Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakić postavio "svoje" kadrove

Prva je misija povjerenstva zubarska služba za vikende

11.05.2012., Krapina - Povodom obiljezavanja Dana sestrinstva djeca iz gradskog djecjeg vrtica Gustav Krklec posjetila su Dom zdravlja gdje su obisli labaratorij, zubara, odjel hitne pomoci te vozilo hitne pomoci. Nakon obilaska djeci je posluzen i doruca
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
09.03.2016.
u 23:50

Ministar Nakić nastavlja svoj pohod rušenja, ukidanja, rastakanja, oštar je na svom Facebook-profilu bio njegov prethodnik Siniša Varga

U Hrvatskoj godišnje od oralnog karcinoma umre oko 350 ljudi, više nego od melanoma i raka maternice. Svake je godine oko 450 novih slučajeva oboljelih od te bolesti – podaci su koji su se mogli čuti za lanjskog predstavljanja novog preventivnog programa – onog za rano otkrivanje oralnog karcinoma. Otkriva ga bezbolan pregled stomatologa koji može uočiti sumnjive promjene u usnoj šupljini, a koje pacijent ne mora ni primijetiti ni osjetiti. Međutim, upravo je za otkrivanje oralnog karcinoma ministar zdravlja dr. Dario Nakić izvan snage stavio odluku svog prethodnika prim. Siniše Varge o imenovanju radne skupine za njegovo provođenje. Štoviše, dokument s takvom odlukom bivši je ministar zdravlja objavio je na svojem Facebook-profilu uz komentar:

“Ministar Nakić nastavlja svoj pohod rušenja, ukidanja, rastakanja. Sada je ukinuo povjerenstva i radne skupine za prevenciju oralnih bolesti sastavljene od nestranačkih stručnjaka. Dakle, nije promijenio sastav, već je Ministarstvo odustalo od prevencije oralnih bolesti!”

Najbolji stručnjaci

U dokumentu doista i piše da se odluka o osnivanju stavlja izvan snage i to konkretno: odluka o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu, odluka o imenovanju radne skupine za preventivu i promicanje zaštite oralnog zdravlja te odluka o imenovanju radne skupine za provođenje aktivnosti ranog otkrivanja oralnog karcinoma. Hoće li se nastaviti s opisanim preventivnim programom, a i drugim najavljenim potezima poput onog o nemogućnosti upisa djece u vrtić ili školu bez saniranih zubi, odlučivat će, čini se, druga skupina stručnjaka. Jer, prema odgovoru iz Ministarstva zdravlja, ministar Nakić imenovao je 7. ožujka novi sastav Nacionalnog povjerenstva koje, piše u odgovoru, predstavlja glas struke.

– Iz odluke ministra pod točkom II. jasno je naznačeno da će zbog specifičnosti i složenosti djelatnosti dentalne medicine ministar zdravlja posebnim odlukama imenovati radne skupine kao nositelje aktivnosti zaštite oralnog zdravlja. Ministrovim odlukama prethodit će sastanci članova povjerenstva koji će kao predstavnici struke predlagati najbolje stručnjake za pojedine radne skupine – objasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Najgori zubi u Europi

Stoga će očito “pričekati” preventivne akcije, pa i program ranog otkrivanja oralnog karcinoma, do imenovanja novih članova radnih skupina. Dotad je ovo povjerenstvo dobilo zadatak da izradi smjernice o osiguranju hitne stomatologije u cijeloj zemlji vikendima i praznicima. Dostupan zubar subotom navečer u cijeloj zemlji – cilj je i zadatak po hitnom postupku novog sastava povjerenstva. Ipak, treba napomenuti da, dok se mijenjaju sastavi i rješavaju “stari” kadrovi, svima bi jednako trebao biti važan podatak da je stanje zubi djece u Hrvatskoj najgore u Europi. 

>>Godišnje nam dođe 50.000 ljudi, 40% nisu hitni slučajevi

>>U bolničku hitnu samo životno ugroženi, pacijenta će prvo morati pogledati njegov obiteljski liječnik

Komentara 1

LA
larala
08:03 10.03.2016.

g. varga, kako vas nije sram nekome nešto spocitavati kad ste vi prvi radili isto?...zahvaljujuci vama i vašem ogranicenju broja pacijenata stomatolozima, moje dijete nema istog nego sam prisiljena placati svaki pregled....što je s ljudima koji nemaju novca da platee pregled za svoje dijete? vaše radne skupine, što ce to ikome osim vašim podobnicima kojima ste tim potezom željeli osigurati placu za ništa?... i vi se sad besramno pozivate i zgražate nad lošim zubima hrvata....pa vi ste za to odgovorni. zahvaljujuci vama i vašoj politici djeca i ljudi imaju loše zubice....hrvatsko zdravstvo ste vratili u srednji vijek i sad se kao cudite što drugi nastavljaju ici stazom koju ste vi napravili...pa, gdje vam je obraz covjece?, kako vas nije samo sram?....svi vi skupa se možete jedino poklopiti ušima i šutiti jer se ne zna koji je od vas gori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije