Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Populist se pretvorio u državnika

Prvi Trumpov govor pred zastupnicima i senatorima proglašen velikom prekretnicom

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.03.2017.
u 08:00

Govor je trajao sat vremena, a predsjednik nije vikao ni sijao podjele. Štoviše, pozvao je sve političare i Amerikance da se ujedine oko istog cilja

Većina onih koji su gledali i slušali prvi govor pred Kongresom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa vjerojatno su se zapitali što se to s njim dogodilo u posljednjih tjedan dana. Mnogi su zaključili da je pritisnuo gumb za resetiranje, nakon čega se pred javnošću pojavio neki potpuno drukčiji Trump od onoga iz predizborne kampanje, ali i od onoga iz 39 kaotičnih i hektičnih dana koje je proveo u Bijeloj kući. Prvi put otkako se počeo baviti politikom održao je pravi državnički govor s glavom i repom i sasvim konkretnim političkim programom. Mnogi američki mediji pišu da je republikancima iz obaju domova Kongresa laknulo kada su vidjeli da se na njih neće sručiti još jedna katastrofa. Kako je govor odmicao bivali su sve razdraganiji i pljeskom su pozdravljali svaku novu predsjednikovu najavu.

Ukratko, u velikoj mjeri ostvarila im se želja da predsjednik konačno nastupi kao smireni i promišljeni lider.

Amerikanci uvijek prvi

– Od svih građana tražim da prigrle ovu obnovu američkog duha. Sve članove Kongresa pozivam da mi se pridruže u snovima o velikim i hrabrim stvarima za našu zemlju – kazao je Trump na početku svoga jednosatnog govora. Bio je to jezik i stil kojim je mogao govoriti bilo koji drugi predsjednik iz bilo koje od dviju velikih stranaka. Jedna od stvari koje je neprestano naglašavao jest to da će Amerikanci u njegovoj politici uvijek biti na prvome mjestu i da se njihov porezni novac više neće trošiti na druge narode u svijetu. Rekao je da se radi o tisućama milijardi dolara koje će preusmjeriti na programe koji se tiču dobrobiti američkog naroda i cijele zemlje. Između ostalog, kazao je da će te tisuće milijardi dolara preusmjeriti u gradnju infrastrukture u SAD-u, čega u tom obujmu nije bilo još od vremena predsjednika Dwighta Eisenhowera. Od Kongresa je zatražio da odobre 1000 milijardi dolara za infrastrukturne projekte. Naglasio je kako samo nekoliko godina uoči velike proslave 250 godina američke neovisnosti otvara novo poglavlje u američkoj povijesti u kojem će zemlja ponovno vratiti svoju moć.

Osuda zločina iz mržnje

Pomirljivi tonovi o politici prema ilegalnim imigrantima začudili su mnoge, a još više činjenica da je Trump pozvao i demokrate da zajednički u Kongresu rade na temeljitoj i velikoj reformi imigracijske politike koja će tom važnom problemu pristupiti iz sasvim novoga kuta. Štoviše, on je i republikancima i demokratima uputio apel da se ujedine u borbi za dobro svoje zemlje. Naglašavao je i to da se svi Amerikanci trebaju ujediniti oko zajedničkog cilja, što je u golemoj suprotnosti sa sijanjem podjela tijekom predizborne kampanje i nakon inauguracije.

Osvrnuo se i na dva slučaja uništavanja židovskih groblja i kazao kako takvi zločini iz mržnje moraju prestati i kako se Amerika mora ujediniti u osudi mržnje i zla u njihovim najgorim oblicima. Govorio je i o poreznoj reformi i olakšicama za srednju klasu, no u toj temi ostao je poprilično nedorečen, a nešto slično se dogodilo i kada je govorio o reformi zdravstvenog osiguranja koje bi trebalo biti utemeljeno na radikalnom snižavanju cijena lijekova i premija zdravstvenog osiguranja. Uz obećanje da će ubuduće do zdravstvenog moći i oni koji već boluju od neke bolesti, a za koje je osiguranje do sada spadalo u sferu nemogućeg.

>>VIDEO Trump je emotivnim govorom o poginulom vojniku dirnuo udovicu do suza

>>'Imat ćemo najjači nuklearni arsenal, a EU u potpunosti podupirem'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar R & I
R & I
08:22 02.03.2017.

Trump zna do koje granice moze ici i do sada je gurao do maximuma..... Mnogi Republikanci su se poceli direktno protiviti rijecima i djelima koje je do sada radio.... Svjestan je Trump da bi moglo doci do "impeach", ako nastavi istom retorikom. Jedno je sigurno da Republikanci ne zele izgubiti Senat i Kongres zbog njegovih brzopletih odluka vec ici korak po korak dok ne stignu do cilja i najdu zajednicki jezik sa demokratima

SA
Shariel Aron
15:16 02.03.2017.

Trump se sve bolje snalazi .Siguran da će biti uspješniji president od Obame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije