Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJET STRUČNJAKA

Psihijatar Zoričić: Treba zakonom ograničiti reklamiranje piva!

Zagreb: Promocija knjige Dubravka Klari?a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
20.03.2024.
u 21:01

Prvi put u 20 godina djevojčice su prestigle dječake u konzumaciji alkohola, pokazali su rezultati istraživanja iz 2022., a uzroci vjerojatno leže u pandemiji i potresima koji su teže pogodili djevojke

Alkohol je s duhanom, azbestom i zračenjem svrstan u kancerogenu grupu uzročnika, godišnje uzrokuje tri milijuna smrti u svijetu i dokazana je njegova povezanost sa sedam vrsta karcinoma, a može izazvati više od 60 kroničnih nezaraznih bolesti. Svejedno, mi njegujemo alkogeno okruženje s prejeftinim i predostupnim te previše reklamiranim alkoholom, njegova konzumacija neizostavna je na svakom obiteljskom okupljanju, a to uvelike utječe na djecu, upozorili su stručnjaci uoči Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma i Dana klubova liječenih alkoholičara koji se obilježava 1. travnja.

Prvi put u 20 godina djevojčice su prestigle dječake u konzumaciji alkohola, pokazali su rezultati istraživanja Health Behaviour in School-aged Children HBSC provedenog 2022. godine. Istraživanje se provodi od 2002. godine, a najteža je situacija bila 2006. i 2010. godine, kada je zabilježeno da se 10% dječaka i 4% djevojčica napilo. U 2014. i 2018. trend je padao, no u pandemiji je eskalirao.

– Zabrinjava porast konzumacije alkohola 2022., i to već u dobi od 11 godina, i to posebno kod djevojčica. Prethodnih godina pokazatelji su kazivali da dječaci 4-5 puta više piju, a sada je to samo dvaput više u dobi od 11 godina, a u dobi od 13 do 15 godina djevojčice su i prestigle dječake – iznijela je dr. Ivana Pavić Šimetin iz HJZ-a. Uzroci vjerojatno leže u pandemiji i potresima u Hrvatskoj, stresorima koji su teže pogodili djevojke, o čemu govori i velik porast hospitalizacija djevojaka vezanih uz mentalno zdravlje te pokazatelji prema kojima su ti stresori pogodili više od 10% djevojaka, a upola manje mladića.

Alkohol je u Hrvatskoj općeprihvaćeno sredstvo ovisnosti, a djeca se s njim susreću rano, na obiteljskim proslavama. Stručnjaci ističu kako je ključno jačanje preventivnih programa i edukacija od najranije dobi kao i povećavanje svijesti i među zdravstvenim djelatnicima i jačanje dostupnosti zdravstvenih službi, ali i da sve kreće iz obitelji pa treba biti svjestan da svakim nazdravljanjem alkoholom, u sretnim i tužnim trenucima, djeci dajemo primjer. U alkogenom okruženju alkohol je vidljiv, a štete od njega skrivene, rekla je dr. Iva Pejnović Franelić iz Svjetske zdravstvene organizacije, a u tom okruženju ljudi teže priznaju problem i traže pomoć.

VEZANI ČLANCI:

– Ako zaista želimo nešto napraviti po smanjenju dostupnosti alkohola mladima, treba jasno donijeti zakonsko rješenje o ograničenju marketinga alkohola, konkretno piva, u medijima. Treba imati dovoljno političke snage i volje da se to napravi. Pogotovo to treba ograničiti uz sportske doživljaje, jer su svi prime termini praktički okupirani marketingom neke od industrija piva. Nema razloga da pivo bude izuzeto od vina ili žestice, alkohol je alkohol i svejedno u kojem obliku dolazi – rezolutan je prof. Zoran Zoričić, psihijatar iz KBC Sestre milosrdnice. 

VIDEO Neviđeno divljaštvo: Zapalili vatru uz oltar u crkvi i napravili peku

Komentara 6

MO
Moslavina
21:22 20.03.2024.

Svaka reklama alkohola je nedopustiva. Hitno treba zabraniti i reklame koje propagiraju klađenje.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:35 20.03.2024.

Treba zabraniti i propagiranje ubijanja djece.

VE
Verwoerd
22:32 20.03.2024.

Ne treba ograničiti nego potpuno zabraniti i to ne samo reklamiranje alkohola nego i kocke i svih vrsta tzv. "igara na sreću".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije