Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA BOJIŠNICE U UKRAJINI

'Putin ovim intenzitetom može ratovati još najmanje dvije godine'

Ukrainian servicemen of the 10th Mountain Assault Brigade 'Edelweiss' fire a D-30 howitzer towards Russian troops at a position in a front line, amid Russia's attack on Ukraine, near the town of Soledar, Donetsk region, Ukraine
Foto: Stringer
1/11
08.03.2024.
u 08:07

"Ukrajina i Zapad moraju iskoristiti ovu godinu za povećanje zaliha streljiva i povećanje lokalnih kapaciteta za održavanje i popravak", rekao je američki general Ben Hodges

Rusija je u utorak tvrdila da je spriječila pokušaj povrede njezina zračnog prostora iznad Crnog mora od francuskih zrakoplova. U priopćenju ruskog ministarstva obrane navodi se da su poslali borbeni zrakoplov Su-27, tvrdeći da je njegova posada identificirala jednu od letjelica kao E-3F dalekometni kontrolni avion koji pripada francuskim zračnim snagama. Dodano je da su identificirana i dva francuska borbena aviona Rafale-C. "Dok se ruski lovac približio, strani vojni zrakoplov skrenuo je od državne granice Ruske Federacije i napustio zračni prostor iznad Crnog mora", navodi se u priopćenju.

Ovakvi su se incidenti redovito događali, čak i prije nego što je Rusija pokrenula svoju ofenzivu na Ukrajinu 2022. A situacija iznad Crnog mora zaoštrena je nakon što se u ožujku 2023. američki dron Reaper srušio nakon manevara ruskog borbenog zrakoplova iznad Crnog mora. Upravo je u ovom incidentu sudjelovao također ruski SU-27.

SU-27 uveden je u zračne snage tadašnjeg Sovjetskog Saveza početkom 1985. i još uvijek je jedan od vodećih lovaca Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Indonezije, Indije, Kine i Vijetnama. Osnovna verzija SU-27 više se ne proizvodi, njega su zamijenile modernije verzije SU-30 i SU-33 u devedesetima te SU-34 od 2014. kao i SU-35 i SU-37. No, SU-27 i dalje ima veliku ulogu u ruskom zrakoplovstvu gdje je aktivno, procjena je, još stotinjak primjeraka ovog izvrsnog zrakoplova.

Su-27 započeo se razvijati u tvrtki Suhoi 1969. kao izravan odgovor na razvoj američkog lovca F-15 Eagle, a postupno je Su-27 postao jedan od najboljih zrakoplova 20. stoljeća. Su-27 razvio se u velikog presretača dugog dometa, pokretan dvostrukim turboventilatorskim motorima i pokazujući izvanrednu agilnost za svoju veličinu. Sposoban je letjeti više od dvostruko brže od brzine zvuka, ima radni prag veći od 18.000 metara i domet leta veći od 3000 km.

VEZANI ČLANCI:

SU-27 aktivno se koristio u rusko-ukrajinskom ratu, no Rusija ga za sada ne šalje u riskantne misije pa prema podacima Oryxa, neovisne europske internetske stranice koja prati gubitke vojne tehnike u ovom ratu, nije potvrđen ni jedan gubitak ruskog SU-27 u dvije godine rata. No zato su Rusi izgubili najmanje 43 primjerka njegovih naprednijih verzija SU-30, SU-34 i SU-35. S druge strane, Ukrajina je od ožujka 2022. izgubila 13 SU-27 zrakoplova, koje aktivno upotrebljava u ratu, između ostalih kao lanser raketa Storm Shadow i SCALP. Ukrajina ih ima još 20-ak, a u presretnutim njemačkim razgovorima razmišlja se o tome da ubuduće nose i Taurus projektile, ako dođe do njihove isporuke Ukrajini.

SU-27 je izvrstan zrakoplov, no pitanje je kako bi se nosio s avionima Rafale da je u utorak došlo do njihova sraza. SU-27 znatno je veći i teži od francuske uzdanice, ali i dalje posjeduje znatne manevarske sposobnosti. Glavna je prednost francuskog zrakoplova to što je novija generacija, prve verzije su se počele proizvoditi 80-ih, no umirovljene su, dok su se sadašnje verzije počele uvoditi u službu krajem 2000. Od tada je Rafale konstantno nadograđivan, a SU-27 potpuno je zamijenjen spomenutim modernijim verzijama. Stoga je vjerojatnije kako bi, da se uistinu mislilo da će do nekog sraza doći, prema francuskim avionima bili upućeni uz tek jedan SU-27 i drugi ruski zrakoplovi.

Inače, rusko zrakoplovstvo sve je aktivnije na bojištu, a ukrajinski vojni izvori naglašavaju kako dnevno izbace stotinjak vođenih avionskih bombi od 500 do 1500 kilograma. Takva razina bombardiranja nije nikada zabilježena u dvije godine ratovanja, što neki analitičari pripisuju oslabljenim zalihama protuavionskog oružja Ukrajine, a uslijed blokade američke pomoći toj zemlji. Iako je Ukrajina u svojim dnevnim vojnim izvješćima navodila zadnja dva tjedna kako je gotovo svaki dan rušila ruske zrakoplove, za te tvrdnje vizualnih dokaza nema, pa te gubitke u svoje brojke nije uveo ni spomenuti neovisni Oryx.

VEZANI ČLANCI:

Da je trenutačna situacija za Ukrajinu teška, smatra i američki general Ben Hodges koji nije pesimističan. On je za njemački "Tagesspiegel" rekao da su sadašnji prikazi ratne situacije, unatoč padu Avdejevke, previše "mračni i defetistički". On smatra da će ove godine ruske snage vjerojatno postići tek manje taktičke uspjehe duž crte kontakta, i to najviše u nadolazećim mjesecima. S njegove točke gledišta važnije je tko će ove godine brže podići proizvodnju streljiva i oružja.

"Ukrajina i Zapad stoga moraju iskoristiti ovu godinu za povećanje zaliha streljiva i povećanje lokalnih kapaciteta za održavanje i popravak. Također je važno da Ukrajina mobilizira više osoblja u vojsku kako bi se istrošene brigade uklonile iz službe", smatra general Hodges.

No litvanske obavještajne agencije ipak su opreznije. Visoke cijene nafte, izbjegavanje sankcija i državna ulaganja daju Rusiji dovoljno resursa za borbu u Ukrajini trenutačnim intenzitetom još najmanje dvije godine, rekle su litvanske obavještajne agencije u jučer objavljenom izvješću. "Rusija je reformirala i ojačala svoju ratom razorenu vojsku u Ukrajini 2023. i na putu je proširiti svoje vojne sposobnosti duž svoje granice s NATO-om, uključujući onu pokraj Finske koja se pridružila savezu prošle godine", istaknuto je to u godišnjoj procjeni prijetnji s kojima se suočava ova baltička zemlja.

Dok Rusiju oružjem i streljivom otvoreno opskrbljuju samo Iran i Sjeverna Koreja, Kina je postala njezin najveći dobavljač mikročipova, a juan je postao glavna valuta za ruske međunarodne transakcije, javljaju litvanske agencije. Dodali su da otkako je Rusija rasporedila vojne bojeve glave u Bjelorusiji 2023., postojano gradi infrastrukturu za njihovu upotrebu. U izvješću se navodi da su ruske i bjeloruske obavještajne agencije pojačale svoje napore u regrutiranju Litavaca koji prelaze granicu, a Litva je 2023. uhitila nekoliko svojih državljana koje je optužila da su davali podatke bjeloruskoj obavještajnoj službi za gotovinu. 

GALERIJA Robotski pas može spašavati, ići na opasna mjesta... Ima razne primjedbe, a radi se po narudžbi

Ukrainian servicemen of the 10th Mountain Assault Brigade 'Edelweiss' fire a D-30 howitzer towards Russian troops at a position in a front line, amid Russia's attack on Ukraine, near the town of Soledar, Donetsk region, Ukraine
1/46

Komentara 23

MA
Maslac
08:19 08.03.2024.

Nerazumijem...dva dana je na koljenima, dva dana napreduje....samo dezinformacije....

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:37 08.03.2024.

Zaporoška oblast, Robotyne, ponovo aktivirani ruski napadi s jugoistoka u pravcu Robotyne nakon gotovo tjedan dana pauze. Novost je da na tenkovima Rusi voze lutke vojnika. Pojavili su se i ruski dronovi kojima se upravlja putem 11 km žice što osigurava manju mogućnost detekcije ali je uporabljivo samo na ravničarskom terenu. Ukrajinci po dubini su izgradili solidne obrambene objekte, linije rovova i otpornih točaka i protutenkovskih prepreka kako bi izbjegli potpuno nebranjeni prostor kakav je bio nakon pada Avdiivke. Oblast Herson, Krynky, i dalje Rusi nisu zauzeli mostobran na lijevoj obali Dnjepra za kojeg su već odavno javili da je u njihovim rukama. Pojavili su se ruski terenci kineske proizvodnje kakvi se koriste na golf terenima. Ukrajinci su promijenili strategiju, sada pored ruskih vojnih objekata uništavaju ruske željezare i čeličane, rafinerije nafte, vojnu industriju. U dalekom ruskom sjevernom gradu Cherepovetsu na preko 1200 km od prvih ukrajinskih položaja uništili su željezaru, nije poznato kako.

Avatar dosadno
dosadno
09:26 08.03.2024.

Opet i odmah navlače se inozemni i "domaći" istočnjaci.Valja organizirati donacije pa bidnima isfinancirati portale. Da ne moramo čitati njihove malo umnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije