Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zar je to život

Prvo mi je država dala pomoć, a sad mi ovrhom otela penziju!

lapos
Branimir Bradarić/VLM
18.02.2011.
u 23:02

Nakon toliko godina radnoga staža gladan sam, a nemam ni drva za ogrjev, kazao je Petar Lapoš.

– Ružno je reći, ali uhvatim se kako razmišljam o samoubojstvu jer, koliko vidim, drugoga izbora nemam. Moja je mjesečna mirovina 1648 kuna i od nje mi država uzima 548 kuna. Kad platim režije, ostane mi za život nekih 500 kuna. Kako živim? Poslije toliko godina radnoga staža gladan sam, a nemam ni drva za ogrjev. Zar je to život – kaže iločki umirovljenik Petar Lapoš kojega država tereti da joj vrati dug od oko 70.000 kuna. Lapoš je jedan od djelatnika iločke državne uprave kojemu je, odlukom suda poslije podignute tužbe, isplaćen dodatak od 75 posto na plaću jer je radio na području od posebne državne skrbi, a koji sada odlukom istoga suda mora vratiti državi.

– Sve je to isplaćeno na osnovi odluka suda i Sabora. Taj nam se dodatak isplaćivao na plaću kako bismo bili stimulirani da se vratimo u Ilok i slična područja te tu radimo. Sada ispada da je to za nas bila kazna kao da smo ratni zločinci – objašnjava Lapoš.

Svatko ima drugu presudu


Djelatnici iz Ureda državne uprave kažu nam da se ta odluka Sabora različito primjenjivala kao i to da je Vrhovni sud malo presuđivao u njihovu korist, a onda malo protiv njih.

– Imamo danas situaciju da u jednom uredu radi 4-5 osoba i da svaka ima različitu presudu. Vukovarski su suci također dobili te dodatke, ali novac ne moraju vratiti. Čini se da se sve mora slomiti na nama – kažu zaposlenici Ureda državne uprave koji žele ostati anonimni. Dodatan je problem i što kamata iz dana u dan uvećava svotu koju moraju vratiti te će gotovo svi oni do kraja života vraćati isplaćene dodatke.

Presudu neću doživjeti

– Obraćali smo se svima mogućima. Išli i k Jadranki Kosor, tada je još bila ministrica, ministru Čobankoviću, pisali bivšem predsjedniku, govorili po medijima, ali bez rezultata. Rečeno mi je kako mi je jedina mogućnost da Hrvatsku tužim u Strasbourgu, ali da, jer su mi 74 godine, presudu vjerojatno neću doživjeti. Koliko znam, trenutačno sam jedini kojemu su sjeli na mirovinu, ali svakako ne i zadnji jer još zaposlenika Ureda državne uprave ima iste presude, samo na različite iznose. Zašto se baš od nas krenulo, zar nismo dovoljno propatili kroz rat. Zašto nas se opet kažnjava – zapitao se Lapoš

Komentara 44

MU
mućanin1
23:16 18.02.2011.

Ova Vlada stvarno nema srama i obraz. Srušimo ovu izdajničku kliku i bezkičmenjaka!!! HNF

OB
-obrisani-
00:17 19.02.2011.

Dida nemoj se čuditi. Prvo ti daju a onda uzmu 10x više. Naučili od amera.

TO
tonkica
23:17 18.02.2011.

Jadranaka jedino razmislja na wc-u jel da stisne il da pusti. Katastrofa od drzave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije