Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPINA DESNIČARA I BIVŠIH VOJNIKA

Racije u Njemačkoj: Uhićeno 25 osoba zbog sumnje da su htjeli svrgnuti vladu

Njemačka policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
07.12.2022.
u 09:01

Dvije su osobe uhićene u Austriji i Italiji, javlja agencija DPA. Dodaju kako će uhićene osobe biti ispitane kasnije tijekom dana. Ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio kako traje 'velika protuteroristička operacija' te da je navodno 'planiran oružani napad na ustavna tijela'.

Njemačka policija uhitila je 25 osoba u racijama diljem Njemačke pod sumnjom da su planirali svrgnuti vladu. Prema izvještajima skupina desničara i bivših vojnih djelatnika planirala je upasti u zgradu parlamenta i preuzeti vlast. Nijemac koji se naziva princ Heinrich XIII navodno je bio glavna osoba u toj akciji. Među uhićenima navodno su i članovi ekstremističkog pokreta Reichsbürger (Građani Reicha) koji je dugo na oku policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere. Oni odbijaju priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je 50 osoba bilo u toj skupini koja je htjela svrgnuti vlast i zamijeniti je novom državom.  - Još nemam ime za ovu skupinu - rekla je glasnogovornica ureda federalnog tužitelja, javlja BBC.

Njemačka policija
1/6

Dvije su osobe uhićene u Austriji i Italiji, javlja agencija DPA. Dodaju kako će uhićene osobe biti ispitane kasnije tijekom dana. Ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio kako traje 'velika protuteroristička operacija' te da je navodno 'planiran oružani napad na ustavna tijela'. 

Savezni tužitelj je rekao kako je grupa planirana od studenog prošle godine planirala nasilni državni udar. Navodi se i kako su u toj skupini bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica. Tužiteljstvo je objavilo i kako su uhićeni imali planove za vladanje Njemačkom i da su 'shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo vojnim sredstvima i nasiljem protiv državnih predstavnika' što je uključivalo i ubojstva.

Prema planovima grupe, vođa bi bio princ Heinrich, a ministar pravosuđa trebao je biti bivši ekstremno desni član Bundestaga, javlja ZDF.

Ključne riječi

Komentara 66

DU
Deleted user
10:07 07.12.2022.

Više se ovdje prijavilo ravnozemljaša u komentarima, nego što je tih urotnika.

HI
HiroGlifi
10:20 07.12.2022.

Desničari su od ljevice preuzeli politički diskurs i okrenuli ga naopako, pa prosipaju floskule o slobodi govora, pravima pojedinca (njih samih) itd. Ali ispod toga kuha i sve više pokazuju pravo lice poput Trumpovog poziva na ukidanje ustava ili rastućeg desničarskog terorizma spremnog na masovna ubijanja manjina i neistomišljenika te nasilnih svrgavanja demokratski izabranih vlasti. Teško im je prihvatiti da su manjina te da njihove države ne idu u smjeru fašističke diktature kako priželjkuju.

Avatar Foton
Foton
12:07 07.12.2022.

Dragi desnicari, odlazi vam poglavica, Donald Trump. Na nedavnim izborima, svi koje je on izricito podupro su izgubili, pa je onda Trump izjavio da treba ponistiti izbore i americki Ustav. Obzirom da je prva stvar svakog izabranog politicara da se na Bibliju zakune da podupire Ustav, Trumpi ne moze biti izabran. Moje saucesce. Ostaje vam Princ Heinrich XIII, vodja ove lakrdije u Njemackoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije