Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSI SUDJELUJU U ISTRAZI

Putin nakon ubojstva veleposlanika: Osjetit ćete naš odgovor

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.12.2016.
u 20:37

Ruski istražitelji pokrenuli su istragu o atentatu, a u Tursku doputovao je i poseban tim koji treba utvrditi sve okolnosti napada i rasvijetliti tko stoji iza njega. Iako, što se Putina tiče, očito je sve jasno.

Ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari je provokacija koja ima dva cilja.

Prvi je naškoditi ponovnom razvijanju rusko-turskih odnosa, a drugi, ne manje važan, narušiti i zakočiti mirovni proces u Siriji, teza je svih vodećih ruskih medija koji pri tome ponavljaju stav koji je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio u ponedjeljak navečer, neposredno nakon atentata u Ankari.

Kao odgovor Rusije na ubojstvo jednog od njezinih najistaknutijih diplomata navodi se izvjesno pojačanje udara na islamiste, pri čemu se očito ne misli samo na islamiste ISIL-a u Siriji. Postoji mogućnost da će Rusija intenzivirati napade ne samo na islamističke postrojbe na sirijskoj bojišnici nego da bi mogla pokrenuti i specijalne operacije protiv islamističkih ćelija u zemljama u kojima Rusija danas nije vojno prisutna.

– Naš odgovor bit će žestok i ti kriminalci će to osjetiti – ustvrdio je predsjednik Putin.

Istodobno, Rusija je odmah pojačala sigurnosne mjere i zaštitu svojih diplomatskih predstavništava u svijetu, ali i zaštitu turskih diplomata u Moskvi.

Dio ruske javnosti tvrdi da je glavni organizator atentata Fethullah Gülen, no ovo je malo izvjesno budući da je napadač, nekadašnji turski policajac, bio povezan s islamistima, ali je i prilikom atentata koristio parole ISIL-a. S posla je otpušten u valu smjena koje su Tursku zapljusnule nakon neuspjelog puča sredinom godine.

Ruski istražitelji pokrenuli su istragu o atentatu, a u Tursku doputovao je i poseban tim koji treba utvrditi sve okolnosti napada i rasvijetliti tko stoji iza njega. Iako, što se Putina tiče, očito je sve jasno.

– Jako dobro znamo tko je organizator, tko je atentatoru dao upute i naloge, i oni će vrlo brzo osjetiti da nam je sve jasno – ustvrdio je Putin.

Inače, ubijeni veleposlanik Andrej Karlov slovio je za jednog od najboljih ruskih diplomata i bio je vrlo smiren i blag čovjek. Ujedno, bio je i osobni Putinov prijatelj, što će, gotovo je sigurno, utjecati i na razinu vojnog odgovora koji sada priprema Rusija.

Napadi koji će sada početi bit će znatno jači od dosadašnjih, tvrde analitičari.  

>> Sastanak Lavrov i Cavosoglu: Nema nikakvog popuštanja teroristima

>> Turska: Šest osoba uhićeno nakon ubojstva ruskog veleposlanika

Komentara 1

Avatar commentator
commentator
21:32 20.12.2016.

Dobro je i rek'o. Ovo više nije lov na zečeve, vrijeme je za krupnuu divljać ("Big game.") Ako Rusi otkriju da operateri SIS-a (središne inteligentne službe) stoje iza toga, (pošto njima odgovara da cijeli svijet bude u ratu samo njihovaova močvara pošteđena kako bi u miru mogla proizvoditi oružje i prodavati ga onima u svijetu koji ratuju, i poklanjati ga isilu,) onda trebaju onima tamo jasno reći da ili rasformiraju tu SiS-ovsku kriminalnu organizaciju ili će im poslati jedan ICBM ne nužno atomski za početak, toćno u zgradu gdje se kriju ti štako*ri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije