Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA LI KRAJA?

Krvavi napadi pasa: O ovim smo incidentima pisali zadnjih mjeseci, žrtve najčešće djeca i stariji

Staford
Foto: Pixabay
1/2
31.01.2024.
u 13:01

U Zadru je pas nasmrt izgrizao 82-godišnju ženu. Nažalost, taj incident nije usamljen jer je zabilježena serija napada pasa u posljednje vrijeme diljem zemlje.

Niz nedavnih napada pasa u Hrvatskoj izazvao je ozbiljnu zabrinutost građana, posebno nakon tragičnog incidenta koji se dogodio u utorak, 30. siječnja, na području Bulevara u Zadru. Policija je ondje zaprimila dojavu o smrti 82-godišnje žene, a na mjestu događaja pronađen je i pas pasmine američki staford, kućni ljubimac člana obitelji. On je, prema rezultatima obdukcije, nasmrt izgrizao 82-godišnjakinju, zbog čega je vlasnik psa uhićen.

Ovaj incident nije usamljen u seriji napada pasa koji su u posljednje vrijeme zabilježeni diljem zemlje. Samo od rujna prošle godine Večernji list pisao je o najmanje sedam napada na području Hrvatske, a u incidentima su u više navrata, nažalost, nastradali i maloljetnici.

Dana 31. prosinca 2023. godine pas stafordski terijer napao je 31-godišnju ženu u Kovačevcu, nanijevši joj teške tjelesne ozljede. Pas nije bio pod nadzorom svog 18-godišnjeg vlasnika. Nekoliko dana ranije, između popodneva 29. prosinca i jutra 30. prosinca 2023., pas u vlasništvu 38-godišnjaka u Zagrebu napao je i usmrtio psa te lakše ozlijedio 73-godišnju vlasnicu. Nakon toga isti je pas ušao u neograđeno dvorište i ponovno napao, a ovoga puta usmrtio je psa u vlasništvu 75-godišnjaka. 

U subotu, 18. studenoga 2023., pas je napao 12-godišnjeg dječaka u Donjem Dragancu. Do incidenta je došlo kada se maloljetnik pokušavao popeti na bicikl, a pas je 12-godišnjaka ugrizao za nogu i stražnji dio glave. U bolnici u Bjelovaru utvrđene su mu lake tjelesne ozljede, a protiv 50-godišnje vlasnice psa podignuta je prijava.

VEZANI ČLANCI:

Istoga dana napad se dogodio i na zagrebačkoj Trešnjevki kada je pas iznova napao dijete. Prema izvješću policije, 38-godišnjak je primijetio dijete koje je napadao pas, držeći zubima kapuljaču njegove jakne. Muškarac je pokušao odvojiti životinju od djeteta, prilikom čega ga je pas više puta ugrizao za ruke. Muškarcu su u KBC-u Dubrava dijagnosticirane teške ozljede.

U 10. mjesecu 2023. devetogodišnji dječak završio je u Klaićevoj nakon što ga je napao pas ispred Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Kako su tada ispričali roditelji, dijete navodno ni s čim nije isprovociralo psa. Samo nekoliko dana prije toga bračni par iz Dubrave napao je pas težak više od 60 kilograma dok su šetali parkom. Muškarac je zadobio više ozljeda po rukama, a supruga je dobila i teške ozljede na glavi. Početkom rujna pas je u zagrebačkom Brestju ugrizao dječaka za lice

Inače, vlasnik psa u ovakvim i sličnim situacijama može odgovarati za kazneno djelo iz članka 215. Kaznenog zakona dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za to je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Tko ta djela počini iz nehaja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

VIDEO Strava u Zadru: Staford usmrtio staru u stanu

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Idler 3
Idler 3
13:54 31.01.2024.

A kolk je vlasnikof skončalo iza gitrih nakon seg teg ? Doma mam opasneg pesa al ga ne puščam med lijude nit tepam;"ma nebu on" il "sam se mal igra"....pazim jer znam kak ima oštre očnjake. To je kak i oružje - nigdaj ni opalilo samo od sebe neg je vlasnik tutlek kaj ga mu treba trajno zet !

MT
mačak tom
13:26 31.01.2024.

Na savskom napisu u Zagrebu ljudi hodaju sa psima bez nadzora. Nisu na lancu, trče naokolo, prilaze drugim ljudima. To nisu mali psi, ima i onih pit bulova... Svi bez povodca. To je opće opasna radnja koja može završiti tragično. No, ovom gradonačelniku je to sigurno cool pa je udaljio komunalne redare pa neodgovorni vlasnici teroriziraju društvo.

Avatar neugodan
neugodan
13:44 31.01.2024.

Zna se koje su pasmine tempirane bombe i treba ih zabraniti. fore da je bitan vlasnik su bez podloge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije