Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPLET KRIZE?

Putin vjeruje da može slomiti ISIL i tako zadužiti Europu

Putin
Reuters/PIXSELL
28.09.2015.
u 07:00

Vladimir Putin dolazi na noge Obami u New York, ali ne kao autsajder jer je upravo osnažio svoju poziciju u Siriji

Za danas najavljeni susret između Vladimira Putina i Baracka Obame pokazat će jesu li dvojica lidera, nakon maloga hladnog rata, spremna ozbiljno zatomiti vlastiti ego i učiniti nešto na smirivanju sirijske krize. Za koju su obojica dobrim dijelom i odgovorni.

Putin dolazi u trenutku kad ojačava svoju poziciju u Siriji tako da na gostujući teren ne stiže kao autsajder. Dapače, na noge Obami dolazi u trenutku kad je doslovce došao kao spasitelj Europe na Bliski istok gdje je stvorio novu alijansu za borbu protiv ISIL-a, a iz koje vjeruje da će izaći kao pobjednik i dugoročno zadužiti Stari kontinent, zaustavljajući izbjegličku krizu. Dakako da Putinova zamisao može i propasti jer tzv. Islamska država još uvijek ne pokazuje znakove slabosti, a ova kriza zahtijeva snažan kopneni angažman. A pitanje je tko će na kraju poslati glinene golubove na teren i suočiti se s velikim vojnim rizikom.

Rusija i Amerika ne smiju se zaratiti

Putin i Obama bi prije svega mogli protresti stanje na terenu i, ono što je najvažnije, isključiti mogućnost da se njihove snage u Siriji sukobe. Rusija i Amerika ne smiju dopustiti da se dogodi ni mikroincident između njihovih snaga (o čemu već mnogi izražavaju bojazan) jer te dvije zemlje ne smiju zaratiti. U tom bi se slučaju obistinile najcrnje prognoze da je na Bliskom istoku doista počeo 3. svjetski rat. Dakle, jedna od osnovnih tema njihova današnjeg susreta bit će koordinacija aktivnosti dviju alijansi protiv ISIL-a: istočne kojoj se pridružuje i Kina, i zapadne predvođene SAD-om. Druga važna stvar bit će odlaganje političke budućnosti Sirije za neke druge dane kada podloga na terenu bude povoljnija. Danas trošiti energiju na to tko će nakon rata, kojemu se ne nazire kraj, vladati Sirijom, nesuvislo je.

Posljednji put kada su se njih dvojica sreli prije godinu dana nisu ni riječi progovorili. Između njih dvojice tada je sjedio kineski predsjednik kao tampon-zona. Ovaj put Xi Jinping došao dva dana ranije kod Obame, što znači da im tampon-zona nije potrebna. Dobar znak?

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>SAD trenira sirijske pobunjenike, a oni sa američkim oružjem prelaze Islamskoj državi

>>SAD i Rusija prekrojit će granice Sirije i Iraka?

>>Sirijska vojska i Hezbollah od ISIL-a preuzimaju Palmiru Kurdi

>>Merkel pristaje na razgovor s Assadom – znači 
li to kraj kalifata?

Komentara 26

KR
Krasimir
15:31 28.09.2015.

jos mu samo brkovi fale pa bi izgledao pravcati mali napoleon

Avatar superhik74
superhik74
15:47 28.09.2015.

Za razliku od Obame , Putin ima punu kontrolu ruske vanjske politike. Obama je marioneta i uz njega postoji paralelni sistem vlasti koju predstavljaju State Department i Pentagon koji preko CIA rade sto god ih je volja da bi odrzali financiranje za svoj vojno-industrijski kompleks koji radi za bankarsku kriminalnu kabalu. Petrodolar je dobro uzdrman i jedini nacin odrzavanja umjetnog sistema koji je vec kolabirao 2008 godine je pokusaj silom nametanune hegemonije nad bliskoistocnim energentima koji su od 1973 jedino "pokrice" za te zelene papire. Jedan od te dvojice je predsjednik i drzavnik dok je drugi samo glumac.

MX
Mister X
10:33 28.09.2015.

Vladimir Putin ""dolazi na noge Obami """"u New York, je laž jer ide na sjednicu savjeta sigurnosti.. A ne na noge ili ono u sredini iznad nogu -Obami ! Ali gle demokraciju smije može slobodno i tako da se ilustrativnoo pokaže i dokaže ... Na balkanu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije