Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborni predmeti

Prve testove za državnu maturu polagalo 8000 kandidata

matura
Leonard Ninčević/Pixsell
19.02.2010.
u 16:18

Otvaranje pitanja učenicima "ukralo" 4,5 minuta. Većina maturanata tvrdi da im testovi nisu bili teški. Jedan učenik iz Sesveta zbog vodenih kozica test iz psihologije pisao je kod kuće.

Nešto manje od 8 tisuća maturanata i onih koji su srednju školu završili ranijih godina suočilo se s prvim testovima iz izbornih predmeta za državnu maturu. Nakupljena trema, višednevno učenje, neispavanost i nervoza samo su rijetkima omele trku za što boljim rezultatom. Među njima je bila učenica u Požegi koja je uzela test, počela ga rješavati i uz obrazloženje da nije dovoljno pripremljena odustala. Jedan učenik iz Sesveta zbog vodenih kozica test iz psihologije pisao je kod kuće. Većina učenika “spetljala” se s otvaranjem omotnice u kojoj je bio test.

- Pa nisam znala odmah kako otvoriti kuvertu, problem je bila nekakva plava vrpca. Svi smo se mučili s tim nekih 4-5 ,minuta, ali uspjeli smo. Pitanja su bila razumljiva, bilo je jasno što se od nas traži, a samo nekoliko ih je bilo vrlo nezgodnih - prepričava svoje dojmove Ela Delač koja je test završila među prvima.

Pitanja nisu teška
- Ne vjerujem da sam bila brža zato što znam više od drugih. Mislim da sam ja možda samo malo sigurnija u svoje znanje. Pitanja zapravo i nisu bila preteška, bila su slična onima koje smo imali na probnoj državnoj maturi - ističe Ela.

I njezine kolegice iz zagrebačke XVI. gimnazije uglavnom žele na studij psihologije.

- Vjerujem da sam točno riješila barem 80 posto testa. Nije bio lagan, zbunjivala su me neka pitanja, nisam znala kako nacrtati “klasično uvjetovanje”. Napisala sam elemente toga, ali sam od crtanja odustala - kaže Viktorija Suhina.

Alma Mujčinović, Dunja Božić, Lorena Matek, Ira Ban slažu se da onima koji su učili test nije bio pretežak.

Stariji odustaju
Da je prvi dan prave državne mature dobro prošao, drži i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, koji je osim na informacijama koje su mu stizale iz svih područja Hrvatske dojmove “skupljao” i u zagrebačkoj Trećoj gimnaziji.

- Učenici su se dobro pripremili, a mogućnost vježbanja imali su putem online mature na kojoj je registrirano 18 tisuća korisnika. To ne govori samo o ozbiljnosti maturanata već nas navodi na razmišljanje da se matura ubuduće polaže on line. To bi pojednostavilo postupak, a mi smo tehnički spremni za to - komentirao je Fuchs.

Od 1265 prijavljenih osoba koje su srednju školu završile ranije na test psihologije i informatike nije ih izišlo dvadesetak posto.

- Na Sveučilištu u Osijeku polaganje testa iz psihologije i informatike za kandidate koji su srednju školu završili ranije besprijekorno je organizirano - kazao je prof. Vedran Mornar, član Povjerenstva za provođenje državne mature.

U Zagrebu na Filozofskom fakultetu tri kandidata nisu imala osobne isprave. Ipak, dopušteno im je pisanje testa, slikani su, a identitet moraju potvrditi u roku od 48 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije