Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Split

Prvi u Hrvatskoj imaju vlastitog terapijskog psa: Dora djeci ublažava stres i usamljenost

Split: KBC Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa Doru
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/8
23.05.2023.
u 21:49

Radi s djecom s poremećajima hranjenja. Educirana je jesti na žlicu, prihvaća raznu hranu koju joj dijete ponudi. To jako puno znači, oni dodiruju prstićima hranu koja im inače često izaziva gađenje

Klinički bolnički centar Split prvi u Hrvatskoj ima vlastitog terapijskog psa – Doru. Kraljevska pudla stara godinu i šest mjeseci dio je tima Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju. Tako, uz klasični pristup, roditelji djece imaju mogućnost uključiti male pacijente u inovativnu terapijsku metodu u kojoj je u aktivnosti s djecom uključen i posebno educiran pas. Metoda je to dostupna u brojnim zemljama Europe i svijeta, a KBC Split je prvi u Hrvatskoj koji ima četveronožnu lajavu djelatnicu.

– Dora je još uvijek u fazi prilagodbe na splitsku bolnicu. Djeca na nju reagiraju odlično. Prvo su jako iznenađena što je pas u bolnici, a u individualnom radu, koji Dora najviše radi, reakcije su isključivo i samo pozitivne – otkrila nam je radna terapeutkinja i voditeljica terapijskog psa u KBC-u Split Matea Videk.

Jede na žlicu

Dora i ona su partnerice, Dora radi s Mateom Videk u ambulanti, u sklopu radne terapije. Među ostalim, obje rade s djecom s poremećajima hranjenja, za što je Dora obučena. – Ona je motivator u terapijskom hranjenju. Djeca je hrane. Educirana je jesti na žlicu, prihvaća raznorazne namirnice koje će joj dijete ponuditi. To jako puno znači. Oni dodiruju prstićima tu hranu koja im inače vrlo često izaziva gađenje. Dora je uključena i u terapiju senzorne integracije. Pomaže u primjeni floortime pristupa usmjerenog na razvoj socijalnih vještina i igre, a s vremenom će sudjelovati i u grupnim kognitivno-bihevioralnim psihoterapijama s djecom školske dobi širokog raspona poteškoća. Isto tako, Dora kroz igru priprema djecu za medicinske postupke – govori Matea Videk.

Dora živi s njom i svaki dan zajedno dolaze na posao u KBC. Dora također ima ugovor i osam sati dnevno provodi na poslu. Osim što radi u ambulanti za radnu terapiju, obilazi najmlađe pacijente, osobito one koji su dulje vrijeme u bolnici, primjerice na hematoonkologiji. – Polako prolazimo sve odjele. Naravno, za Dorin ulazak u sobu potrebna je privola roditelja. Zato ne ulazimo k onim malim pacijentima čiji roditelji još nisu potpisali, ali svaki susret, makar i na hodniku, izaziva oduševljenje. Liječnici su također reagirali jako dobro. Oduševljena je dr. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, i svi ostali. Nije bilo nijednog negativnog komentara. Dapače. Svi je ujutro dolaze pozdraviti kao kolegicu i svi bi je htjeli uključiti u rad na svome odjelu – govori Videk.

POVEZANI ČLANCI:

Dora je dresirana u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča, a obuku je prošla i njezina voditeljica. Terapijski psi su najčešće labradori i retriveri, a kraljevske pudle biraju se upravo za rad u bolnicama jer se ne linjaju i njihova dlaka nije alergena. Proces školovanja za psa počinje u najranije doba. Obuku prolazi i stručni voditelj, a Matea Videk i Dora zajedno su više od godinu dana. – Mi smo na Odjelu za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju pod vodstvom dr. Irene Mišetić, koja je klinički psiholog, razmišljali kako poboljšati kvalitetu pružanja usluga hospitaliziranoj djeci, ali i onoj koja dolaze na ambulantni rad. Zaključili smo da bi terapija potpomognuta životinjama znatno unaprijedila rad – kaže Videk i dodaje kako je od ideje do realizacije trebalo proći dvije godine jer Doru je trebalo izdresirati, a nju obučiti.

Smanjuje stres

Voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju dr. sc. Irena Mišetić naglašava da rezultati brojnih istraživanja pokazuju da uključivanje terapijskih pasa u terapijski proces nosi sa sobom brojne dobrobiti za djecu. – Dora djeluje na smanjenje stresa i anksioznosti, osjećaj usamljenosti, doprinosi povećanju tjelesne i psihičke dobrobiti, poboljšanju kvalitete života i fiziološkog funkcioniranja, smanjenju simptoma traume, uz nju je i manje odustajanje od terapije i povećana razinu sudjelovanja u grupnim terapijama, pri čemu se ne ometaju procesi relevantni za učinkovitu psihoterapiju. Također, postoje indikacije da psi mogu detektirati i reagirati na emocionalno stanje ljudi, što ih čini korisnima u detekciji emocionalnog distresa – ističe dr. Mišetić.

Inače, splitskom KBC-u u tijeku su pripremne radnje za izgradnju zgrade Centra za neurorazvojne poremećaje djece i mladih. Što se tiče Dore i njezina obavljanja posla, vrlo je zadovoljan i ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović. – Medicinska skrb o djeci sve češće zahtjeva multidisciplinarni pristup, posebno u kontekstu pojave novih dječjih bolesti i poremećaja, na što KBC Split odgovara zapošljavajući dječje psihologe, edukacijske rehabilitatore, logopede, radne terapeute, pa i terapijskog psa – poručio je dr. Meštrović

>>VIDEO Prvi put u više od 50 godina: Čudnovati kljunaš se vraća u najstariji australski nacionalni park

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije