Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Psi mogu prepoznati jeste li sretni ili bijesni?

psi
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
12.02.2015.
u 20:02

Psima koji su morali dirnuti sliku bijesnog lica trebalo je trostruko više vremena da nauče taj zadatak

Ako ste vlasnik psa, sigurno ste se barem jednom zapitali može li vaš ljubimac prepoznati kada ste veseli ili bijesni. Rezultati novog istraživanja pokazuju da psi doista imaju sposobnost razlikovanja sretnih od bijesnih lica.

Kako prenosi BBC, znanstvenici laboratorija "Pametan pas" bečkog instituta Messerli obučili su pse da povezuju slike sretnih i bijesnih lica s nagradom. Potom su im pokazivali fotografije ljudskih lica koje nisu vidjeli tijekom obuke. U eksperimentu je sudjelovalo 20 pasa – jedna polovica pasa nagrađena je kada je nosom dirnula sliku bijesnog lica, a druga sretnog lica. Rezultati su pokazali da psi imaju sposobnost razlikovanja izraza lica.

Dr. Kun Guo, psiholog i stručnjak za ljudsko-životinjske odnose sa Sveučilišta u Lincolnu, rekao je da mogućnost razlikovanja ne znači nužno da psi razumiju značenje sretnog ili bijesnog izraza lica. Međutim, voditelj bečkog istraživanja Ludwig Huber istaknuo je da je psima koji su za nagradu morali dirnuti sliku bijesnog lica trebalo trostruko više vremena da nauče taj zadatak.

– Čini se kao da ne vole dirati bijesno lice – rekao je Huber, dodajući da bi to mogao biti dokaz da psi razumiju kako je bijesno lice nešto što im se ne sviđa.

>> I psi mogu biti ljubomorni

>> Psi su bili Europljani, i to već prije 18.000 godina

Komentara 3

FU
Fulgencije
08:08 13.02.2015.

Nije riječ ni o kakvom otkriću. Svatko tko ima psa zna da psi prepoznaju raspoloženja svojih vlasnika, pogotovo tugu.

MA
matekmatatek
11:14 13.02.2015.

Ovaj desni je trnutno na punjaču ;-)

DU
Deleted user
22:16 12.02.2015.

znaju psi tko je dobar a tko los, osjete oni to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije