Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na opsadu Lenjingrada

Putin: Pobjeda Rusije u Ukrajini je neizbježna. Sve što radimo pokušaj je da se ovaj rat zaustavi

Vladimir Putin
Foto: Reueters/PIXSELL
1/15
18.01.2023.
u 13:58

Rusija je najavila velike promjene u svojim oružanim snagama od 2023. do 2026. Osim administrativnih promjena, ministarstvo obrane priopćilo je da će ojačati borbene sposobnosti svojih pomorskih, zračnih i strateških raketnih snaga

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je tvornicu oružja u St. Petersburgu. Obraćajući se radnicima tvornice i novinarima, rekao je da ne sumnja u to da je ruska pobjeda u Ukrajini "neizbježna". Ruski čelnik također je ustvrdio da akcije Moskve u Ukrajini imaju svrhu zaustaviti "rat" koji već godinama bjesni u istočnoj Ukrajini.

"U Donbasu od 2014. nisu prestajale borbene operacije velikih razmjera s teškim naoružanjem, topništvom, tenkovima i zrakoplovima. Sve što danas radimo u sklopu specijalne vojne operacije pokušaj je da se ovaj rat zaustavi. To je smisao našeg djelovanja – zaštita ljudi koji žive na tim prostorima", kazao je Putin.

Opisujući istok Ukrajine kao ruski "povijesni teritorij", rekao je da je slanje trupa u Ukrajinu 24. veljače prošle godine bilo neophodno kako bi se provela "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine, a sve kako bi se spriječilo da predstavlja prijetnju Rusiji.

"Pitanje odgode mobilizacije vojno sposobnih osoba koje rade u vojnoj industriji bit će riješeno u bliskoj budućnosti", rekao je ruski predsjednik.

“Što se tiče ročnika koji se pozivaju na služenje vojnog roka: s obzirom na to da je obrambena industrija trenutačno opterećena i uzimajući u obzir činjenicu da se radi u tri smjene i da su proizvodi poduzeća obrambene industrije vrlo traženi, sada razmatramo mogućnost odgode za one koji bi trebali biti pozvani na služenje vojnog roka. Mislim da će i to pitanje biti riješeno u bliskoj budućnosti", rekao je Putin tijekom razgovora s radnicima tvornice Obukhov.

Pritom je podsjetio da svi djelatnici obrambene industrije nisu potpali pod ranije provedenu djelomičnu mobilizaciju.

"Neki strani kupci ne ispunjavaju svoje obveze u potpunosti: dobili su proizvode, ali nisu plaćeni", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. "Postoji još jedna stvar na koju treba obratiti pozornost. Radi se o tome da neki naši inozemni kupci, nažalost, ne ispunjavaju svoje obveze u cijelosti. Dobili su proizvode, a ne plaćaju. Ovdje, naravno, moramo podržati poduzeća, a mi ćemo to, naravno, i učiniti", rekao je tijekom razgovora s radnicima.

Foto: SPUTNIK/REUTERS

Podsjetimo, Putin je danas položio cvijeće podno spomenika poginulim borcima na dan 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada. Kod spomenika ruskog čelnika dočekao je guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko.

Prilazeći spomeniku, Putin je položio buket crvenih ruža vezanih crnom vrpcom. Putin je neko vrijeme šutio, a zatim se naklonio i vratio do automobila, pišu RIA Novosti. Putin je također položio vijenac kod spomenika nazvanog "Majka domovina" na Piskarevskom memorijalnom groblju, gdje su pokopane žrtve opsade Lenjingrada. Položivši vijenac podno spomenika, Putin je namjestio vrpce u bojama državne zastave i naklonio se. Na putu do spomenika, duž 300 metara duge aleje obilježene vječnom vatrom, Putin je položio cvijeće i na jednu od masovnih grobnica. Tamo počiva i njegov brat Viktor, koji je u zimi 1942. poginuo u opkoljenom gradu.

Putin je potom posjetio Državni memorijalni muzej obrane i opsade Lenjingrada, gdje se sastao s veteranima.

Foto: Reueters/PIXSELL

Govoreći o rezoluciji UN-a kojom se osuđuje veličanje nacizma, rekao je da se ne radi samo o povijesnoj i političkoj amneziji već o pokušaju da se zadrži fronta pritiska na Rusku Federaciju.

"Nedavno su Ujedinjeni narodi predložili da se glasa o dokumentu kojim se osuđuje veličanje nacizma, a pedesetak zemalja glasalo je protiv. Tko može biti protiv toga da se veličanje nacizma prizna kao zločinačko? Pa, što je to? Nije li to nekakva povijesna i politička amnezija", rekao je ruski čelnik na sastanku s veteranima.

Prema njegovu mišljenju, ponovno je riječ o transferu političkog pritiska na Rusiju. "Zašto? Kako bi zadržali takav zajednički front pritiska na našu zemlju na temelju trenutačne političke situacije. Moramo dosljedno braniti povijesnu istinu", rekao je Putin.

“Pitanje priznavanja genocida nad civilnim stanovništvom Sovjetskog Saveza iznimno je važno”, dodao je Putin. 

Očekivalo se da će danas Putin u nekom trenutku održati govor povodom obilježavanja 80. godišnjice probijanja opsade Lenjingrada. Institut za proučavanje rata, izvijestio je da bi Putin mogao objaviti novu mobilizaciju. Slične spekulacije pojavljivale su se cijeloga dana u medijima, ali sada je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao domaćoj novinskoj agenciji da nema istine u glasinama da bi Putin mogao najaviti promjene u ratnim naporima kao što je opća mobilizacija.



 

Komentara 52

Avatar Asterix
Asterix
14:12 18.01.2023.

Tamo su normalno misleći po zatvorima a ovi drugi vode državu.

AF
afer
14:05 18.01.2023.

Što više prijeti to mu više čempresi mašu. Svaka sila za vijeka.

Avatar Idler
Idler
12:38 18.01.2023.

Putleru, a jel komunizam zločin ? Dok se totalitarizmi ne izjednače nemaš kaj povedat o bilo kojem -izmu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije