Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sapunica se nastavlja

Merkel nadigrala Macrona i odgodila Brexit na dulji rok

Britanska premijerka Theresa May iskoristila je i skup u Egiptu da razgovara o Brexitu, između ostalih, i s Jean-Claudeom Junckerom
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
12.04.2019.
u 06:45

Velika Britanija u Bruxellesu je uspjela ishoditi novi datum za izlazak iz Europske unije – 31. listopada

U početku bijaše 29. ožujka 2019. kao zapisani dan Brexita. Potom, nakon prve odgode formalnog izlaska Velike Britanije iz EU, 29. ožujka postade 12. travnja. Sad, međutim, dan Brexita nije više ni 12. travnja, nego, nakon još jedne odgode, 31. listopada.

Noć vještica, premda se lideri 27 država članica EU nisu ravnali tim bizarnim “praznikom”, nego činjenicom da je to posljednji radni dan sadašnjeg saziva Europske komisije.

Pariz se žuri u reformu EU

Ideja je da Britanci budu vani jednom kad novi predsjednik Europske komisije i novi europski povjerenici preuzmu dužnost, no ovo je već druga odgoda Brexita i nitko zapravo ne može jamčiti da neće biti novih odgoda kad se i ovaj krajnji rok približi, a britanski parlament i dalje ne bude u stanju prihvatiti sporazum o povlačenju koji je ispregovaran.

Britanska premijerka Theresa May, koja je čekala sama i izolirana dok su drugi odlučivali o sudbini njezine zemlje, na kraju je prihvatila i ovu odgodu, premda je tražila kraću, do 30. lipnja, računajući da će tako izbjeći obvezu provođenja novih izbora za Europski parlament u Ujedinjenoj Kraljevini. No, izvanredni summit u Bruxellesu, koji je počeo u srijedu oko 18 sati i završio sat i pol poslije ponoći, pokazao je da nije usamljena samo britanska premijerka (što, uostalom, i nije neka novost), nego i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Macron je dosta veliki gubitnik ovog noćnog summita, o tome svjedoče i francuski mediji u svojim izvještajima iz Bruxellesa, a svjedoče i neslužbeni komentari diplomata iz drugih država članica.

Dok se većina ostalih lidera u raspravi iza zatvorenih vrata izjasnila u korist dulje odgode Brexita, pa i na godinu dana ako treba, Macron se zalagao za kraću odgodu, za izbjegavanje mogućnosti da Britanci sudjeluju na izborima za EP, a ako se već ide na dulju odgodu do nekog datuma nakon formiranja novog Europskog parlamenta onda da se UK-u nametnu nepisana, posebna pravila koja bi njezino članstvo u EU do formalnog izlaska svela na status promatrača, bez stvarnog prava glasa. Macron je, ukratko, htio gurnuti Britance preko ruba, bez puno milosti. Na kraju mu to nije prošlo, prevladala je njemačka škola mišljenja, Britancima je produljena procedura izlaska do 31. listopada, a do tada im se jamči da njihovo članstvo ostaje punopravno, sa svim pravima i obvezama, sa svim dužnim poštovanjem prema činjenici da su, dok formalno ne izađu, članovi EU kao i svi drugi.

“Amaterski”, “što je uopće time postigao”, “nismo shvatili dubinu njegove strategije”… - samo su neke od reakcija diplomata iz ostalih država članica na Macronovo ponašanje, koje je u kuloarima prikupio novinar Wall Street Journala.

Za Macrona, koji ne krije da ima ambiciju potaknuti reformu EU koju on opisuje kao renesansu Unije, takav poraz u raspravi o Brexitu nije mala stvar. Usvojeno rješenje mu, doduše, dopušta da tvrdi da je njegovo protivljenje odgodi Brexita na još godinu dana skratilo, prepolovilo taj rok, pa da nije baš da je doživio potpuni neuspjeh. No, upućeni ljudi u Bruxellesu tvrde da jest doživio neuspjeh, koji može biti i znak da Macron definitivno ne uživa podršku Njemačke koja je potrebna da bi ijednu od svojih velikih ideja o renesansi EU proveo u djelo.

I ovaj rok je prekratak

Medijski kritičari ovakvog rješenja za Brexit tvrde da 31. listopad nije dovoljno kratak rok da stvori pritisak na britanski parlament koji je triput odbio sporazum o povlačenju i od kojeg se očekuje da ga iz četvrtog pokušaja ipak prihvati, ali nije ni dovoljno dug da omogući Europskoj uniji da se usredotoči na druge važne teme i odluke koje treba donijeti, umjesto da bude opsjednuta krizom oko Brexita.

U obraćanju svom parlamentu jučer nakon povratka iz Bruxellesa, premijerka May je rekla da nastavlja pregovore s oporbenom Laburističkom strankom o tome mogu li zajedno, kao vladajuća većina nacionalnog jedinstva, izglasati sporazum o povlačenju i izaći iz EU puno prije novog krajnjeg roka za izlazak.

VIDEO Masovni prosvjed zbog Brexita

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
07:14 12.04.2019.

ovo je poraz unije i britanije, svi su izgubili na vjerodostojnosti. britanci, tj. njihov parlament, su izigrali volju naroda i to će im se svima na idućim izborima osvetiti. eu isto, jer je trebala predvidjeti i tu mogućnost, čim su britanci počeli igrati igre za male domaće... sad se sve zna, britanci će birati i eu parlamentarce, tu će biti još više 'skeptika' i odlučivati će i o novim rijelima eu parlamenta. tu su francuzi željeli sebe jače pozicionirati, a ovako će im britanci na odlasku stisnuti jednu za dugo sjećanje. al nema veze, eu je ionak već krenula prema labavljenju stiska nad državama, ukidaju se mnoge 'pomoći', što će najviše osjetiti sirotinjske zemlje tipa naše, smanjuju se svi fondovi, ne zbog engleza, već generalno. ukida se mnogo ograničenja, i eu će se morati, ako želi preživjeti, vratiti na ez, isključivo ekonomsku zajednicu. sve ostalo je gubljenje vremena. ionak smo svi pod američkim utjecajem, pa čemu se praviti da smo nešto više... vazali slušaju i ne dižu glavu osim kad im se naredi.

DU
Deleted user
08:54 12.04.2019.

Zato vam narod ne želi ići na izbore kada se ovako ponašate. Političari koji vam se suprotstave bivaju uhapšeni ili ih se razapne u medijima. Primjer je Marine Le Pen i kako su se prema njoj odnosili. Uzeo sam nju samo za primjer, uopće nije bitno koju političku struju ona podržava. Europski političari se ponašaju kao lutke na koncu rade samo ono što im se naredi. Mediji sve to podržavaju.

PL
@ploto@
07:11 12.04.2019.

EU čeka sličan kraj.Ta trula korporativna struktura kojom upravlja duboka država SAD,bliži se kraju.Sve te nametnute upravne strukture koje rade za globalne elite kontra interesa naroda i građana EU,morat će biti demontirane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije