Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak 10 čelnika

Pusić se nada da će se u Bruxellesu dogovoriti vraćanje ekonomskih migranata

vesna pusić
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/5
25.10.2015.
u 14:50

Istaknula je kako bi sastanak smatrala uspješnim kada bi njegov rezultat bio praktičnija i brža koordinacija ministara unutarnjih poslova na toj ruti.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazila je nadu da će rezultat sastanka u Bruxellesu o migrantskoj krizi na balkanskoj ruti biti i dogovor o vraćanju ekonomskih migranata, što se prije svega odnosi na Njemačku, te o financijskoj i političkoj podršci Turskoj o zaustavljanju vala migranata.

"Također, dok traje pritisak imigranata, nadam se da će  sastanak rezultirati i većim stupnjem koordinacije država na koridoru od Grčke do Njemačke, kako članica i nečlanica EU-a", kazala je  Predsjednica HNS-a Pusić novinarima nakon proslave 25 godina stranke upitana što očekuje od  izvanrednog sastanka u Bruxellesu o migrantskoj krizi čelnika 10 zemalja balkanske migrantske rute i europskih dužnosnika.

Istaknula je kako bi sastanak smatrala uspješnim kada bi njegov rezultat bio praktičnija i brža koordinacija ministara unutarnjih poslova na toj ruti.

Pusić je kazala i da Hrvatska smatra promašenim da se države koje su na koridoru migranata od Grčke do Njemačke  međusobno svađaju i optužuju umjesto da si pomažu i počnu surađivati - posebno kada je velik pritisak izmjeglica i imigranata.

"Potpuno je jasno kako nema mogućnosti da se manji broj  izbjeglica pojavi na granici između Hrvatske i Slovenije, nego što ih se pojavi na granici između Grčke i Makedonije", rekla je.

Napominjući kako sama Grčka ne može zaustaviti val migranata, Pusić drži kako bi u dogovoru s Turskom, koja bi s svoje strane zaustavila val, Grčka postala vanjska granica EU-a.

"Odnosno, ključna točka na kojoj se zaustavlja val izbjeglica koje, usprkos Turskim naporima, prelaze i žele ući u EU. Kroz selekcijske centre koji su uspostavljeni u Grčkoj i Italiji ljudi bi bili obrađivani i bilo bi jasno tko ima pravo na azil", smatra Pusić. 

>>Najprometniji dan: U Hrvatsku je iz Srbije u 24 sata ušlo 11.500 izbjeglica

Komentara 14

TO
tolitol
15:30 25.10.2015.

Naša ministrica "se nada". Kao što se njezin šef Milanović nada da kojim čudom Slovenija neće zagraditi hrvatsku granicu. No u jednom je u pravu. Doista dok je ona zajedno sa svojim šefom na vlasti, nema šanse da će Hrvatska kontrolirati svoje granice. Zato još dva tjedna ove noćne more, a onda pod hitno oformiti novu vladu kako bi se ove amatere i bud.ale spriječilo da dalje čine štetu.

DU
Deleted user
15:39 25.10.2015.

Ministrica europskih poslova namjerno ne spominje hrvatsko srbijansku granicu jer ta granica više ne postoji. Konačno crveni opet imaju svoju jugu.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:51 25.10.2015.

Samo se nadaj ... biti ce kako sam se nadala dobro sam se i udala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije