Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
realizacija započela 2022.

Provedbom projekta energetske obnove i OIE, NEXE d.d. štedi energiju i smanjuje CO2 emisije

NEXE
Foto: Nexe
1/4
13.10.2023.
u 16:51

U najvećoj članici NEXE Grupe – tvornici cementa NEXE d.d. održana Završna konferencija projekta EnU-2 "Energetska obnova i obnovljivi izvori energije (OIE) u tvornici cementa NEXE d.d.“

U tvornici cementa NEXE d.d., najvećoj članici regionalnog proizvođača građevinskog materijala, održana je završna konferencija projekta "Energetska obnova i OIE u tvornici cementa NEXE d.d. – EnU-2“. Riječ je o projektu sveukupne vrijednosti 24,94 milijuna kuna (3,31 milijuna eura), a kojem je, u sklopu natječaja "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama (referentni broj: KK.04.1.1.03)“ Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odobren iznos potpore od 9,9 milijuna kuna (1,31 milijun eura).  

"Projekt, čija je realizacija započela početkom 2022., podrazumijevao je niz aktivnosti u proizvodnom pogonu i zgradama tvornice koji su rezultirali povećanjem energetske učinkovitosti, proizvodnjom i korištenjem OIE te smanjenjem emisija CO2. Istovremeno, na zgradama koje su obuhvaćene energetskom obnovom u okviru ovog projekta, omogućen je prijelaz u viši energetski razred. Projekt je još jedan u nizu koraka i ostvarenja strateškog cilja NEXE Grupe ka zelenoj i energetskoj tranziciji poslovanja“, izjavio je predsjednik Uprave NEXE d.d. Ivan Ergović.

VEZANI ČLANCI:

Projektna cjelina obuhvaća proizvodni pogon i zgrade. U proizvodnom pogonu, kako je pojašnjeno iz tvrtke, provedene su aktivnosti uvođenja učinkovitijih elektromotornih pogona na sušari sirovine, tehnološke mjere koje rezultiraju smanjenjem utroška energije, revitalizaciju električnih instalacija uvođenjem učinkovitih sustava rasvjete (zamjena cjelokupne vanjske rasvjete postrojenja i zamjena rasvjete u hali paletizacije 1), uvođenje pametnih brojila i uređaja za detaljnije praćenje potrošnje energije te postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca – izgradnja integrirane sunčane elektrane na krovu depoa sirovine.

U zgradama i pratećim zgradama proizvodnog pogona provedene su aktivnosti obnove toplinske izolacije ovojnica zgrade središnje upravljačke prostorije, laboratorija i restorana, ugradnje učinkovitog sustava ventilacije, izvedbu sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline zrak-voda i ugradnjom ventilokonvektora te korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca na krovu zgrade središnje upravljačke prostorije i laboratorija.

Ukupna godišnja ušteda energije koja se postiže ovim projektom je 1.560.336,24 kWh (1,56 GWh) ili 64,73% na razini dijelova projektne cjeline u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, a količina obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećava se za 917 MWh. Očekuju se i ostali pozitivni efekti poput veće energetske učinkovitosti cjelokupnog postrojenja, ugodniji rad u prostorima zahvaljujući kvalitetnijem sustavu grijanja i hlađenja te boljem nadzoru, veća kontrola rada ventilatora zamjenom elektromotornog pogona ventilatora na sušari sirovine, bolja rasvijetljenost prostora i kvalitetniji uvjeti zaštite na radu zaposlenika što će se postići zamjenom rasvjete, a ugradnjom brojila dobiva se detaljniji nadzor i praćenje potrošnje električne energije u postrojenju.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije