Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽBA Oslobođeni pripadnik “vukovarske trojke” tužio državu

Radić od Srbije traži odštetu za Haag

03.11.2008.
u 17:44

Opunomoćenici Miroslava Radića, bivšeg kapetana JNA i jednog od “vukovarske trojke”, tužili su Srbiju tražeći odštetu od 50 milijuna dinara (oko 590 tisuća eura) zbog Radićeva neosnovana boravka i procesa u Haagu.

Općinski sud
Haaški sud Radića je prije godinu dana oslobodio svake odgovornosti za zločine u Vukovaru, a s obzirom na to da Statutom suda nije predviđeno plaćanje odštete krivo optuženima, Radić se obratio domaćim adresama. Kako piše jučerašnja beogradska “Politika”, tužba je podnesena Prvom općinskom sudu u Beogradu. Radić, koji se iz Haaga vratio s presudom da “nije kriv ni po jednoj točki optužnice”, kazao je da se sve vrijeme od 7. studenog 1995., kad je Tribunal podnio optužnicu, jednostavno rečeno, osjeća loše.

– Srbijanski pravosudni sustav nalaže da se u ovom slučaju moji pravni zastupnici najprije obrate ministarstvu pravosuđa, što su oni i učinili, ali je to ministarstvo smatralo kako ne postoji pravni temelj za isplatu naknade za pretrpljenu nematerijalnu štetu – rekao je.

Odbijanje njegova zahtjeva obrazloženo je tumačenjem da “Srbija ne može biti odgovorna za naknadu štete budući da imenovanom nije određen pritvor u vezi s kaznenim postupkom vođenim pred domaćim sudom” i zato je Radić pokrenuo spomenuti spor, navodi “Politika”.

Njegov odvjetnik Svetozar Pavlović objašnjava kako je Srbija donošenjem Zakona o suradnji s Haaškim tribunalom praktično prenijela dio svoje sudske nadležnosti na Haaški tribunal, a kako je Radić izručen odlukom Okružnog suda u Beogradu, postoji pravni kontinuitet između odluka organa Republike Srbije i odluka Haaga. Da se Radiću sudilo u Srbiji, ne bi bilo sporno da mu pripada naknada za neosnovan boravak u pritvoru koji je potrajao četiri i pol godine. Miroslav Radić se požalio kako “dulje od desetljeća živi pod stalnim pritiskom”.

Sinovi
– Na leđima nosim optužnicu za koju sam znao da nije istinita.

Morao sam odgovarati pred međunarodnim sudom, a da ni sam nisam znao zbog čega. Da sam barem nekom čvrgu udario, razumio bih zašto mi se sve to događa – kazao je Radić. Dodao je da mu je najteže palo to što su breme, potpuno nezasluženo, nosili njegovi sinovi Jovica i Nenad, sada već studenti. – Sada svi od mene peru ruke – zaključuje M. Radić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije