Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vlada u Rimu

Protivnik eura vodi talijansku ekonomiju

luigi di maio
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.05.2018.
u 10:23

Di Maio i Salvini žestoko su kritizirali dosadašnje nestranačke premijere, a sada i oni ponavljaju pogrešku i imenuju ‘eksperta’

Giuseppe Conte bit će politički premijer kojeg su izabrale dvije političke snage za političku vladu s političkim likovima u njoj', izjavio je lider Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigi Di Maio nakon što je u ponedjeljak navečer objelodanio da je šefu države Sergiu Mattarelli naznačio ime toga profesora prava kao mogućeg mandatara. U kratkoj rečenici četiri je puta ponovio pridjev 'politički', što odmah dovodi u sumnju da to baš i nije tako. Jer Conte nije bio ni na jednoj izbornoj listi na prošlim izborima 4. ožujka.

'Prijatelj naroda'

Dakle, nije se birao nigdje, nije političar, nije član nijedne stranke, ali kako su i Di Maio, kao i njegov koalicijski, pardon programski, partner u vladi čelnik Lige Matteo Salvini govorili kako im je dosta neizabranih političara na čelu vlade, morao je to da je Conte politički premijer ponoviti četiri puta (Goebbels je govorio kako je dovoljno tri puta ponoviti laž da bi ona postala istina).

Dosadašnji premijeri od 2011. do danas: Mario Monti, Gianni Letta, Matteo Renzi i Paolo Gentiloni nisu bili birani kao premijerski kandidati, a Renzi nije bio ni u parlamentu, dok je Montija kao doživotnog senatora u parlament, dakle ne preko birališta, postavio šef države Napolitano. Di Maio i Salvini govorili su kako je talijanskom narodu nametnut neizabran premijer, kao što nisu birani ni eurobirokrati, te kako zbog toga talijanska ekonomija kaska za ostalima. Kada je već znao da će za premijera predložiti Contea, Di Maio je na pitanje tko će biti šef vlade odgovarao kako će na tom položaju biti 'prijatelj naroda' kao da su dosadašnji bili neprijatelji naroda. Dakle, kritičari dosadašnjih vlada ponašaju se kao njihovi prethodnici. Žele imenovati premijerom nekoga tko nije nikada bio u politici.

U svakom slučaju Mattarella si je jučer uzeo jedan dan za razmišljanje prije odluke o tome kome će dati mandat za sastav vlade.

Pa tko je Giuseppe Conte? Rođen je prije 54 godine u malom mjestu Volturara Appula, pokraj Foggie u regiji Pugli, odrastao je u mjestu San Giuseppe Rotondu (mjesto svetog oca Pia sa stigmama), a diplomirao je pravo 1988. u Rimu. Obožavatelj je oca Pija, rastavljen i ima 10-godišnjeg sina. Kada je 2013. bio kandidatom za ulazak u Vijeće pravne uprave, koji bira parlament, napisao je 18 stranica biografije. Istodobno, zajedno s podatkom da je 2013. ušao u to vijeće, kojeg je kasnije postao i potpredsjednikom, njegova se biografija u Wikipediji nalazi ispisana u šest (ponavljam: šest) redaka. U veljači ove godine dodana su dva retka kako ga je Di Maio predvidio za ministra javne uprave, a u ponedjeljak 21. svibnja dodan je redak kako je predložen za premijera.

Upozorenja iz Bruxellesa

A, na 18. stranica curriculuma Conte je napisao kako je bio na Sorboni, na Yaleu i da je specijalizirao na Sveučilištu New York. Rimski dopisnik New York Timesa Jason Horowitz provjerio je i iz Sveučilišta New York glasnogovornica mu je Michelle Tsai odgovorila: 'Osobe s tim imenom nema u našim arhivima, ni među studentima ni među članovima fakulteta.' Dodala je kako je moguće da je Conte pratio neki program od dva dana, a takve se ne uvodi u registar. Conte je u svojoj opširnoj biografiji napisao kako je više ljeta između 2008. i 2013. bio na Sveučilištu New York.

Da li je Mattarella uzeo dan za razmišljanje zbog Contea ili i zbog drugih imena? Primjerice Di Maio i Salvini predlažu Paola Savonu za ministra ekonomije, koji je javno protiv eura. Iz EU stižu upozorenja kako se Italija mora pridržavati međunarodnih obveza, a vlada M5S – Liga nije baš obećavajuća.

Pogledajte galeriju: Živi zid u Lisinskom okupio 1500 ljudi: 'Nećemo dopustiti da se Hrvatska pretvori u koloniju'

luigi di maio
1/15

Komentara 7

Avatar superhik74
superhik74
13:06 23.05.2018.

Novac je jedna od obiljezja drzavnosti (suvereniteta) jedne drzave, a s obzirom da EU nije drzava Euro nikako ne moze biti novac jer nema svoju drzavu, zbog toga talijani ponovno rade pravu stvar i vracaju vlastiti suverenitet. U EU najbolje financijski stoje drzave koje nisu uvele Euro, a jos bolje one koje nisu niti u EU (Norveska, Svicarska, Island). Daljnjih komentara ne treba, to sve govori.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
18:04 23.05.2018.

Di Maio i Salvini su u pravu, Monti je bio nenarodni i neizabran premijer nametnut Talijanima direktno iz Bruxellesa nakon što su gospoda EU-birokrati odlučili da skinu sa vlasti demokratski izabranog Berlusconija kada je ovaj počeo planirati izlazak iz euro-zone i povratak na talijansku monetu...dakle Monti,bankar iz Goldman Sachsa koji je Italiju grurnuo u crnu ekonomsku krizu, nametnut je Talijanima iz Bruxellesa da se zaštiti euro i spriječi izlazak Italije iz euro-zone...međutim,gospoda iz Bruxellesa sada su dobila nešto za njih puno gore od Berlusconija-čiste populiste...ne može se gušiti volja naroda vječno,prije ili kasnije dođe do pobune...ovaj Conte je barem postavljen od demokratski izabranih čelnika M5S i Lige

Avatar nekakav
nekakav
12:51 23.05.2018.

euro je najviše koristi donio nijemcima. svi ostali su popušili. činjenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije