Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA GRADONAČELNIKA

Puljak: Za brži razvoj grada Split mora postati županija

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
12.07.2021.
u 19:10

Sličnu inicijativu iz Splita 2014. podržali su gradonačelnici Rijeke i Osijeka, no sada, čini se, nema toliku podršku

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ovih je dana najavio kako će pokrenuti inicijativu s ciljem da Split dobije poseban status grada i županije, kakav uživa Grad Zagreb. Objašnjava kako takav status gradu treba, među ostalim, kako bi ubrzao gradnju prometnica, tvrdeći kako Split desetljećima ne uspijeva dovršiti neke ključne prometnice, što bi mogao obaviti daleko brže da ima status županije. Za Večernji list dodatno pojašnjava kako je riječ o revitalizaciji inicijative koju je 2014. godine pokrenuo tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar, a podržali su ga i tadašnji gradonačelnici Osijeka i Rijeke Ivica Vrkić i Vojko Obersnel.

Tu su inicijativu mediji tada prozvali “velikom pobunom velikih gradova”, a trojica gradonačelnika isticala su kako nema razloga da Zagreb ima status grada i županije, a ostali veliki gradovi nemaju. Tvrdili su da za svaki važniji projekt moraju tražiti odobrenje županija, a govorili su čak i kako se nebrojeno puta dogodilo da se gradski projekti usporavaju iz dnevnopolitičkih razloga, u situacijama kada su u gradu i županiji na vlasti različite, međusobno sukobljene političke opcije što je, dakako, nedopustivo.

Inicijativu trojice gradonačelnika tada je načelno podržao i ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk, potvrđujući da je takvo rješenje moguće po Ustavu i Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Jedini je problem što bi se dodjelom statusa županije velikim gradovima broj županija povećao s 21 na 24, a poznato je da se u raspravama o administrativnoj podjeli Hrvatske najviše spori upravo opravdanost postojanja županija. Puljak je, međutim, uvjeren da je to nužan preduvjet za značajniji napredak velikih gradova.

– Srednjim školama, zdravstvom i pomorskim dobrom sada upravljaju županije, zbog čega gradovi nisu u mogućnosti upravljati nekima od svojih najvažnijih resursa. Uz status županije, dobili bi veću mogućnost za razvoj, a i županije bi se mogle usmjeriti se na područja koja zahtijevaju njihovu veću pozornost – kazao nam je Puljak i dodao kako je zasad riječ o načelnoj ideji te kako bi volio čuti što o tome misle u drugim velikim gradovima.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je, međutim, oprezan oko potpore Puljkovoj ideji. Filipović podsjeća da su gradovi u međuvremenu dobili neke ovlasti koje su prije bile na županijama, primjerice izdavanje građevinskih akata i sl., no upozorava kako prijenos ovlasti nije pratila i fiskalna decentralizacija, što je gradove dovelo u nezavidan položaj.

– Svakako smo za decentralizaciju, ali ne samo za decentralizaciju ovlasti nego i financijskih sredstava – kazao nam je Filipović, podsjećajući da su sve porezne izmjene proteklih godina išle na štetu lokalne samouprave, pri čemu, kaže, nije nevažna ni činjenica da se na lokalnoj razini u RH troši svega 12% javnog novca, dok je prosjek EU 30%. Polovica tog novca otpada na Grad Zagreb što, uvjeren je Filipović, dodatno upućuje na nužnost temeljite analize administrativne slike Hrvatske. Iz njegovih riječi očito je kako splitska inicijativa ovoga puta teško može očekivati potporu iz drugih velikih gradova.

VIDEO Akcija čišćenja podmorja u Puli: Iz mora izvučena olupina kamiona

Komentara 7

PP
Pucvala_premium.2
20:04 12.07.2021.

Prije izbora : smanjit cemo broj opcina i zupanija , poslije izbora " dajte nam svaki grad koji smo dobili da bude zupanija , a svaku zaseok u kojem smo pobijedili , opcina , srvarno su ovi iz pametno , glupani ateisticki

KI
kizz111
21:50 12.07.2021.

"Biserko" kao i njegova žena

VA
vatreni24
23:53 12.07.2021.

Leva bagra bi najradije izolirala gradove poput Splita, Rijeke, Pule... isključili iz Hrvatske, jer Hrvatska je njima teret

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije