Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREBROJAVANJE RUKU

Računica na strani HDZ-a: Kosor ima potporu 83 zastupnika

\'11.03.2009., Zagreb - Redovna sjednica sabora.Aktualni sat.Ivo Sanader,Josip Friscic,Luka Bebic,Vladimir Seks. Photo: Jurica Galoic/24sata\'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
Autori: Anita Malenica, Jasmina Popović
18.10.2010.
u 19:39

Nepojavljivanje Sanadera u Saboru olakšalo bi poziciju Vlade i HDZ-a.

SDP-ov zahtjev da se Vladi izglasuje nepovjerenje neće, kako sada pokazuje matematika, rezultirati padom Vlade i novim izborima, a koliko se danas moglo iščitati iz riječi potpredsjednice SDP-a Milanke Opačić, ni SDP ne gaji iluzije o tome i naziva svoju inicijativu prije svega političkom akcijom.

>>Kosor: SDP-ov plan neće proći, ne mogu srušiti Vladu

– Prikupljanje potpisa tehnički je dio posla i s tim nema problema. Riječ je, međutim, o političkoj akciji. Želimo reći sve argumente zbog kojih Jadranka Kosor više ne može ostati na vlasti. Na glasanju će se vidjeti što tko misli. Onaj tko bude dao glas za J. Kosor daje glas za još jednu godinu tonjenja Hrvatske. Naši koalicijski partneri bit će na našoj strani, a ako HDZ-ovi koalicijski partneri ostanu uz nju, jasno će pokazati da su za nastavljanje ovakve neprihvatljive situacije – rekla je jučer Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a.

HSU, IDS i HNS dići će ruku zajedno s esdepeovcima, iako vjerojatno ne dijele ushićenje načinom na koji je SDP od njih ''iznudio'' podršku za svoju inicijativu. I Silvano Hrelja i Radimir Čačić imali su možda drukčije varijante događanja na pameti, ali neće ni na koji način dovesti u pitanje vodstvo SDP-a u ovoj akciji iako su svjesni da računica pokazuje kako Jadranka Kosor i njezina Vlada i dalje uživaju stabilnu potporu 83 zastupnika.

Osnivanje kluba

Naime, uz 66 HDZ-ovih zastupnika, premijerka može računati na šest HSS-ovih, tri SDSS-ova, dva bivša haeselesovca (Đurđu Adlešič i Ivana Čehoka ) i bivšeg haenesovca Horvata. Treba dodati i pet manjinskih zastupnika (Memedi, Šoja, Čuhnil, Tanković i Radin). Naravno, HDZ-u bi udarac mogao zadati najavljeni povratak Ive Sanadera u Sabor, iako još nije do kraja jasno kako će se u Saboru ponašati Sanaderovi bliski prijatelji. Istina, oni se danima ograđuju od eventualne podrške Sanaderu i osnivanja posebnog kluba, ali nema sumnje da bi nepojavljivanje Sanadera u Saboru – što je još jedan od mogućih scenarija – olakšalo poziciju Vlade, HDZ-a, a i Sanaderovih prijatelja. Naime, već se danima špekulira da su neki uhićenici ''propjevali'' i da bi Sanader mogao završiti u Remetincu, a upućeni kažu da HDZ ne bi trebao trošiti energiju na nadziranje Sanaderovih bliskih prijatelja, koji bi u najgoroj varijanti možda mogli i promijeniti mišljenje i krenuti u osnivanje kluba. HDZ bi i u tom slučaju imao većinu, doduše dosta okrnjenu, pa bi ih to vjerojatno činilo vrlo nervoznim. No, rasprava o povjerenju Vladi ići će na ruku SDP-u bez obzira na ishod glasovanja, jer će se produljiti rasprave o tome tko je što znao i radio u Sanaderovoj vladi, a uzajamne trzavice između Sanadera i njegovih bivših kolega sigurno ne idu u prilog imidžu HDZ-a. Uspije li naći način da taj dio stavi pod kontrolu, premijerka Kosor bi dodatno ojačala svoju poziciju i lakše čekala izbore.

Nastavak početih procesa

Njezina teza da raniji izbori nisu dobri jer bi to zaustavilo ili usporilo ulazak Hrvatske u EU nije naišla na razumijevanje ni kod koga i u ovom trenutku podršku dobiva samo za nastavak borbe protiv korupcije. I predsjednik Josipović joj daje podršku u započetim procesima i očito želi da ga ne doživi kao nekoga tko će joj zabiti nož u leđa. Pokazuje to i njegov izostanak s proslave 20. godina HNS-a, gdje je bio najavljen kao govornik, a u zadnji je tren otkazao dolazak.

Komentara 110

BL
Bljakonja
20:33 18.10.2010.

Boli me kita za njihovu računicu...ovo je grčevita borba za još 12 mjeseci vlasti i privilegija... ...nakon tih 12 mjeseci počinje njihova grozničava računica kako uopće ući u Sabor...jer bit će problema s prijelazom izbornog praga...

OB
-obrisani-
21:26 18.10.2010.

Na forumu opet smrdi. Što je sada to? Stigao je član četničkoga čopora nazoviprofesor.

Avatar vh1
vh1
08:29 19.10.2010.

Kako bilo da bilo, HDZ-njare od straha imaju razrijeđenu stolicu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije