Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONACIJA Vukovarki Sanji Vidić

Računalo najmlađoj ranjenici

otvo_rac.jpg
import
11.02.2008.
u 17:00

Ne volim se prisjećati tih dana i događaja. Uostalom, tada sam imala samo šest mjeseci i sve što znam je iz priča roditelja. O tim ratnim događanjima pojedinosti o meni znaju samo najbliži prijatelji i prijateljice - kaže Vukovarka Sanja Vidić, danas učenica drugog razreda srednje škole.

Kao šestomjesečna beba ona je bila najmlađa ranjenica u Vukovarskoj ratnoj bolnici. Kako bismo joj olakšali školovanje, Večernjak i Hrvatski memorijalni dokumentacijski centrar Domovinskoga rata darovali su joj računalo, na čemu je iskreno zahvalila.

U podrumu 11 mrtvih
Sanja voli slušati glazbu i gledati filmove, ima uobičajene mladalačke hobije, a želi studirati kriminalistiku.
Prisjećajući se događaja iz 1991. godine, majka Katica kaže da su unatoč svemu svi zajedno imali veoma mnogo sreće i da je to vjerojatno jedini razlog što je obitelj živa i na okupu.

- Nas tri vrijeme smo provodile u podrumu, dok je suprug bio na položajima. Bilo je strašno, gotovo neizdrživo, ali ipak preživjelo se. Tako je bilo do 15. studenoga, kada je granata probila podrum i od nas 15 u podrumu usmrtilo 11 osoba. Ranjene smo bile i ja i kćeri Sanela i Sanja. Najgore je prošla Sanja, koja je ranjena po butini i trbuhu - kaže Katica.

S obzirom na ozljede i uvjete liječnici Sanji tada nisu davali šanse da preživi, prisjeća se Katica.
- Kako je bila teško ranjena, Sanja je operirana i po padu bolnice i cijeloga grada određena za Srijemsku Mitrovicu. I nas troje smo tada, ne razmišljajući ni o čemu, odlučili da idemo s njom jer mislim da je u suprotnom više nikada ne bismo vidjeli. Na putu joj se stanje pogoršalo pa je prevezena u Beograd, gdje je još jednom operirana - kaže Katica.

U Beogradu korektni
- U Beogradu su liječnici bili korektni. Medicinske sestre su nas gledale malo drukčije, ali nije bilo problema. Jednom su došli novinari i Sanju predstavili kao 'ustašku žrtvu’. Međutim, i poslije svega ja sam i danas veoma zahvalna na svemu jer su Sanji spasili život, a ni mi nismo imali nikakvih većih problema - rekla je Katica. Preko BiH obitelj je 24. siječnja konačno došla u Hrvatsku.


I suprug u konvoju

I dok su mu supruga i dvije kćeri bile u podrumu, Zlatko se nalazio na raznim položajima po Vukovaru. - Čim je podrum u kojem su se i one nalazile pogođen, to sam saznao, a saznao sam i da ima mrtvih. Kako su prebačene u bolnicu, vidio sam ih tek dva dana kasnije. U bolnici sam bio i kada su u nju ušli vojnici JNA i domaći teritorijalci, ali me, na sreću, nitko nije dirao tako da sam sa suprugom i kćerima krenuo u konvoju za Mitrovicu i odatle za Beograd, jer je Sanji bilo sve gore - kaže Zlatko. O danima provedenim u Beogradu kaže da nije imao problema ali da u to vrijeme o tome nije niti razmišljao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije