskoj svake godine oboli 25 tisuća, a umre gotovo 14 tisuća ljudi.

Iako Radiochirurgia Zagreb radi tek više od pola godine, njezin tim stručnjaka obavio je dosad ni manje ni više nego stotinu radiokirurških zahvata od kojih su neki po prvi put izvedeni na području Hrvatske te spadaju u sam svjetski vrh poput radiokirurške operacije gušterače, prostate i operacije više od 10 metastaza na plućima.

Poliklinika je okupila više od dvadeset vrhunskih domaćih i stranih kirurga, onkologa, radiologa, radiofizičara i ostalih stručnjaka, a velika pomoć timu je i posebni znanstveni savjetnik poliklinike i jedan od vodećih svjetskih radiokirurških fizičara prof. dr. Andreas Mack sa sveučilišta u Zürichu.

Najsuvremenija tehnologija za liječenje raka

Radiochirurgia Zagreb na raspolaganju ima EDGE, najsuvremeniji sustav za radioterapiju i radiokirurgiju američke tvrtke Varian, dok se za dijagnostičke pretrage koriste najmoderniji uređaji tvrtke Siemens - uređaj za magnetsku rezonanciju jačine 3 tesla, CT uređaj ultra niske doze zračenja s 384-slojnim načinom rada te ultrazvuk najnovije generacije Acuson S3000.

Ovakvom opremom moguće je napraviti vrlo složene pretrage poput virtualne kolonoskopije kao i najsuvremenije dijagnostičke postupke poput tzv. 3D topografije u kojoj se koriste sva tri uređaja zajedno kako bi se dobio što precizniji nalaz.

Kampanja “1 sat, 1 dan, 1 život”

Budući da je za uspješno liječenje raka najvažnije pravovremeno otkrivanje, poliklinika Radiochirurgia Zagreb i tvrtka Siemens Healthcare d.o.o., uz podršku Koalicije udruga u zdravstvu i portala onkologija.hr pokrenuli su kampanju "1 sat, 1 dan, 1 život”. Kampanjom se građane želi potaknuti na preventivne preglede dok još ne postoje simptomi raka jer su upravo takvi pregledi u nekim slučajevima jedini način da se rak otkrije na vrijeme.

Foto: Promo

“Uistinu je najvažnija primarna prevencija kojom se mogu spriječiti nastanak i razvoj karcinoma, kao i rano otkrivanje takvih oboljenja u fazi kada se mogu najuspješnije liječiti”, istaknuo je prof. dr. sc. Schwarz dodavši kako su danas preventivni pregledi brži, sigurniji, ali i povoljniji, što ih čini dostupnijima široj populaciji.

U kampanji sudjeluju Mila Horvat, Iva Šulentić i Miroslav Ćiro Blažević koji vas pozivaju da uložite samo jedan sat u jednom danu jednom godišnje i pobrinete se za svoje zdravlje.

Sve dodatne informacije o poliklinici i kampanji možete dobiti na brojeve telefona 01 400 8050, 01 400 8080 ili emailom na info@radiochirurgia.hr

Želite prijaviti greške?