Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hannes Swoboda

Pučani i njihova politika štednje dovode ekstremiste u Europarlament

Foto: Robert Anic/PIXSELL
22.05.2014.
u 17:00

Postavio sam si cilj: uvesti Hrvatsku u EU. I uspješno ga ispunio – dodaje nekadašnji izvjestitelj EP-a za Hrvatsku. Sad može otići, kaže kroz smijeh.

– Dosta je bilo – govori Hannes Swoboda, austrijski političar, šef socijalista u Europskom parlamentu i stari znanac Hrvatske. Završava svoj posljednji mandat u Parlamentu i više se neće kandidirati. Ali, kaže, u Hrvatsku će dolaziti.

– Postavio sam si cilj: uvesti Hrvatsku u EU. I uspješno ga ispunio – dodaje nekadašnji izvjestitelj EP-a za Hrvatsku. Sad može otići, kaže kroz smijeh.

Kako komentirate ankete o izborima za Europski parlament koje kažu da EPP (Europska pučka stranka) dobiva nešto više mjesta od socijalista, no da uzlet bilježe populističke i radikalne stranke.

Ankete su ankete, no očito je da će EPP izgubiti dosta zastupnika, a njihov će gubici samo dijelom ići u korist socijalista, a ostatak ekstremistima. Građani su razočarani europskim politikama, ponajprije onima koje se tiču nezaposlenosti, ali i nedovoljnog truda i rada na stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta. U krizi ljudi postaju zatvoreniji, brane nacionalne interese, drže se podalje od otvorene ekonomije i zajedništva. Ovo što sada vidimo rezultat je krive i propale politike Europske pučke stranke. I sada je EPP kažnjen, no mi, socijalisti koji branimo projekt EU, nismo dobitnici.

Znači krivac je EPP i mjere štednje?

Vjerujem da su se ovakve mjere štednje, koje su se koncentrirale na rezanje socijalnih troškova, odnosno ekonomske teškoće te dolazak imigranata ojačali nacionalističku poziciju, i to ponajprije na desnici, ali i na ljevici, kao što je slučaj u Grčkoj.

Kako onda vidite funkcioniranje EU sa strankama koje su po habitusu antieuropske?

Politika mora promijeniti sadržaj, ali i način donošenja odluka. Rezanje deficita je važno, ali uz dulji rok. Građanima treba bolje objasniti što radimo. Europa jest mirovni projekt, ali danas, kad rat, pogotovo kod mladih, više nije u glavama, moramo im objasniti zašto je važna. Još imamo problema, nismo probavili globalne promjene, izazove iz Kine, Brazila.

Je li u tome problem s niskom izlaznošću na euroizbore? I u ovoj kampanji, ne samo u Hrvatskoj, dominiraju nacionalne teme.

Točno, no napravili smo ipak mali korak: imenovali smo kandidate političkih grupacija za šefa Europske komisije (Marin Schulz za socijaliste, Jean-Claude Juncker za EPP, nap. a).

Po Lisabonskom ugovoru, Vijeće treba uzeti u obzir rezultate izbora, ali ne kaže se da mora prihvatiti vaše kandidate za šefa EK. Mislite li da će se usuditi predložiti “svojeg” čovjeka, kako se do sada radilo?

Ako to naprave, pokazat će nepoštovanje prema građanima.

Mislite li da bi britanski premijer David Cameron ikako mogao podržati socijalističkog kandidata Schulza?

Odlučivat će se kvalificiranom većinom. Osim toga, ne mogu zamisliti kandidata koji bi Cameronu bio po volji. No zašto bi se slušalo Camerona, koji koketira s izlaskom Britanije iz EU, a ne građane?

U sučeljavanju Schulza i Junckera stavovi su im izgledali slično, a debata se vodila o tome tko je gurnuo EU u krizu.

Mi, socijalisti, imamo vrlo jasne stavove. No postoji problem, nijedna grupacija u Parlamentu nema većinu pa, kad se prijedlozi provode u legislativu – kao što je bilo o bankarskoj uniji, trebamo kompromis. Ne koaliciju jer mi smo politički suparnici. A kompromisi izobličuju originalne ideje i stavove političkih grupacija. No na nacionalnim razinama ne objašnjava se građanima što su bile originalne ideje. Usto, nacionalne su vlade pod pritiskom konzervativne Komisije te su prisiljene rezati budžete i politike prilagođavati konzervativnim stavovima. Sve to daje krivu sliku u javnosti. Socijalisti su na europskoj razini radikalniji, protivniji mjerama štednje, nego što su nacionalne vlade.

Koja je vaša bitna razlika u odnosu na pučane?

Uvijek smo inzistirali na borbi protiv nezaposlenosti, jamstvo za mlade naša je inicijativa, inzistiramo da se više novca u proračuna odvoji za zapošljavanje mladih, tražimo da se povećaju javne i privatne investicije. Mi smo govorili o izbjegavanju poreza i izračunali da se trilijun eura gubi na taj način svake godine. A Junker (iz Luksemburga, op.a.) je predstavljao je državu koja je protiv transparentnosti.

Zoranu Milanoviću ste jednom poslali poruku da ne opstruira dogovor Pahor-Kosor o arbitraži. Kakvu biste mu poruku sada poslali?

Dvije su: reforma sudstva, što je važno i za investicije. Još ima zaostataka. I investicije, domaće, ali i strane. Turizam nije dovoljan. A onda je tu i komunikacija. Radimo dobre stvari, ali ih ne prenosimo javnosti.

U Europarlamentu postojala je inicijativa SDP-ovca Tonina Picule i HDZ-ovca Davora Stiera oko BiH, no u strankama u Hrvatskoj nije naišla na odobravanje.

Svaka je inicijativa pozitivna. Vjerujem da su prešli stranačke linije da bi bolje razgovarali, našli rješenje te da i izvan EU pokažu jasno koliko je rješenje pitanja BiH važno. Nikad ne znate kad zamrznuti konflikt može opet planuti.

Kako rade SDP-ovi eurozastupnici?

Rade dobro. U debati o Ukrajini glas Tonina Picula vrlo je glasan i profiliran kao racionalan i realan. Bude li ponovno izabran, imat će snažnu ulogu u rješavanju pitanja Balkana

>> 'Nadam se da će odaziv na izbore biti veći nego prošle godine'

Komentara 9

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
17:50 22.05.2014.

Nije stvar u stednji , Svoboda i njegovi (nekad se to zvalo socijalisti) daju novce bankama , to ne dobivaju drzave , Grcka od toga dobiva nove kredite, Dugovi rastu dok cijela Grcka ne postane vlasnistvo centralne EU banke Pucani ne igraju tu igru , bankama postavljaju uvjete , Dozivjeli smo napade na vjeru i naciju, kod nas , Francuskoj , drugim zemljma, znamo i od koga ova desnica je jednostavno reakcija , otpor, nije to extremizam, sada odlaze sa vlasti u cijeloj EU ito je to.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:03 23.05.2014.

Sve je bolje od komunista i socijaldemokrata.

DD
ddh
15:17 23.05.2014.

Swoboda ima, kak bi Austrijanci ili Nijemci rekli "Vogel" ili po hrvatski svraku u glavi. On nije nikoga, a pogotovo ne Hrvatsku uveo u EU. A kaj se tice pucana i njegovog misljenja o pucanima, to tak i tak nikoga u Evropi ne interesira. Osim Jutelovaca i komunistickih odnosno partijskih medija u Hrvatskoj, osim raznih komunistickih klonova poput Cvrtile, Rimca ili jos par t.zv. politickih analiticara u Hrvatskoj i njihovog poltrona sa Pantovcaka, u Evropi nitko ne pridaje nikakvu vaznost tome, kaj veli jedan Swoboda. Ali kaj drugo mogu t.zv. Socijaldemokrati u Hrvatskoj ali pojedini istiniti socijaldemokrati u Evropi okolo pricati. U svim zemljama Evrope gdje su pucani na vlasti narodima ide puno bolje nek tam gdje Swoboda i njegovi drugovi vladaju. I zato razne Swobode mogu pricati kaj ih volja. Dunav nemreju usmjeriti prema Njemackoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije