Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protusistemske stranke

Je li stvarno ulaze barbari u Rim

Luigi Di Maio, Pokret 5 zvijezda
Foto: IPA/PIXSELL
1/2
18.05.2018.
u 14:04

Salvini i Di Maio stalno govore kako neće iznevjeriti predizborna obećanja, ali stvarnost je drugačija. Salvini je najavljivao kako će izbaciti 500.000 neregularnih imigranata

Pod naslovom “Rim otvorio vrata suvremenim barbarima” britanski list Financial Times opisao je talijansku novu žuto-zelenu vladu u nastajanju. Premijerski kandidat Pokreta 5 zvijezda (M5s), čija je boja žuta, Luigi Di Maio i čelnik Lige, čija je boja zelena, Matteo Salvini opisani su kao novi barbari, jer nisu iz tzv. tradicionalnih stranaka.

Italija, jedna od zemalja utemeljiteljica Europske unije, imat će prva u Europi vladu sastavljenu samo od protusistemskih stranaka. Dakako, još nije sigurno hoće li ona stvarno nastati, ali se može pretpostaviti da bi u ponedjeljak, kako su najavili i Salvini i Di Maio, predsjednik republike Sergio Mattarella mogao odlučiti mandatara. Izaslanstva dva pokreta gotovo su kompletirala program buduće vlade koji će preko vikenda biti stavljen na internetsku platformu M5s kako bi članovi pokreta mogli dati svoj sud o njemu, a istodobno će Liga postaviti po gradovima štandove na kojima će se građani moći izjasniti da li im se sviđa program. Ostaje dvojba ime premijera. Salvini i Di Maio, koji su odustali od premijerske fotelje, kažu kako će svoj prijedlog za mandatara iznijeti u ponedjeljak šefu države. I talijanski novinari su odustali od nagađanja tko bi mogao biti novi premijer. 

Vratimo se nekim točkama programa povezanim s predizbornim najavama. Salvini i Di Maio stalno govore kako neće iznevjeriti predizborna obećanja, ali stvarnost je drugačija. Salvini je najavljivao kako će izbaciti 500.000 neregularnih imigranata. Tjednik Espresso je načinio računicu. U tri godine, od 2014. do 2017. (za 2017. još nisu upotpunjeni podaci o davanju azila) u Italiju je ušlo 505.378 izbjeglica kojima treba pridodati i 119.310 koliko ih je ušlo morskim putom, dakle ukupno 624.688 osoba. Sve su registrirane, dakle nisu ilegalne. Neki su produžili prema sjeveru Europe itd., ali recimo da ima, kako kaže Salvini, 500.000 ilegalnih izbjeglica.  Kako ih vratiti u zemlje iz kojih su krenuli, a to su Nigerija, Bangladeš, Obala Bjelokosti, Gvineja, Mali…? Zrakoplovom Airbus 340 koji je država uzela u najam po cijeni od 40.000 eura na dan. Kada bi se izuzela pratnja i ostalo osoblje, u zrakoplov bi moglo ući oko 100 izbjeglica. Bilo bi potrebno, dakle, 10.000 dana ili 27 godina, bez ikakvog zastoja, da se 500.000 izbjeglica vrati u njihove zemlje. Cijena toga “izleta”? Najmanje milijardu i 500 milijuna eura. S dva zrakoplova iste veličine vraćanje izbjeglica bi trajalo 13 godina

Luigi Di Maio, Pokret 5 zvijezda
1/11

Što su onda Salvini i Di Maio napisali u programu? Potvrđuje se potreba revizije EU politike prema izbjeglicama kako bi njihovo vraćanje bilo jasno i brzo. Inače iz programa, a što je bilo u njegovu nacrtu, izbačeno je i da imami moraju propovijedati isključivo na talijanskom jeziku

U programu se potvrđuje kako je Italija članica NATO-a, ali se ističe talijanski interes, a on je da se ukinu sankcije Rusiji. Salvini i Di Maio su upozoreni kako ni jedna zemlja članica EU ne može unilateralno odlučiti ukidanje sankcija. Dakle?

A, što je onda s prijetnjom o izlasku Italije iz EU? U tekstu programa piše kako “u aktualnom kontekstu i u svijetlu problematika iskrsnulih posljednjih godina proizlazi potrebnim da se ponovno raspravi o ugovorima EU i glavnom zakonskom okviru”. Drugim riječima potrebno je nešto u EU izmijeniti, ali to žele gotovo sve države. 

U programu se kaže kako treba smanjiti državni dug, ali ne povećanjem poreza ili daljnjom štednjom. Dakle kako? Rastom BDP-a i povećanjem potrošnje i ulaganja. Kao da to nije bila želja i dosadašnjih vlada. No, ima prijedloga da se odvoji trošak za državna ulaganja iz deficita, odnosno da se iznos ulaganja ne računa kao državni deficit. Također se želi da državne obveznice koje je otkupila Središnja europska banka s operacijama quantitative easing isključe iz računice u odnosu dug-BDP. Talijanski dug bi tada bio manji od sadašnjih 132 posto BDP-a. Dakle, malo prebacivanja iz šupljeg u prazno kako bi se moglo biti u parametrima i ulagati više. 

Još jedan primjer kako su obećanja jedno a stvarnost drugo. M5s, a posebno osnivač toga pokreta Beppe Grillo, bili su uvijek protiv izgradnje pruge za brze vlakove između Torina i Lionea, oko 235 km. Bilo je i prosvjeda na gradilištima, sučeljavanja sa snagama reda itd. Članovi M5s smatraju, jer je tako kazao Grillo, kako je ta pruga uzaludna investicija. U prvom nacrtu programa buduće žuto-zelene vlade stajalo je kako će se ona zauzeti za zaustavljanje radova i otvaranje rasprave s Francuskom o projektu.

Onda su upozoreni, a u tom smislu je bila i nota Francuske, da ako jedna država unilateralno odustane od ugovora s drugom državom mora platiti ne samo sve troškove za završetak radova, već i penale što bi Italiju, odnosno talijanske poreznike a ne Di Maia i M5s, koštalo višestruko. U programu je sada ispravljena ta rečenica i u njoj se kaže kako će se vlada zauzeti da raspravi o projektu “u primjeni sporazuma između Italije i Francuske”. 

Dakle, vidjet će se što se može, ako se može, nešto izmijeniti u planu izgradnje pruge. Inače radovi na pruzi i bušenju tunela su već poodmakli i potrošeno je 1,5 milijardi eura od 8,6 milijardi eura koliko bi trebao koštati tunel od 53 km. Dakle, vidjet ćemo može li biti nešto jeftinije, a izgradnju se ne može zaustaviti. 

Zapravo jedno je vikati iz oporbe i obećavati nešto, a drugo je biti na vlasti i morati se pridržavati međunarodnih obveza. 

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
14:56 18.05.2018.

Po novinaru za isporučiti 500000 imigranata u njihov zavičaj treba 27 god. avionima. Po meni, 10 brodova (5000 putnika/brod) treba 10 mjeseci za prijevoz poštovanih turista.

DU
Deleted user
14:18 18.05.2018.

Je li stvarno ulaze barbari u Rim.....ahahaaa jel pocelo, jest. izgleda se ovi nece smiriti dok ne pocne neki nuklearni rat.

Avatar superhik74
superhik74
17:52 18.05.2018.

Pod hitno izbaciti sve ilegalne useljenike i vratiti ih u vlastite zemlje. Invaziju je trebalo sprijeciti ali kada to prethodne vlade nisu napravile ova patriotska to mora hitno popraviti da se ljudi mogu ponovno slobodno setati ulicama vlastite drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije