Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kbc sestre milosrdnice

Prvi put u regiji: Uživo uklonili tumor s hipofize i vratili vid

operacija,KBC Sestre Milosrdnice,tumor hipofize
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/8
15.11.2014.
u 10:45

Svi članovi tima koji je obavio zahvat educirani su u inozemstvu

Tridesetak liječnika iz jugoistočne Europe okupilo se jučer u predavaonici KBC-a “Sestre milosrdnice” i netremice pratilo prvi prijenos uživo endoskopske operacije tumora na hipofizi, koju je u vrhunski opremljenoj novoj endoalfa operacijskoj dvorani izvodio tim predvođen prof. dr. sc. Krešimirom Rotimom, šefom Klinike za neurokirurgiju KBC-a “Sestre milosrdnice”, i dr. sc. Vatroslavom Čerinom, doajenom endoskopske tehnike u Hrvatskoj. Bila je to ujedno i prva radionica lani osnovanog Društva neurokirurga jugoistočne Europe (Southeast Europe Neurosurgical Society – SeENS), a zagrebački stručnjaci pokazali su kolegama zahvat po kojem su specifični u regiji otkad ga je dr. Čerina 2004. izveo prvi put u Hrvatskoj te dosad obavio oko 500 takvih operacija.

Daleko iznad standarda

– Naša klinika regionalni lider je jugoistočne Europe u endoskopskim operacijama. Radimo visokosofisticiranu kirurgiju i imamo jednu od najmodernijih sala, ako ne i najmoderniju u Hrvatskoj, ta nam tehnologija omogućuje da izvodimo ove operacije. Ovo je iskorak i naša se klinika diže na međunarodnu razinu jer u poziciji smo da svoje znanje i dugogodišnje iskustvo prenosimo kolegama iz zemalja jugoistočne Europe. Puno ih je došlo, a za jednu malu zemlju kao što je Hrvatska to je značajan iskorak – kazao nam je neposredno prije operacije prof. Rotim. Svi članovi tima, ističe, educirani su u inozemstvu. Sve sestre u operacijskoj dvorani završile su visoku školu, svi liječnici specijalisti na klinici imaju doktorat znanosti ili su doktorandi, a svih osam specijalizanata su, dulje ili kraće, školovani u inozemstvu.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list i Reuters/Pixsell

Prof. Krešimir Rotim i dr. Vatroslav Čerina

– Sve to je rezultat dugogodišnjeg truda i napora koji danas predstavljamo našoj i međunarodnoj javnosti. Rekao bih da je razina neurokirurške usluge koju imaju pacijenti u Hrvatskoj znatno iznad standarda i neurokirurgija u Hrvatskoj, ne samo u našoj bolnici, zaista je perjanica hrvatske medicine – ustvrdio je prof. Rotim.

On i dr. Čerina pacijentu su jučer uklonili srednje veliki tumor koji je pritiskao hipofizu oštećujući mu vid.

– Pristup na bazu lubanje je kroz nos, minimalno invazivnom tehnikom. Neuronavigacijskim uređajem, svojevrsnim GPS sustavom za navođenje, u svakom trenutku dok zahvat traje znamo gdje se nalazimo i smjer kojim moramo ići, pratimo stanje živčanog statusa pacijenta. S obzirom na to da zahvat nema nikakvih rezova, kozmetički su rezultati izvrsni, pacijentu je skraćen postoperativni oporavak i skraćuje se broj operativnih dana – opisao nam je dr. Čerina.

Ministar i veleposlanici

Radionica s operacijom uživo i predavanjima o bolestima i operaciji hipofize bila je edukativnog karaktera, a na njoj su jučer bili doktori iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Italije, Turske... Na otvorenje cjelodnevne radionice došli su i ministar zdravlja Siniša Varga, v. d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, čelnica KBC-a prof. Vesna Šerić te pet veleposlanika. U timu koji je operirao, osim dvojice glavnih operatera, bili su i asistent dr. Marinko Kovačević, instrumentarke Vesna Svirčević, glavna sestra sale, te Ivana Galić i Sanja Lešnjak te tim za neurofiziološko intraoperacijsko motrenje s dr. Marinom Zmajević i Željkom Hamatom.

>>Obavljena prva lamelarna transplantacija rožnice u KBC-u Zagreb

>>Medicinski uspjeh: Hrvatski kirurzi na zagrebačkom Rebru ugradili prvo umjetno srce

Komentara 41

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
11:03 15.11.2014.

A da probate izbjegavati tu famoznu riječ "regija"? Stvarno iritira!!!

MI
mirtebi
11:10 15.11.2014.

Od kada je Hrvatska regija. Sto to znaci, gje su joj granice , koji post jugo komunjarstani ulaze u sustav iste. Drugovi budite transparentni.

DU
Deleted user
11:24 15.11.2014.

fakat mi je već pn kufer regije. A i EU nije više inozemstvo, ne treba nam putovnica ili vize za putovanje kroz nju. Daj ohladite već malo s tim navlačenjem na ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije