Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MJERE MINISTARSTVA

Ptičja gripa sve veći problem, obvezno držanje peradi u zatvorenome

Perad na podru?ju ?itave Hrvatske morat ?e biti u zatvorenim prostorima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
23.11.2022.
u 02:22

Iznimno je važno veterinarima odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi

Sve veća opasnost od ptičje gripe te sve više oboljenja i usmrćivanja divlje i domaće peradi diljem Europe, pa i u nas, razlog je što su od danas u cijeloj Hrvatskoj na snazi nove mjere za sprečavanje pojave i širenja influence ptica.

Obvezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obvezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Zbog nedavne pojave smrtonosnog virusa na farmi u Gornjem Stupniku u Zagrebačkoj županiji, u zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti ptičja gripa. Iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu, pozivaju iz Ministarstva.

Prema upozorenjima EFSA-e, Europa se suočava s najgorom krizom dosad kad je posrijedi ptičja gripa. Dosad je u ovoj godini u Europi usmrćeno i uginulo više od 50 milijuna peradi, a kako počinje jesenska migracija i povećava se broj divljih ptica na zimovanju, izloženost riziku veća je nego prethodnih godina. 

>> VIDEO Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu

 

Komentara 6

DU
Deleted user
06:07 23.11.2022.

ma je ....pticji k.....c a ne gripa..to je pogodovanje stranim trgovackim lancima u kojima Hrvati kupuju smece zapakirano kao namirnice...itd

VI
vidum
05:55 23.11.2022.

A maska i cjepivo?

ŠI
Šiba
20:31 22.11.2022.

Ma ja ču prječi na umjetno meso dosta mi je svinjske i ptičije gripe i svake godine ču se cjepiti protiv tih pošasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije