Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK U INOZEMSTVO

Plaća 2 500 eura, a počinje se odmah? Pogledajte što sve Nijemci nude radnicima 3. maja

3. maj
Goran Kovacic/pixsell
31.08.2018.
u 08:32

Budući da se traže majstori raznih metalskih struka, posla ne nedostaje, a sve ide preko ugovora.

Dok radnici Uljanika i 3. maja i dalje štrajkaju kako bi dobili zaostalu plaću, na prilazima brodogradilištu, kao i pred samim ulazom, sve više bujaju leci i plakati koji im nude zapošljavanje u Njemačkoj, prenosi Novi list.

Budući da se traže majstori raznih metalskih struka, posla ne nedostaje, a sve ide preko ugovora.

–  Radi se u okolici Bremena i Hamburga, a potpisuje se njemački ugovor o radu. Znači sve čisto, njemačko zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Godišnji odmor prema njemačkom je zakonu, minimalno dva i pol dana za svaki mjesec, s time da se preraspodjelom viška radnih sati, što je uobičajeno zbog prekovremenih, u prosjeku dođe na oko četrdeset dana odmora u godini. To je mjesec i pol dana, što nije loše, kaže sugovornik.

Prosvjed radnika 3. maja i Uljanika:

Visina mjesečne plaće i ostali radni uvjeti puno su bolji nego u Hrvatskoj. 

 

– Poslodavac osigurava stan, s time da su u sobama smještena po dva radnika. Plaća je od 17 do 19 eura po satu, bruto, za kvalificiranog zavarivača. Mjesečno se odradi oko 200 sati, znači plaća je između 3400 eura i 3800 eura bruto, kaže posrednik.

Ovisno o tome jeste li oženjeni i imate li djece, porez je nešto niži, a neto plaća bude negdje oko dvije i pol tisuće eura. Radnici 3. maja ne samo da nemaju ni približno toliku plaću, nego im je ne isplaćuju redovno. Zato su se i mnogi radnici ovog brodogradilišta odlučili upravo na odlazak u Njemačku. Kvalificirani industrijski radnici njemačkom su tržištu itekako potrebni, a nisu skupi, neučinkoviti i neproduktivni.

Prosvjed radnika Uljanika:

Ključne riječi

Komentara 248

DR
Drmiha
09:30 31.08.2018.

ako se samo malo pazljivije procita tekst lako se zakljuci da su ovo ili lazi ili pokusaj prevare jer kako je moguce uzeti prekovremene sate slobodno i istovremeno iste te sate naplatiti?

NA
narod1
08:53 31.08.2018.

Germanski VL naravno da navija za Germane, zdušno rade na propasti države koja im je pokonila novine, zahvaljujući domaćoj političkoj potkupljenoj bagri

IL
ilijan1a
08:42 31.08.2018.

Ne nasijedajte , to je laž! Tko to želi obmanuti i ovako iscrpljene radnike. Neka ga je sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije