Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlament potvrdio zakon

Prve isplate štednje Ljubljanske banke moguće sredinom 2016. godine

Ljubljanska banka
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
22.06.2015.
u 19:33

Najkasnije do 1. studenoga objavit će se javni poziv štedišama i njihovim obiteljima, a 1. prosinca počinje teći rok za prijavu potraživanja i predaja dokumentacije.

Slovenski parlament danas je - očekivano - prihvatio vladin prijedlog zakona o povratu stare devizne štednje klijentima Ljubljanske banke klijentima iz Hrvatske i BiH, na što je Sloveniju obvezala presuda Europskog suda za ljudska prava.

Najkasnije do 1. studenoga objavit će se javni poziv štedišama i njihovim obiteljima, a 1. prosinca počinje teći rok za prijavu potraživanja i predaja dokumentacije, što mogu učiniti štediše, njihovi nasljednici ili pravni zastupnici. U roku od tri mjeseca taj se zahtjev mora obraditi, a u slučaju pozitivnog odgovora, novac se na račun štediše uplaćuje 30 dana po pravomoćnosti odluke.

Isplate će se protegnuti i na 2017. godinu

Konverzija vrijednosti depozita koji su većinom bili u tadašnjim njemačkim markama, obavit će se po deviznom tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 1999. Što se tiče kamata, kombinirat će se tri stope: za depozite do kraja 1991. primjenjivat će se kamata koja je i bila ugovorena sa štedišama, za 1992. godinu priznavat će se stopa od šest posto, a za period nakon toga kamata će iznositi 1,79 posto godišnje, objasnili su za Večernji iz slovenskog Ministarstva financija.

Isplate će se protegnuti i na 2017. godinu, a Slovenija je za sada odvojila 385 milijuna eura za isplatu štediša. Toliko, kažu, iznosi glavnica.

Za zakon je ruku digao 51 zastupnik, dva su bila suzdržana, a njih 13 protiv. Ovim je Slovenija ispunila uvjet iz presude donesene 16. srpnja 2014. u kojoj se traži da najkasnije u roku od godinu dana pripremi plan isplate štediša, no plan će sad pregledati i mišljenje o njemu dati  Vijeće ministara, koje nadgleda provođenje presude.

>>Predaja zahtjeva za isplatu od 1. prosinca, novac na računima u proljeće

>>Da je proveden ugovor Račan – Drnovšek, mogli smo već 15 godina imati riješena pitanja granice i Ljubljanske banke

Komentara 4

Avatar Cugam-Domoljubno
Cugam-Domoljubno
11:00 23.06.2015.

Pravedna odluka i svi pošteni Slovenci se sramimo da smo radi nesposobnih i pokvarenih ljudi na vlasti ispali skoro kao Hrvati koji žele maznuti pola Piranskog zaljeva..

DA
Dac
09:19 23.06.2015.

Nečuvena drskost! Sad, nakon 25 godina čekanja oni daju neke rokove u kojima treba podnijeti (kako je rekao neki njihov kenjator) "molbe". Pa za podizanje svog novca se ne podnose molbe, a obzirom na okolnosti trebale bi se zvati naredbee za isplatu pod prijetnjom smrti. Kamate bi da ima pravde trebale biti samo zatezne i nikakve drugačije. Ako im je Europa to već progledala kroz prste, onda bi trebale biti barem ugovorene a te su bile oko 7 posto po viđenju i nikako manje! Hrvatska svakako treba službeno reagirati prema Bruxellesu i prema Ljubljani jer je ovaj prijedlog sramotan. Samo bojim se da u "hrvatskoj" vlasti nema nikog tko će odraditi taj posao.

CR
cronada
09:39 23.06.2015.

Rok za povrat novca svim stedisima bi politicari/vlada trebala izboriti najmanje 10 god. ili neograniceno. Znamo da je to zbog rata Sl probala prisvojiti sebi, a sve sto se prljavo radi u ratu i poslije treba se vtatiti osteceom. Sada neka to politicari nasi srede!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije