Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rafinerija Rijeka

Prošlotjedno zagađenje mora u Kostreni uzrokovalo je lož ulje koje je isprano iz sustava odvodnje

ekološki incident
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/8
20.05.2016.
u 11:20

Procjena je da je tom prilikom isteklo između 500 do 700 litara lož ulja u more

INA je poslala priopćenje o završetku istrage o izlijevanju ugljikovodika  iz  Rafinerije nafte Rijeka koje se dogodilo 12. svibnja. Pokazalo se da je do zagađenja u Kostreni došlo zbog lož  ulja  koje  je  u more isprano iz sustava oborinske kanalizacije. Lož  ulje  je  sustav  oborinske kanalizacije dospjelo u sklopu priprema za pokretanje  rafinerije nakon remonta početkom ožujka ove godine kada je prilikom pokretanja  lož  uljne  stanice  došlo do propuštanja lož ulja iz cjevovoda zauljene   kanalizacije   u   sustav   oborinske  kanalizacije. 

Uzrok  tog propuštanja  je bila probušena drenažna cijev zauljene kanalizacije koja se pri  remontu  koristi prilikom pokretanja lož uljne stanice. Drenažna cijev je stavljena izvan upotrebe. Jake  oborine  tijekom  jutarnjih  sati  12. svibnja uzrokovale su pojačani protok  oborinske  vode  koja je zatim isprala zaostalo lož ulje iz sustava oborinske  kanalizacije  u  more.  Procjena  je  da je tom prilikom isteklo između  500  do  700  litara  lož  ulja  u  more. 

Nakon incidenta odmah se pristupilo sanaciju obalnog i morskog pojasa svim raspoloživim sredstvima. Sanacija  oštećene cijevi i čišćenje cijelog sustava oborinske kanalizacije je  u  tijeku,  a  radovi  će  trajati sljedećih nekoliko tjedana. Područje ostaje pod kontinuiranim nadzorom stručnih službi. Menadžment  RNR održao je jučer sastanak s vijećnicima i načelnicom Općinskog vijeća Kostrene. Ovom prilikom predstavljeni su nalazi istrage  i  aktivnosti  koje  rafinerija poduzima u sklopu potpune sanacije područja  nakon  izlijevanja ugljikovodika.

Također, predstavljeni su dosad provedeni, ali i planirani projekti, u području zaštite zraka, voda, mora i podmorja i smanjenja buke. 

>> Incident u moru ispred Kostrene posljedica je nemara upravljačkih struktura Ine

 

Komentara 1

DO
doktorica
12:57 20.05.2016.

za to se treba platiti velika otšteta,a šta to znači za naš turizam i ekologiju ne treba tumačiti.Treba se tražiti kaznena odgovornost!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije