Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavio tri zbirke

Otac koji je pjesmom rastužio Hrvatsku: Sinovi su nam daleko... Kuća nam je ostala prazna

Mario Vinković
Dubravka Petric/PIXSELL
11.09.2018.
u 17:21

Slika Vinka dok ulazi u autobus i odlazi i dalje me proganja. Trebali smo ranije dići glas.

Mario Vinković (56) iz Vrbanje napisao je više od tisuću pjesama, izdao tri knjige, ali nijedna od njih nije izazvala pozornost kao “Sretan put svim sinovima”.

Napisao ju je na povratku iz Zagreba kamo je odvezao najmlađeg sina Vinka (24) koji se odlučio odseliti u Njemačku.

– Trebao sam ga odvesti u Vukovar, ali odlučio sam ga odvesti u Zagreb da budem dulje s njim jer ne znam kada ću ga ponovno vidjeti. Vraćao sam se kući i, onako umoran, tužan i pun emocija, napisao sam pjesmu. Dodatno su me u svemu tome pogađale slike Vinka dok ulazi u autobus i odlazi. One me i dalje proganjaju – kaže Vinković.

Planira se vratiti

Prisjeća se i čovjeka iz Okučana, na štakama, koji je u suzama ispraćao sina u Njemačku. Danas Vinko radi u Njemačkoj kao vozač kamiona i, kako nam je prenio njegov otac, već je uspio nešto i uštedjeti. Plan mu je da se u budućnosti vrati u Hrvatsku i tu pokrene nešto svoje te da ne bude “ničiji sluga”. Govoreći o sinu koji je otišao trbuhom za kruhom, Vinković kaže da je u Vrbanji radio za nekoliko obrtnika, ali da je malo zarađivao. Kao i otac, i Vinko je šumarski tehničar što je posao za koji može zaraditi oko 4500 kuna.

– Strašno mi je žao što je otišao. Supruga Milka i ja radili smo po nekoliko poslova da ih školujemo, a sada su njih trojica na tri strane svijeta. Vinko je u Njemačkoj, Antun u Vinkovcima, a Željko u Zagrebu. Kuća nam je ostala prazna – kaže nam Mario.

Trebao sam ‘lajati’

U pjesmi je napisao i da mu je danas žao što prije nije više “lajao”, objašnjavajući da je trebalo puno ranije dići svoj glas za pogrešne korake u državi koji su se činili, koje su svi vidjeli, ali nisu reagirali.

– Nažalost, nismo. I zato nam djeca odlaze u Njemačku iako je Njemačka trebala biti ovdje. Ovo je stoga pjesma za sve sinove i djecu koja odlaze jer u Hrvatskoj ne vide svoju budućnost. Zato su nam sela i gradovi prazni. Odlaze tamo gdje je poštenije i gdje se rad plati kako treba – zaključio je Vinković.

Pogledajte video: Pučki pjesnik Mario Vinković napisao je pjesmu o iseljavanju iz Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 41

Avatar Matija22
Matija22
18:03 11.09.2018.

neka idu bit će love kad se vrate kupit ćeš čitavo selo

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:30 11.09.2018.

Rat, minska polja, mirna reintegracija, Ministri SDP Jakovina, Mostovci Panenic i onaj kog zovu Kvrgava Koža Romić, jako su ostetili, usporili i gotovo zaustavili Slavoniju, i ne samo Slavoniju!!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:47 11.09.2018.

Ministri Tolusic i Zalac, Horvat.. su prvi koji nesto rade, treba im dati jos malo vremena . Inace, ove pjesmice o Slavoniji nisu nove, pjevaju se bar sotinu godina najvise otislo i nestalo u bivsoj drzavi.n Slavonija je domoljubna i neunistiva, opet ce stati na noge, puno njih se vratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije