Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini koji su potresli Hrvatsku

Pušten iz zatvora, našao je i ubio drugu nevinu žrtvu

08.09.2010., Zagreb - Boris Galinac (37) nepravomocno je na Zupanijskom sudu osudjen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog teskog ubojstva Dragice Martek 13. sijecnja 2010. godine.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
17.07.2015.
u 13:07

Recidivist 
- nakon prvog ubojstva i kazne od 13 godina mislili su da je rehabilitiran

Nisam kriv! Istina, bio sam kod te gospođe ranije tog dana. Molio sam je da mi posudi 400 kuna. Dala mi je novac i otišao sam kupiti cigarete. Kući sam se vratio poslijepodne. Poslije sam opet otišao do njezine kuće. Samo sam htio vidjeti treba li joj što. Ulazna vrata bila su odškrinuta. Ona je ležala u lokvi krvi. Prišao sam joj i opipao bilo. Bila je mrtva. Zbog straha nikome ništa nisam govorio. No nije istina da sam joj uzeo 1000 kuna. Nisam trebao krasti jer sam radio na crno, na građevini i tjedno sam zarađivao između 1000 i 1200 kuna...

Isti način i isti motiv

Zborio je tako u ljeto 2010. pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda Boris Galinac, braneći se od optužbi da je 13. siječnja 2010. između 15.30 i 16 sati u Rugvici iz koristoljublja ubio Dragicu Martek (77), na najbrutalniji mogući način, zatukao ju je metalnom drškom metle.

Nesretnoj Dragici nanio je višestruke ozljede, a dokrajčio ju je jastukom, koji joj je stavio preko glave, držeći ga sve dok se nije prestala micati i disati... I sve to da bi se dokopao neutvrđenog iznosa novca, koji je uzeo iz njezina novčanika. Njegovoj, tako sročenoj obrani sudsko vijeće nije povjerovalo. A zašto i bi? Na Galinčevoj odjeći nađeni su tragovi krvi Dragice Martek. Na mjestu zločina nađen je i njegov mobitel.

A i nije bilo prvi put da je ubio u svojih 38 godina života. Jer samo 14 godina prije, na gotovo istovjetan način i s istim motivom, iz koristoljublja, Galinac je ubio 89-godišnjaka u Jastrebarskom. Zatukao ga je do smrti, zbog čega je bio osuđen na 13 godina zatvora.

Pogreška u sustavu

Kazna za taj zločin istjecala mu je 7. rujna 2009., no slobode se Galinac dokopao ranije. Naime, 7. studenog 2008. pušten je na uvjetni otpust. Sustav je vjerovao da je rehabilitiran. No godine provedene iza rešetaka očito nisu pozitivno djelovale na Galinca. Jer samo mjesec dana po izlasku iz zatvora uhićen je zbog niza provala.

Iako je policija o tome uredno obavijestila Ministarstvo pravosuđa, kada je u siječnju 2010. Galinac priveden zbog sumnji da je ponovo nekoga ubio, ispostavilo se da provale počinjene za uvjetnog otpusta nigdje nisu evidentirane. To je poslije nazvano "pogreškom i propustom u sustavu", a ta je pogreška vjerojatno života stajala Dragicu Martek.

Zbog njezina brutalnog ubojstva Galinac je u rujnu 2010. osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Vraćen je iza rešetaka, vrlo vjerojatno do kraja svog života.

>> Ostavljen i ljubomoran, s tri hica iz pištolja presudio je suparniku

>> Ubojica iz sudnice: Zbog razvoda je ubio suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju

Komentara 36

Avatar Stelarij
Stelarij
13:21 17.07.2015.

U Americi ne bi nikada izasao, osim mozda na vlastito smaknuce pa ovog drugog ubojstva ne bi ni bilo!

HR
hrvatska91
13:22 17.07.2015.

dovoljan je samo pogled na ovo lice...

PI
pero.ivan.52
13:39 17.07.2015.

I sada će imati stan i hranu na teret poreznih obveznika, umjesto da ovog nepopravljivog monstruma uz trošak od kojeg kilovata (niti 5 kuna) spržimo na električnoj stolici ili jednako efikasno riješimo sa metkom. Koja ga je uopće svrha držati u zatvoru i samo riskirati da pobjegne i opet nekoga ubije? Živjela smrtna kazna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije