Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK

Prvi dan e-nastave: 'Hrvatska treba biti ponosna, ovakav pothvat još nije viđen'

Blaženka Divjak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
16.03.2020.
u 18:15

Sve mjere koje donosi Vlada, donosi argumentirano i koordinaciji sa stručnjacima i koordinirano na EU razini i tako treba ostati, tvrdi Divjak

Kako je protekao prvi dan e-nastave, koliko je nastavnika u samoizolaciji, jesmo li zakasnili s mjerama i strahuje li za sebe i obitelj razgovarali smo s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak.

1. U izvanrednim smo okolnostima, no unatoč tome i prvom danu e-nastave imali smo hakerske napade. Kome je to uopće u interesu?

Početak nastave Škole na Trećem i na Sportskoj televiziji prošao je izvrsno i svi su učenici to mogli pratiti. Dok izuzetno puno ljudi danonoćno s ljubavlju radi kako bismo u samo dva tjedna u funkciju stavili sustav od više od pola milijuna ljudi, neodgovorni pojedinci devijantnim ponašanjem čine ogromnu štetu. Policija je reagirala promptno na prijave Carneta i Srca tako da očekujem brzo rješavanjem ovog ružnog napada na obrazovni sustav. Hrvatska treba biti ponosna, ovakav pionirski pothvat još nije viđen, posebice u ovako kratkom roku. Međutim, mi za sve naše virtualne nastavne procese imamo i rezervne opcije tako da nam ovakvi grozni postupci e mogu ugroziti kontinuitet. Dakle, sve naše materijale imate na HRT 3, SPTV, ali i na YouTubeu kanalima.

Video - Online nastava - ogledni primjer lekcije iz biologije za 7. razred

 

2. Prvog dana odluke o obustavi nastave imali smo vijest o prvooboljelom djetetu, jesmo li na vrijeme reagirali sa zatvaranjem škola, vrtića i fakulteta?

U ovako teškim i kriznim vremenima moramo vjerovati struci, a ja profesoru Berošu i profesorici Markotić zaista vjerujem. Oni rade stručno i promišljeno, a svi građani moraju sada biti vrlo disciplinirani.

3. Nastavnici ipak moraju dolaziti u škole - do kada?

Dok Stožer ne preporuči drukčije, ali dobro je da dok ovaj pionirski pothvat stavi u funkciju i zaživi u punom opsegu. Naime, u školi nastavnici imaju sve higijenske uvjete, a kao odrasle osobe mogu se pridržavati i ostalih uputa o izbjegavanju bliskih socijalnih kontakata. Uputa je bila ravnateljima da nastavnici ne sjede svi u zbornici već u kabinetima i učionicama. S druge strane, u mogućnosti su pomoći jedni drugima i oko tehničkih i sadržajnih dilema. U međuvremenu treba ravnatelj raspodijeliti opremu učenicima i nastavnicima i provjeriti što nastavnicima treba za rad od kuće. 

Svi trebamo slušati savjete struke i dati svoj obol u ovoj krizi. Situacija se vrlo brzo mijenja i čim dobijemo nove upute mi ćemo organizirati rad škola.

Blaženka Divjak
1/11

4. Činjenica jest da je ovo teška nastavna godina prije svega za maturante- nema nastave nema ni priprema. Sto je s državnom maturom i načinom ocjenjivanja na tome završnom ispitu učenika?

Od početka krize stavljamo fokus na maturante kako ne bi bili u nepovoljnom položaju, a svaki dan nastave na daljinu računa se kao nastavni dan. Imamo u pripremi i posebni program za maturante, a ostali scenariji ovise o razvoju i duljini ove krize. Škole su zatvorene u 23 države članice EU i u stalnoj smo koordinaciji pa nije to samo situacija kod nas. A mi smo čak u odnosu na druge dobro pripremili izvođenje nastave na daljinu.

5. Za koliko je nastavnika, učitelja, profesora određena mjera samoizolacije?

Radi se o malom broju slučaja. No ne raspolažem svim informacijama jer to niti nije u mojoj nadležnosti.

6. Ako u narednih 14 dana zdravstvena situacija u zemlji ne bude bolja, očekuje li se produžetak e- nastave i ostanak učenika kućama?

Razrađujemo sve scenarije kako bi bili spremni na sve mogućnosti, ali za sad idemo korak po korak.

7. Koja je vaša preporuka roditeljima - trebaju li dopustiti djeci da se druže na igralištima i jedni kod drugih?

Moja poruka roditeljima je da svatko od nas mora preuzeti svoj dio odgovornosti u ovoj krizi, apeliram na njih da slušaju preporuke HZJZ i paze na svoje zdravlje i zdravlje drugih. Odnosno da provjeravaju da li učenici redovito prate nastavu, uče i da roditelji prate upute razrednika. Dodatno nije dobro da učenici provode vrijeme u kafićima i drugim zatvorenim prostorima. Boravak na svježem zraku će im koristiti.

8. Jeste li vi osobno sklona scenariju koji bi podrazumijevao zatvaranje granica, i proglašenju karantene za cijelu državu kako bismo kontakte sveli na minimum i suzbili virus?

Mislim da znate da sam ja isključivo sklona slušati argumente i struku, odnosno da moramo donositi informirane odluke. Sve mjere koje donosi Vlada, donosi argumentirano i koordinaciji sa stručnjacima i koordinirano na EU razini i tako treba ostati.

9. Strahujete li za sebe i svoju obitelj - da biste i vi mogla oboljeti?

Naravno da mi nije svejedno, ali svi pratimo preporuke HZJZ-a. To je jedini način kako da ostanemo čim dulje zdravi, a i da ne ugrožavamo druge ljude, posebno one koji pripadaju rizičnim skupinama.

10. Pomoćnici u nastavi mogu birati hoće li doći učeniku u kuću, no ako ne rade, Grad Zagreb je pisanim dokumentom odlučio da ih neće plati. Je li to uobičajeno i zašto im se uskraćuj plaća?

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi mogu je nastaviti koristi u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u ovome drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika.

VIDEO Ministrica Blaženka Divjak održala konferenciju za medije

Komentara 38

DU
Deleted user
19:11 16.03.2020.

još neviđen pothvat u svijetu. Sve je štimalo osim što učenici nisu ništa vidjeli ni čuli. Fenomenalno.

DU
Deleted user
19:12 16.03.2020.

Cijeli normalan svijet širokogrudno bi nam se zahvalio na ovakvoj ministrici!

Avatar majkuvam
majkuvam
19:06 16.03.2020.

Usta moja pohvalite me ako nitko drugi neće..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije