Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslaganje u Bijeloj kući

Prvi zet Amerike je čovjek od Trumpova povjerenja

Ivanka Trump
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
25.11.2016.
u 13:28

Ne baš dobar učenik u srednjoj školi i na fakultetu, zna kako zaraditi novac i očito želi stvoriti novi politički klan u SAD-u

Među mnogim nepoznanicama Trumpova unutrašnjeg kruga i njegove buduće administracije je i pitanje tko je doista čovjek od njegova najvećeg povjerenja i tko utječe na donošenje odluka. Prema svemu sudeći, odgovor je samo jedan. Njegov zet Jared Kushner.

Harvard za 2,5 milijuna dolara

Baš kao i Trump biznismen nekretninama, koji je vlastitio poslovno carstvo izgradio na tvrtkama svoga oca, Kushner je posljednjih mjeseci isplivao na površinu kao jedan od najvjernijih Trumpovih savjetnika. Taj tridesetpetogodišnjak imao je ključnu ulogu u organizaciji Trumpove kampanje, pogotovo njezina medijskog dijela.

Kushner je prepoznao potencijal digitalnih medija i društvenih mreža kako bi zaobišao glavne novinske kanale, tisak radio i televiziju koji su mahom bili protiv Donalda Trumpa.

– Kada bi New York Times ili CNN bili presudni, Trump bi u anketama imao oko jedan posto podrške. Naši glasači nisu imali medije koji bi se njima obraćali, a Kushner je shvatio da sve to može organizirati na internetu. Digitalnim porukama prenijeli smo naše poruke milijunima glasača, a bez weba, ali i bez Jareda to ne bismo uspjeli – ustvrdio je prije nekoliko dana jedan od Trumpovih ključnih ljudi analizirajući pobjedu na izborima.

Jared Kushner rođen je 1981. kao sin nekretninskog investitora Charlesa Kushnera, u ortodoksnoj židovskoj obitelji u New Jerseyu. Kao dijete bogataša, završio je privatne škole da bi se potom upisao na Harvard, jedno od najprestižnijih sveučilišta u SAD-u. Doduše ne baš potpuno glatko jer nije imao baš sjajne ocjene u srednjoj školi, no Harvard je malo snizio kriterije nakon što je Kushner stariji fakultetu uplatio donaciju od 2,5 milijuna dolara.

Tijekom studija Jared Kushner baš i nije briljirao. Po ocjenama na ispitima bio je u donjoj trećini studenata, no svakako je uspio u nečemu drugom. Naime, za vrijeme studija okušao se u nekretninskom poslu u očevoj tvrtki pa je kupio, a potom i prodao, nekoliko zgrada u Somervilleu u Massachusettsu. Na tomu je zaradio oko 20 milijuna dolara čiste dobiti.

Ubrzo prelazi s Harvarda na sveučilište New York gdje diplomira 2007. godine. Slučajno ili ne, njegov je otac tom sveučilištu nekoliko mjeseci prije toga darovao tri milijuna dolara. Kako god bilo, Kushner je diplomirao i zaputio se u poslovne vode unutar očeve tvrtke.

Iako je bio osrednji student, u poslovnom okruženju dogodila sasvim druga priča. Mladi Kushner počeo je razvijati velike projekte u očevoj kompaniji nižući uspjeh za uspjehom. Samo nekoliko mjeseci nakon što je diplomirao, uvjerio je oca da prodaju jedan od njihovih građevinskih holdinga AIG-u, i to nakon što je procijenio da će se nekretninski balon u SAD-u uskoro ispuhati i da će gospodarstvo pasti u recesiju. Holding je prodan za 1,9 milijardi dolara, od čega je obitelji Kushner ostala čista milijarda, a uskoro je počela i recesija. Nakon ovog poteza, Jared Kushner imenovan je glavnim direktorom tvrtke Kushner Projects.

On je i novinski magnat

Ujedno, prije deset godina kupio je i tjednik New York Observer plativši za njega 10 milijuna dolara, i to novcem koji je zaradio tijekom studija. Iako s izdavanjem novina i medijskim poslom do tada nije imao nikakve veze, odmah je povukao radikalne poteze. Prije svega, promijenio je format samog Observera i njegov izbor tema pretvorivši ga u kratko vrijeme u tabloid. Pri tome je ušao u sukob s Peterom Kaplanom, glavnim urednikom, koji je tvrdio da “klinac ništa ne zna”.

Kaplan je otišao iz Observera, Kushner je doveo nove glavne urednike i počeo razvijati web izdanje Observera. Rezultat? Observer je izgubio status elitnog, intelektualnog tjednika, ali je nakon godina gubitaka počeo vlasniku donositi dobit.

Godine 2009. oženio se s Ivanom Trump, s kojom ima troje djece, i postao miljenik njezina oca koji je zetov organizacijski potencijal prepoznao u kampanji. Jared Kushner ima Trumpovo apsolutno povjerenje, a čini se da upravo Kushner stoji iza većine Trumpovih kadrovskih pitanja za Bijelu kuću. Između ostalog, upravo je Kushner inicirao sječu Chrisa Christieja koji je njegova oca prije petnaestak godina bacio u zatvor.

>> 'Hillary će pobijediti, a Trump je prevrtljivac s kojim se sprda elita'

Ključne riječi

Komentara 1

A3
Antonio_32
18:48 25.11.2016.

Na koncu će Trump; Vladati Amerikom sa cijelom svojom obitelji. Očito je kako nema povjerenja u nikoga, osim svoju dijecu. Pomalo mi to sliči kao da otvara neku novu obiteljsku tvrtku, da ne kažem obiteljski biznis. Što će reći obični amerikanci na novu dinastiju Trump... Bumo videli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije