Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Udruga

Protiv prenamjene poljoprivrednih zemljišta u građevinska

Golf and Country Club
Golf and Country Club
17.05.2011.
u 15:17

Smatraju da ovakve zakonske izmjene, kojima se i do 10 puta smanjuju dosadašnje naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, potiču nepovratno uništavanje vrijednog zemljišta kao resursa

Koalicija udruga (Zelena akcija, GONG, Pravo na grad), zajedno s nacionalnom mrežom 42 udruge za zaštitu okoliša Zeleni forum, uputila je danas zahtjev Saboru u kojem traže da se ''izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu'' povuku iz hitne procedure.

Cilj je da se kvalitetno i visokokvalitetno poljoprivredno zemljište zaštiti od prenamjene u građevinsko zemljište. Smatraju da ovakve zakonske izmjene, kojima se i do 10 puta smanjuju dosadašnje naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, potiču nepovratno uništavanje vrijednog zemljišta kao resursa. Ujedno se otvara i prostor za zemljišne špekulacije i korupciju, a smanjuju se prihodi za državni i lokalni proračun.

Donošenje ovih izmjena po hitnom postupku Vlada je obrazložila željom da se ubrza privatizacija jednog od najvrjednijih prirodnih resursa te da se spriječe negativne posljedice nemogućnosti bržeg raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Ovakvo obrazloženje udruge smatraju neprihvatljivim, a deseterostruko smanjenje naknada ocjenjuju suprotnim odluci Ustavnog suda kojom se potvrđuje obveza države da se poljoprivredno zemljište zaštiti od prenamjene.

Koalicija udruga zalaže se za brisanje igrališta za golf iz izuzetaka za koje se ne plaća naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta i nadaju se da će se o izmjenama zakona omogućiti temeljita javna rasprava.

Komentara 13

OB
-obrisani-
18:03 17.05.2011.

Apsolutno podržavam inicijativu za ukidanjem sramnog Zakona o golfu,koji je antidržavni i antinacionalni !

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:25 17.05.2011.

svi bi da se nešto razvija, proizvodi, pokreće, zarađuje, a kad netko ima ideju kako to učiniti, odmah skoči stotinu udruga civilnog društva da ga u tome spriječe. hrvatski JAL!

DO
DoktorAmer
16:52 17.05.2011.

10 hektra pod kukuruzom, 100000 kuna prihoda 10 hektara golf igralista, 10000000 kuna prihoda. Pa, ako vam ne treba lova, sadite kukuruz, a golferi nek nose lovu u Spanjolsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije