Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rumunjska

Prva tužba za zlostavljanje u sirotištima u doba komunizma

komunizam
VL FOTO
02.06.2017.
u 08:55

Od 1945. do 1989. više od 600.000 Rumunja je osuđeno i zatvoreno zbog političkih razloga, navodi Muzej sjećanja na žrtve komunizma u Sighetu.

Prva tužba za zlostavljanje stotina djece u rumunjskim sirotištima u doba komunizma podignuta je u Bukureštu više od 25 godina nakon pada diktature 1989., priopćio je u četvrtak Institut za istraživanje komunističkih zločina.

"Htjeli smo da se sud pozabavi tragičnim poglavljem naše nedavne povijesti" u kojemu je, po procjenama, stradalo "više od 10.000 ljudi", rekao je predsjednik instituta (IICCMER) Radu Preda na tiskovnoj konferenciji.

Tužba podignuta u srijedu prva je u nizu koji je najavio IICCMER, a odnosi se na tri sirotišta na sjeveru zemlje, u Cighidu, Pastraveniju i Sighetu Marmatieiju.

Ondje je najmanje 771 napušteno dijete izgubilo život između 1966. i 1991., navode istraživači instituta koji govore o "nepostojanju minimalnih higijenskih uvjeta", "podovima prekrivenim izmetom i "nestašici odgovarajuće hrane za djecu".

Ta djeca koju je komunistički režim smatrao "nekorisnima", nisu imala medicinsku njegu, a živjela su u "hladnim i vlažnim" prostorijama, rekao je Catalin Constantinescu, pravni savjetnik instituta.

Diktator Nicolae Ceausescu je od 1966. vodio strogu demografsku politiku, zabranivši pobačaj, nakon čega je "porastao broj djece rođene s malformacijama te s tjelesnim i psihičkim bolestima", zbog čega su tisuće takve djece bile napuštene.

Rumunjske vlasti se dugo nisu htjele baviti tim dijelom domaće povijesti.

Od 1945. do 1989. više od 600.000 Rumunja je osuđeno i zatvoreno zbog političkih razloga, navodi Muzej sjećanja na žrtve komunizma u Sighetu.

Dvojica bivših upravitelja političkih zatvora osuđena su 2016. i 2017. za "zločin protiv čovječnosti", a druge istrage su u tijeku.

Komentara 4

AN
anticenzura
09:25 02.06.2017.

Umjesto da se bave milionima gradjana sto im napustaju zemlju i tim bijednim standardom s placama od 200-300 eura, oni se bave komunistima. Korupciju i kriminal u zemlji guraju pod tepih, a prevrcu po povijesti da opravdaju svoj lopovluk i nesposobnost da moderniziraju zemlju i ucine pristojnom za zivot. Pa eto nema sada komunista, sto cekaju sto se ne late posla? Njihove bande su najopasnije po Europi, pljackaju i kradu po kucama i varaju ljude na sve moguce nacine, a bankomati su im specijalizaja i falsificiranje kreditnih kartica.

SD
sdpesticid
09:33 02.06.2017.

ah, sada će po portalu, zašto se gleda prošlost a ne budućnost.. bla, bla. no, kada se netko pojavi u crnoj košulji ili majici onda ne smeta već udri po fašizmu iz eto, prošlosti. čekam samo kada će rh osnovati institut za istraživanje komunističkih zločina, doći će valjda i taj dan, uz privatizaciju i dr., da se razumijemo.

CI
cinbenik
09:07 02.06.2017.

tako bi bilo i u Hrvatskij i YU da nije bilo partizana i Tita marsala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije