Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah za budućnost izvan EU

Protiv neovisnosti glasalo 55 posto

Nicola Sturgeon
Foto: Reuters
1/2
26.04.2019.
u 13:48

Premijerka Sturgeon smatra da rastuća podrška među stanovništvom može rezultirati time da London neće moći zaustaviti volju naroda

Škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je da bi se do svibnja 2021. mogao održati novi referendum o nezavisnosti Škotske ako Velika Britanija doista napusti Europsku uniju.

Ona je pred škotskim parlamentom kazala da je proces vezan uz Brexit pokazao koliko malo utjecaja Škotska ima na njega i sve ono što bi joj izlazak iz Unije mogao donijeti. Dodala je da će u proces krenuti zakonski dokumenti koji će omogućiti da se taj referendum provede do navedenog datuma, što je ujedno i kraj mandata sadašnjeg saziva škotskog parlamenta.

Do kraja ove godine

– Odluka o izboru između Brexita i budućnosti Škotske kao nezavisne europske nacije treba biti donesena u mandatu ovoga saziva našeg parlamenta. Bude li Škotska na silu izvedena iz članstva u EU, mora nam biti omogućeno da se u ovome roku izjasnimo o vlastitoj budućnosti. To će biti naš put da izbjegnemo onu najveću štetu koju nam Brexit može donijeti – kazala je Sturgeon i najavila da će parlament najkasnije do kraja ove godine glasovati o zakonodavnoj podlozi za raspisivanje referenduma koji će biti obvezujući.

Foto: Reuters
Škotska premijerka Nicola Sturgeon (lijevo) kazala je da je proces vezan uz Brexit pokazao koliko malo utjecaja Škotska ima na njega i sve ono što bi joj izlazak iz Unije mogao donijeti     

Premijerka smatra da joj pobjeda njezine Škotske nacionalne stranke na prošlim izborima daje mandat da ponovo zatraži referendum, i to prvenstveno zato što su se promijenile okolnosti u odnosu na prethodni referendum održan 2014. Te promijenjene okolnosti su odvlačenje Škotske iz EU protiv njezine volje.

Sturgeon je od vlade Therese May prije dvije godine tražila da Škotskoj odobri održavanje još jednog referenduma, što je vlada u Londonu odbila. Premijerka Theresa May nedavno je kazala kako se stav njezine vlade o tome nije promijenio. No Nicola Sturgeon računa na sve veću podršku onih koji traže nezavisnost Škotske. Naime, sve više članova škotskog parlamenta od premijerke je tražilo da pokrene proces za referendum.

Traži se konsenzus

Iako je svjesna protivljenja Londona, Sturgeon je naglasila da rastuća podrška, kako u parlamentu tako i među stanovništvom, može rezultirati time da London neće moći zaustaviti iskazivanje volje naroda. Ona je pozvala i druge stranke, koje su se dosad protivile nezavisnosti, da se pridruže Škotskoj nacionalnoj stranci u nastojanjima da se ostvari zajedništvo koje bi dovelo do nezavisnosti. Također smatra da nikada nije bilo izvjesnije da bi referendum mogao ići u korist onih koji žele nezavisnost. No, ipak ostavlja teoretsku mogućnost da se Škotska ne odcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva.

– Jedina mogućnost koja nam se sada pruža jest da svim silama pomognemo zaustaviti Brexit tako da Velika Britanija ostane članica EU. No ako u tome ne uspijemo, moramo se suočiti s negativnim posljedicama Brexita i donijeti odluku o vlastitoj sudbini – kazala je Sturgeon.

Također je najavila osnivanje Skupštine građana koja bi trebala poslužiti kao savjetodavno tijelo koje će raditi na tome da se utvrdi kakvu budućnost Škoti žele za svoju zemlju.

Premijer Andrej Plenković o Sloveniji i Brexitu

Komentara 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:00 26.04.2019.

Haha Sturgeon na engleskom je jesetra.

Avatar Django
Django
14:28 26.04.2019.

Britanci bi ostali u EU ali uredno glasuju za BREXIT. Škoti bi neovisnost ali na referendumu glasuju za ostanak u VB. Eto kako pogubno klimatske promjene utiču na ponašanje ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije