Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FACEBOOK PROSVJEDI

Prosvjednici u Splitu se posvađali zbog odlaska pred sjedište SDP-a

prosvjed virovitica (1)
Foto: M
1/4
26.03.2011.
u 15:51

Lovre Rumora iz stranke zelenih tvrdi kako su prosvjednicima u Splitu upućene prijeteće poruke te da je stoga odaziv mali.

Pedesetak Splićana okupilo se na Prokurativama na antivladinom prosvjedu kojeg je organizirala Facebook grupa. Među njima su i radnice Uzora, tvrtke u vlasništvu Brune Orešara. Nose standardne transparente, a jedan od novijih je "Rampa dolje puzajućem Jacizmu". Krenuli su rivom do Biskupove palače.

No novinarima su se požalili kako je među organizatorima došlo do raskola. Lovre Rumora iz stranke zelenih tvrdi kako su prosvjednicima upućene prijeteće poruke te da je stoga odaziv mali. S druge pak strane prozvani Toni Eterović iz Građanske inicijative Splita kazuje kako nikakvih prijetnji nije bilo već da je on tražio da građani odluče do kojih će institucija ići.

Ispred Biskupove palače prosvjednici su zatražili reviziju vatikanskog ugovora ističući kako ga Hrvatska nije u stanju ispuniti zbog prezaduženosti i loše privrede. Poručuju crkvi da se ne bavi svojim privilegijama.

Potom su se posvađali gdje će dalje. Petorica je htjela ići prema sjedištu SDP-a, međutim grupa od 20-ak prosvjednika na to nije pristala. Krenuli su prijavljenom rutom Zagrebačkom ulicom te poručuju kako će na idućem prosvjedu ići pred sjedište SDP-a na Bačvicama.

Prosvjedima se prvi puta priključili i Županjci

Prosvjednicima diljem Hrvatske večeras su se po prvi puta priključili i Županjci. Mirni prosvjed počeo je nešto iza 18 sati na Trgu kralja Tomislava gdje je jedan od organizatora prosvjeda okupljenim građanima pročitao pismo s dva osnova zahtjeva - da Vlada odmah raspiše parlamentarne izbore i potom podnese ostavku.

Kolona od oko 50 prosvjednika krenula je zatim u šetnju gradom izvikujući „HDZ lopovi“, „Svi na ulice“, „Jaco odlazi“ i „Županjo, probudi se“. Zaustavila se tek nakratko kod zgrade županjskog Poglavarstva pred kojom je vođa prosvjeda, nazvavši je zgradom zla, upozorio kako lokalni čelnici nisu ništa bolji od ostalih HDZ-ovaca umočenih u afere. Burnim je pljeskom za to podržan od prosvjednika kojima se u međuvremenu pridružio još jedan manji broj građana.

Netko od prosvjednika dodao je i „Džiniću, lopove“ prozivajući time jednog od županjskih tajkuna. Šetnja je završila na trgu gdje su Županjci pozvani na novi prosvjed koji će na istom mjestu biti organiziran za dva tjedna.

Banana pred HDZ u Karlovcu jer "od nas prave majmune"

Facebook prosvjed u Karlovcu "startao" je s tek pedesetak prosvjednika. Unatoč slabom odazivu, organizatori su odlučili ipak prošetati gradom.

- U Karlovačkoj je županiji 12 tisuća nezaposlenih, a sad sjede na kavam ili su iskoristili lijepo vrijeme za oranje njiva, bio je rječit organizator Silvio Šimć.

Karlovčani su malodušni, a tako nećemo ići naprijed, kazao je. Malo kasnije, Šimić je pred zgradu lokalnog HDZ-a postavio bananu rekavši da voćka ima više značenja.

- Mi smo banana država, od nas prave majmune, a i u HDZ-u sjede majmuni, pojasnio je.

Zbog te je provokacije došlo do svađe prosvjednika i pripadnika HDZ-u susjednoga Kluba umirovljenika. Došlo je do naguravanja u samom klubu, a zatim su prosvjednici uzvikom "HDZ, pederi!" nastavili prosvjednu šetnju.

Inače, na meti Facebook-ovaca našao se bivši ministar obrane, Branko Vukelić. Njega smatraju "lokalnim šerifom", a na teret su mu stavili da je organizirao zastrašivanje onih koji su pohodili ranije prosvjede, a zaposleni su u javnim ustanovama i institucijama Karlovca.

Prosvjednici u Virovitici: „Vlada želi zatvoriti pregovore samo zbog glasova na izborima

- Prosvjedovat ćemo dok ne dobijemo točan datum izbora, a koji mora biti prije turističke sezone. Vlada se drži zatvaranja pregovora sa Europskom unijom, osobito poglavlja 23, samo zato da dobije koji glas više na izborima i to joj je jedini cilj. I danas smo na ulici jer smatramo da gradska i županijska vlast treba podnijeti ostavku jer su samo poslušnici premijerke Jadranke Kosor. Stvarni "rezultati"  našega grada i županije vidljivi su po tome što smo i po zaposlenosti i po razvitku godinama posljednji u Hrvatskoj – izjavio je Saša Horžić, jedan od prosvjednika na sutobnjem mirnom antivladinom prosvjedu ulicama Virovitice.

Tridesetak Facebook prosvjednika prošetalo se gradskim centrom, već uobičajenom rutom od gradskog sata, pored Palače Pejačević, zgrade županije, robne kuće , zviždeći i uzvikujući „Tko to pada? Vlada!“, „Jaco, odlazi“ te noseći transparente poput „HDZ, mladost ste nam ukrali“, „HDZ izdajnici, a ne spasitelji“ i druge.

Prosvjednici su naglasili da nisu politički motivirani i da im je cilj promjena trenutne situacije u kojoj je teško pronaći posao i planirati budućnost.

– Glasine da nas je angažirala oporba su čista provokacija. Mladež okupljena u oporbenim političkim strankama ne želi se baviti ovim prosvjedovanjem. Oni čekaju svoje mjesto pod suncem kada vladajuća garnitura padne. Mi mislimo svojom glavom – poručili su virovitički prosvjednici.

I gradonačelniku Obiju rekli što misle - "Izdali ste radnike"

Dvjestotinjak Riječana okupilo se danas poslijepodne na protuvladinom prosvjedu u Rijeci na kojem je ponovljena poruka "Vlado odlazi". Prosvjednici su od hotela Kontinental na mostu na Rječini do sjedišta HDZ-a prošli Korzom, a na povratku do Kontinentala prolazili su Adamićevom zbog čega je na kratko bio zaustavljen promet, a vozači su prosvjednike pozdravljali automobilskim sirenama bez ljutnje zbog zastoja.

Prosvjednici u povorci pozivali su građane na ulicu, a uzvicima Dolje političke elite, Mi smo narod dolje Vlada, HDZ lopovi prodali ste Hrvatsku, Jaco dolazi i sličnima poručili su vladajućima, obećavajući da neće odustati od prosvjeda, da je vrijeme da ode. Današnji je prosvjed, kako što će biti i svaki sljedeći, bio temetski. Odražan je pod geslom "Proljetno čišćenje" pa su prosvjednici uz transparente i zviždaljke u rukama nosili i metle kojima su očistili trg pred sjedištem HDZ-a uzvikujući "Više cvijeća manje smeća", a istodobno su s "neba" padale "novčanice"od 250 kuna, honorar za sudjelovanje u prosvjedu.

Kritike prosvjednici nisu poštedjeli ni lokalnu vlast , pred zgradom gradskog poglavarstva uzvikivali su "Izdali ste radnike" pozivajući gradonačelnika "Obija" da se javi i svrstavajući i njega i riječku vlast u političku elitu. Riječki prosvjednici dali su podršku i novinarima Večernjeg lista koji su u štrajku, ali i novinarima svih redakcija uzvikujući "Sloboda medija" i "Dole cenzura".

Prosvjed u Ludbregu organizirala mlada profesorica

Oko 30 Ludbrežana okupilo se danas u 16 sati na mirnom prosvjedu na Trgu svetog Trojstva u Ludbregu, a u svojim govorima osvrnuli su se na rušenje Vlade tražeći hitnu ostavku premijerke Jadranke Kosor, te raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Prosvjed u Ludbregu za rušenje Vlade, preko Faceboka organizirala je mlada profesorica hrvatskog jezika i književnosti Marina Krleža, a pomogao joj je i Tomislav Bratković, jedan od organizatora prosvjeda u Koprivnici. Prosvjednici koji su se razišli za nešto više od sat vremana, idući prosvjed u centru svijeta su najavili za sredinu travnja.

Ključne riječi

Komentara 37

DU
Deleted user
12:51 27.03.2011.

Nema smisla prosvjedovati na stotinu mjesta. Treba pola milijuna Hrvata doci pred Sabor. Siguran sam da ce Policija onda biti na strani prosvjednika.

Avatar Bjeda
Bjeda
21:30 26.03.2011.

.Apotekaru , koji antidepresiv dajes svojima da su oni i dalje uvjereni da mogu voditi ovu drzavu? Utopija? Smanji im dozu ...

PO
podravec
10:38 27.03.2011.

ilkis, tkoje.......? Bivši Brozovi provjereni kadrovi bez obzira na stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije